Το κακάο, που προέρχεται από τον καρπό του κακαόδεντρου, χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, χάρη στις ποικίλες ιδιότητές του.
Η επιστημονική του ονομασία είναι theobroma cacao και προέρχεται από ελληνικές λέξεις που σημαίνουν η τροφή των Θεών. Οι λάτρεις της σοκολάτας, επιτέλους, δικαιώνονται!
Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.
Κακάο – Ιδιότητες
Το κακάο συμβάλλει θετικά στον οργανισμό, προστατεύοντας τη καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα. Ειδικότερα:
- Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
- Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου
- Προστατεύει την καρδιά από διάφορες καρδιαγγειακές νόσους
- Λειτουργεί ως αντιγηραντικό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει
- Αποτρέπει τη δημιουργία θρομβώσεων και βελτιώνει το κυκλοφοριακό σύστημα
- Ενισχύει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας καλής χημικής ουσίας του εγκεφάλου
- Παρέχει τον περισσότερο σίδηρο, φτάνοντας τα 1,8 mg ανά κουταλιά σκόνης
- Περιέχει προκυανιδίνη, η οποία διακόπτει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων
- Περιέχει σημαντική ποσότητα μαγνησίου με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ
Το κακάο ωφελεί την επιδερμίδα

Τα φλαβονοειδή είναι μικρά μόρια που βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και στο κακάο. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός για τα φυτά, καθώς τα βοηθούν τόσο στην προστασία από μικροοργανισμούς – παράσιτα, όσο και στην επούλωση των «πληγών» τους.
Το κακάο λοιπόν, χάρη στα φλαβανοειδή που περιέχει, προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζονται οι βλάβες της φωτογήρανσης του δέρματος, η οποία καταστρέφει το κολλαγόνο του δέρματος. Επιπρόσθετα, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, επιφέροντας καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων.
Κακάο Θερμίδες
Το ρόφημα κακάο, παρόλα τα οφέλη του, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς 100 γρ. κακάου σε σκόνη περιέχουν 350 θερμίδες. Πίνοντας το ως ρόφημα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, το αποδίδει 45 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Είναι από τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα και είναι σημαντικά χαμηλότερο σε ζάχαρη από άλλα προϊόντα σοκολάτας, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή εναλλακτική για τους λάτρεις της σοκολάτας.
Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του ανοσοποιητικού;
Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ανοσοποιητικού.
Έρευνες δείχνουν ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, τα φλαβονοειδήπου περιέχει βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής ανοσολογικής απόκρισης.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία του λεμφικού ιστού που σχετίζεται με το έντερο (GALT), ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκεται στο έντερο σας. Το GALT περιέχει περίπου το 70% όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο σώμα σας.
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των τροφικών αλλεργιών επηρεάζοντας θετικά το GALT.
Οι δίαιτες εμπλουτισμένες με κακάο έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ευαισθησία στα στοματικά αντιγόνα –τοξίνες και αλλεργιογόνα– ενισχύοντας τη λειτουργία ενός ειδικού στρώματος στα έντερα σας που βοηθά στην προστασία από την τροφική αλλεργία και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι μια τέτοια διατροφή εμπλουτισμένη ανέστειλε την απελευθέρωση αντισωμάτων και φλεγμονωδών μορίων που οδηγούν σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αναφυλαξία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με τροφικές αλλεργίες και άλλες παθήσεις του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Κακάο – Παρενέργειες
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωσή του, διότι περιέχει καφεΐνη και άλλα συναφή χημικά, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι αλλεργικές αντιδράσεις, στομαχικά προβλήματα, ταχυκαρδία, αυπνία και άλλες νευρικές διαταραχές.
Απόλαυσε ένα ρόφημα
Θα χρειαστείς μονάχα 2 κουταλιές του γλυκού κακάο και νερό.
Εκτέλεση:
- Βράζουμε μία κούπα νερό στο μπρίκι και προσθέτουμε το κακάο.
- Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, εάν επιθυμούμε το ρόφημά μας να είναι γλυκό.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε το κακάο με το νερό και το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει.
- Αν θέλουμε να του δώσουμε ωραία εικόνα ρίχνουμε μικρά κομματάκια τρούφα σοκολάτας.