fbpx

Η νέα χρονιά δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στους στόχους μας και σε νέες αλλαγές για τη ζωή μας. Ωστόσο, η εικόνα που έχουν πολλοί άνθρωποι για τον εαυτό τους, η ανάγκη για μείωση του βάρους τους ή και το επάγγελμα που ασκούν μπορούν να ενισχύσουν τις αρνητικές σκέψεις και να υιοθετήσουν μη ρεαλιστικά στερεότυπα.

Η Kavita Daiya, καθηγήτρια στο Columbian College of Arts and Sciences, δήλωσε ότι οι πιο επιτυχημένοι στόχοι εν όψει της νέας χρονιάς αφορούν την αυτοαποδοχή και την επίτευξη συγκεκριμένων πραγμάτων.

Ποιος ο αντίκτυπος στον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας;

Οι διακοπές αυτής της περιόδου είναι μια καλή ευκαιρία για να βρεθούμε πιο κοντά με την οικογένεια ή τον σύντροφό μας και να γιορτάσουμε μαζί τους καθώς και για να θέσουμε τους στόχους μας για το νέο έτος. Τα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης μπορεί συχνά να ενισχύουν και μη ρεαλιστικά στερεότυπα, ειδικά όσον αφορά την εμφάνιση. Μεγάλο μέρος του περιεχομένου των ΜΜΕ στοχεύει στο να μας κάνει να αγοράσουμε πράγματα που νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη. Περιτριγυρισμένοι από τέτοια αρνητικά μηνύματα, νιώθουμε ότι υπάρχει κάτι λάθος με το πώς είμαστε τώρα. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να αλλάξουμε ή να αναδιαμορφώσουμε τον εαυτό και το σώμα μας για να ταιριάξουμε σε μια μη πραγματική, κίβδηλη εικόνα, που μπορεί να αποβεί πολύ αγχωτική.

Ποιος είναι ο υγιής τρόπος σκέψης;

Η αναδιαμόρφωση ξεκινά με την αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες μοντέλων με «τέλεια» σώματα, ενώ στην πραγματικότητα 70% των γυναικών στην Αμερική φορούν plus size ρούχα. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε ουσιαστικότερες αξίες, όπως η ευγνωμοσύνη για την οικογένεια και την υγεία μας. Αντί να ανησυχούμε για τις θερμίδες και τα ρούχα μας, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο, την ψυχική μας υγεία και τη σωματική μας ευεξία (περπάτημα, τρέξιμο).

Οποιαδήποτε δίαιτα ή γενικότερη αλλαγή θα λειτουργήσει μόνο με την αυτοαποδοχή. Είναι πολύ καλύτερη η σκέψη να προσπαθήσουμε να τρέξουμε δύο χιλιόμετρα σε 20 λεπτά παρά το να φτάσουμε σε κάποια συγκεκριμένα κιλά. Η πρώτη σκέψη είναι εμπνευσμένη και υγιής, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από αρνητικότητα για το πού βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς δημιουργείται ένας θετικός τρόπος σκέψης;

Η αγάπη προς τον εαυτό είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει λοιπόν να τον δεχτούμε και να τον αγκαλιάσουμε. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ολόκληροι και ικανοί για τα πάντα. Όταν καταφέρουμε να συμπεριφερθούμε με τέτοιο τρόπο στον εαυτό μας, θα συμπεριφερόμαστε καλύτερα και προς τους άλλους. Η απενεργοποίηση για κάποιο διάστημα των μέσων δικτύωσης που ενισχύουν τα αρνητικά στερεότυπα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Το νέο έτος καλό θα ήταν να απομακρυνθούμε από τους αρνητικούς ανθρώπους και να φέρουμε κοντά μας θετικούς. Οι «τοξικοί» άνθρωποι στη ζωή μας μόνο κακό προξενούν. Τρέφονται από τη δική μας ανασφάλεια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ενισχύσουν. Αντίθετα, τα θετικά άτομα νιώθουν καλά με τη δική μας επιτυχία, δεν μας επικρίνουν και δεν μας μειώνουν. Αυτή η χρονιά λοιπόν ας είναι μια χρονιά πλήρους αποδοχής του εαυτού μας. Ας είναι μια χρονιά που θα αφήσουμε πίσω τις κοινωνικές επιταγές της κοινωνίας μας και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας ιδανικά, ξεφεύγοντας από τα κάθε λογής στεγανά.

Καλή Χρονιά, με υγεία, δύναμη και περίσσια υπομονή!

Στοιχεία από: english.columbian.gwu.edu

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.