fbpx

Τοξική σχέση είναι αυτή που δημιουργεί αισθήματα μειονεξίας, θλίψης, φόβου, αγανάκτησης. Γενικά, οποιαδήποτε σχέση μάς κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα από το να είμαστε μόνοι μπορεί να γίνει τοξική με την πάροδο του χρόνου. Τέτοιου είδους σχέσεις εμφανίζονται σε οποιαδήποτε σχεδόν συνθήκη, από τον παιδικό σταθμό έως τον εργασιακό χώρο, ακόμη και με τους συντρόφους μας ή μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Μια σχέση γίνεται τοξική όταν απειλεί με κάποιον τρόπο την ευημερία μας συναισθηματικά, ψυχολογικά ή ακόμη και σωματικά. Άτομα με ψυχικές ασθένειες, όπως διπολική διαταραχή και κατάθλιψη, μπορεί να ελκύσουν ευκολότερα τοξικά άτομα και να δημιουργήσουν τοξικές σχέσεις.

Για παράδειγμα, σε ένα άτομο με διπολική διαταραχή συχνά κλονίζεται η συναισθηματική του σταθερότητα, οπότε μπορεί να γίνει ευκολότερος στόχος για τοξικά άτομα. Ωστόσο, τα τελευταία μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε.

Σημάδια τοξικής σχέσης

Μόνο εσείς μπορείτε να πείτε εάν το κακό υπερτερεί του καλού σε μια σχέση σας. Αν όμως κάποιος απειλεί συνεχώς την ευημερία σας με αυτά που λέει, κάνει ή δεν κάνει, πρόκειται πιθανώς για μια τοξική σχέση.τοξική σχέση γυναίκα φωνάζει στον άντρα της και αυτός ακούει μουσική

Οι σχέσεις που περιλαμβάνουν σωματική ή ψυχική κακοποίηση σίγουρα ταξινομούνται στις τοξικές. Υπάρχουν όμως και άλλα, πιο άδηλα, σημάδια τοξικής σχέσης, όπως:

 • Δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε.
 • Αισθάνεστε συστηματικά να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες σας.
 • Νιώθετε να κλονίζεται η αυτοεκτίμησή σας με την πάροδο του χρόνου.
 • Αισθάνεστε να μην υποστηρίζεστε και να παρεξηγείται ό,τι λέτε.
 • Νιώθετε κατάθλιψη, θυμό ή κούραση.
 • Βιώνετε συνεχώς ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, κάποιος φίλος σας επιδεικνύει συνεχώς τα κεκτημένα του για να σας δυσαρεστήσει.
 • Δεν είστε ο καλύτερος εαυτός σας δίπλα στο άτομο αυτό. Π.χ., αναδεικνύει την κακή σας πλευρά και σας ωθεί να συμμετέχετε σε κουτσουμπολιά.
 • Ξοδεύετε πολύ χρόνο και συναισθηματική δύναμη προσπαθώντας να ενθαρρύνετε το τοξικό άτομο που έχετε δίπλα σας.

Τοξική vs υγιούς συμπεριφοράς

Όταν ερευνάτε εάν μια σχέση σας είναι τοξική, είναι σημαντικό να εξετάζετε ποιες συμπεριφορές εμφανίζονται πιο συχνά στη σχέση. Με άλλα λόγια, εάν ο ένας ή και οι δύο είστε συστηματικά εγωιστές, επικριτικοί και ασεβείς, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε τοξικότητα στη σχέση. Όμως αν, ως επί το πλείστον, είστε ενθαρρυντικοί, συμπονετικοί και καλοπροαίρετοι, τότε μπορεί να υπάρχουν ορισμένα άλλα ζητήματα που δημιουργούν τοξικότητα και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα σημάδια της τοξικότητας είτε οφείλονται σε εσάς είτε στο άλλο άτομο. Συχνά σημάδια τοξικών και υγιών συμπεριφορών περιλαμβάνουν:

Τοξική συμπεριφορά       Υγιής συμπεριφορά

 • Ανασφάλεια                     Ασφάλεια
 • Ζήλια                              Κατανόηση
 • Εγωισμό                         Δοτικότητα
 • Αρνητική κριτική              Υποστήριξη
 • Ύβρι                               Συμπόνια
 • Ασέβεια                           Σεβασμό

Ναρκισσιστές και κοινωνιοπαθείς

Μερικοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι ναρκισσιστές και οι κοινωνιοπαθείς, τρέφονται από την προσοχή και τον θαυμασμό των άλλων. Οι ναρκισσιστές έχουν την ανάγκη να κάνουν ένα άτομο να νιώσει μειονεξία μπροστά τους, για να αισθανθούν οι ίδιοι ανώτεροι. Σκόπιμα και με λεπτούς χειρισμούς μπορεί να «ρίξουν» μικρές προσβολές όταν μοιραστείτε ένα επίτευγμα τοξική σχέση γυναίκα στεναχωρημένη στο παράθυρογια το οποίο είστε περήφανοι. Μπορεί επίσης να δείξουν εσκεμμένα πλήρη αδιαφορία και να ασχοληθούν με ασήμαντα πράγματα, όπως για παράδειγμα ο φωτισμός του δωματίου. Οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να παραδεχτούν κανένα λάθος τους, καθώς πιστεύουν ότι δεν κάνουν ποτέ. Στην πραγματικότητα, το βρίσκουν απειλητικό να δουν τον εαυτό τους λιγότερο τέλειο.

Όταν συναναστρέφεστε με τοξικά άτομα, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι γνωρίζουν τι κάνουν. Αν όμως η συμπεριφορά τους σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα, θα πρέπει να απομακρυνθείτε ή τουλάχιστον να αποδεχτείτε την κατάσταση και να είστε σε επιφυλακή. Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά σας δεν θα αλλάξει τη δική τους, μπορεί όμως να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων σας. Έτσι λοιπόν:

 • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν πρόκειται να τους αλλάξετε και η όποια τυχόν προσπάθειά σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερη οργή χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.
 • Δημιουργήστε απόσταση μεταξύ σας.
 • Αποδεχτείτε ότι χρειάζεται να είστε προσεκτικοί εάν το άτομο πρέπει να είναι στη ζωή σας.

Οι τοξικές σχέσεις είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αλλά μόλις συνειδητοποιήσετε τι πρέπει να αλλάξετε, ενδέχεται να ξεπεράσετε τα προβλήματα αυτά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, υπάρχουν πάντα μαθήματα στη ζωή που πρέπει να αποκτηθούν.

Παρ’ όλα αυτά, καλό είναι να μη «βάλουμε φωτιά» στον εαυτό μας για να κρατήσουμε κάποιον άλλο ζεστό.

Στοιχεία από: www.mindbodygreen.com www.verywellmind.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.