fbpx
κατάθλιψη των Χριστουγέννων γυναίκα στο κρεβάτι στεναχωρημένη με ποτήρι σαμπάνιας

Η χαμογελαστή κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους από εμάς μια πολύ ευχάριστη εποχή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που ταλαιπωρούνται από κατάθλιψη, λόγω της μοναξιάς και του άγχους που τα συνοδεύουν. Ειδικά τα φετινά Χριστούγεννα,η απομόνωση τείνει να διογκωθεί εξαιτίας της γενικής απαγόρευσης, προκαλώντας μελαγχολία σε πολλούς ανθρώπους. 

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη τα Χριστούγεννα, κι αυτό σχετίζεται είτε με τον υπερκαταναλωτισμό είτε με τις πολύ υψηλές προσδοκίες της εποχής. Άλλοι, πάλι, υποφέρουν από κατάθλιψη γιατί τα Χριστούγεννα φαίνεται να προκαλούν ένα είδος αναστοχασμού, δημιουργώντας αμφιβολίες και άγχη για τις ανεπάρκειες της ζωής.

Τα Χριστούγεννα, λόγω της πίεσης που τα συνοδεύουν, μπορεί να προκαλέσουν φόβο στον άνθρωπο. Αρκετοί αναφέρουν ότι φοβούνται τις συγκεντρώσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς, με τους οποίους συχνά μπορεί να μη θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί. Κάποιοι άλλοι, πάλι, αισθάνονται μοναξιά. Άτομα που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, άνθρωποι που δουλεύουν ή ανήκουν στην τρίτη ηλικία συχνά καταλήγουν μόνοι τους τα Χριστούγεννα. Φέτος έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα και η πανδημία του Covid-19.

Η χαμογελαστή κατάθλιψη

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός ανθρώπων που υποφέρουν από τη χαμογελαστή κατάθλιψη. Πρόκειται για αυτούς που υποφέρουν ενώ δεν φαίνεται να έχουν λόγο να είναι λυπημένοι, οι οποίοι συνήθως έχουν μια φυσιολογική ζωή, σπίτι και ίσως παιδιά ή σύντροφο. Χαμογελούν και είναι ευχάριστοι και αστείοι. Εν ολίγοις, φορούν ένα ψεύτικο προσωπείο.

χαμογελαστή κατάθλιψη κορίτσι θυμωμένο τα χριστούγεννα

Η χαμογελαστή κατάθλιψη φαίνεται να είναι συχνότερη σε άτομα με συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία. Συνήθως εμφανίζεται σε όσους είναι επιρρεπείς στην αποτυχία και δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα τις δύσκολες και αρνητικές καταστάσεις της ζωής. Αυτός ο τύπος κατάθλιψης μπορεί να προέλθει από πολλές καταστάσεις, όπως προβλήματα στην εργασία ή στις σχέσεις. Συχνά, μάλιστα, κάνει την εμφάνισή της στις γιορτές, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να προσποιούνται πολύ εκείνη την περίοδο.

Τα συναισθήματα των Χριστουγέννων σε νούμερα

Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας αποκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα δεδομένα σχετικά με τη μελαγχολία των Χριστουγέννων:

  • Η πλειονότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν συναισθήματα ευτυχίας και αγάπης κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτά τα συναισθήματα όμως συνοδεύονταν συχνά από αίσθημα κόπωσης, άγχους, ευερεθιστότητας και θλίψης.
  • 38% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το άγχος τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών. Ανέφεραν μάλιστα τα σημαντικότερα αίτια του άγχους, κάνοντας λόγο για έλλειψη χρόνου και χρημάτων, πίεση και στρες λόγω των οικογενειακών συναθροίσεων.
  • Το 56% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο άγχος στην εργασία,ενώ μόνο το 29% παρουσίασε μεγαλύτερα ποσοστά στρες στο σπίτι.

Διαχείριση της μοναξιάς

Υπάρχουν τρόποι για την καταπολέμηση της μοναξιάς κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και μπορεί εύκολα να ανατραπεί.

•  Σύνδεση με φίλους και συγγενείς. Ακόμη και από απόσταση, η τεχνολογία μάς επιτρέπει να κρατάμε επαφή με τους αγαπημένους ανθρώπους μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου.

•  Εθελοντισμός. Τα Χριστούγεννα αποτελούν την εποχή του αλτρουισμού. Και καθώς υπάρχουν πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις που χρειάζονται βοήθεια, ο άνθρωπος μπορεί μέσω της εθελοντικής εργασίας να συνδεθεί με άλλα άτομα και ενδεχομένως να γνωρίσει ανθρώπους με κοινά βιώματα.

Κοινοτικές εκδηλώσεις. Σε κάθε τοπική κοινότητα οργανώνονται διάφορα δρώμενα. Είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικα κάλαντα είτε για τοπικές αγορές, αυτές οι δράσεις μπορεί να αποδειχτούν ευεργετικές για την καταπολέμηση της μοναξιάς.

Οργάνωση της περιόδου των Χριστουγέννων. Η δημιουργία ενός προγράμματος Χριστουγέννων λίγο καιρό πριν από τις γιορτές μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη και το άγχος που συχνά τα συνοδεύουν. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα εξαιτίας της πίεσης που νιώθουν, όμως αυτό μπορεί να αποφευχθεί. χαμογελαστή κατάθλιψη γυναίκα τρώει μόνη της σε εστιατόριο

Αντιμετώπιση των οικογενειακών εντάσεων

Οι δεσμοί συγγένειας δεν σημαίνει ότι προσφέρουν a priori ευχάριστες στιγμές σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Ειδικά οικογένειες με άλυτες ή/και χρόνιες συγκρούσεις δεν θα γίνουν λειτουργικές ως διά μαγείας την περίοδο των Χριστουγέννων.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούνται:

  • Ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα Χριστούγεννα μπορεί να μη λειτουργήσουν ως μια υπέροχη οικογενειακή επανένωση. Όμως, ο εκ των προτέρων σχεδιασμός διαχείρισης των αισθημάτων άγχους ή κατάθλιψης που μπορεί να προκύψουν στα οικογενειακά τραπέζια βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των πραγματικών καταστάσεων.
  • Τα παιδιά προηγούνται. Οι καβγάδες που ενδέχεται να υπάρξουν στα οικογενειακά τραπέζια δεν πρέπει να γίνονται μπροστά στα παιδιά. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μέρα χαράς γι’ αυτά, και η δική τους ευτυχία θα πρέπει να προηγείται.
  • Αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι δελεαστικό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, όμως μπορεί να συμβάλει στο άγχος, στο στρες και την κατάθλιψη. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση αυτών των συναισθημάτων, όμως στην πραγματικότητα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Αποφυγή «δύσκολων» θεμάτων. Όλες οι οικογένειες έχουν ιστορικό διαφωνιών σε ορισμένα θέματα. Την ημέρα των Χριστουγέννων, όμως, είναι καλό να αποφεύγονται οι συζητήσεις αυτές και γενικότερα ό,τι μπορεί να οδηγήσει σε διαπληκτισμούς.

Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές θα πρέπει να λειτουργούν ως περίοδος ξεκούρασης, ευτυχίας και χαλάρωσης. Με σχεδιασμό και θετική σκέψη μπορούν να αποφευχθούν οι δυσάρεστες στιγμές και το άγχος, και τα Χριστούγεννα να είναι πραγματικά «…the most wonderful time of the year».

Στοιχεία από: www.bmihealthcare.co.uk www.adavic.org.au