Σύνδρομο του Μεσσία: Τα άτομα που νιώθουν “σωτήρες” των πάντων

Σύνδρομο του Μεσσία: Τα άτομα που νιώθουν “σωτήρες” των πάντων

Η προσφορά βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη είναι θεμιτή και αρκετές φορές επιτακτική. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που προσφέρουν υπέρ το δέον, προκαλώντας δυσφορία στο περιβάλλον τους. Το σύνδρομο του Μεσσία χαρακτηρίζεται από αυτή την ακατανίκητη ανάγκη προσφοράς και το αίσθημα παντοδυναμίας, ανεξάρτητα από την επιθυμία των βοηθουμένων.

Ένας άνθρωπος με σύνδρομο του Μεσσία δεν μπορεί να δεχτεί την άρνηση στην προσφορά του, επιμένοντας να βοηθήσει, καθώς πιστεύει ότι γνωρίζει ακριβώς πώς να χειριστεί κάθε πρόβλημα.

Άτομα με σύμπλεγμα του Μεσσία συνήθως:

 • Νιώθουν καλά όταν βοηθούν κάποιον άλλο
 • Θεωρούν ότι ο σκοπός τους είναι η σωτηρία των άλλων
 • Ξοδεύουν ενέργεια και πόρους προσπαθώντας να διορθώσουν τους άλλους, δημιουργώντας στο τέλος προβλήματα στον εαυτό τους.

Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι θεωρούν την προσφορά ως ένα θετικό χαρακτηριστικό, οπότε στην αρχή ένα άτομο με σύνδρομο του Μεσσία δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά. Υπάρχει όμως σημαντική διαφορά μεταξύ υποστήριξης και εξαναγκαστικής βοήθειας.

Κατά τον δρ Maury Joseph, ψυχολόγο, άνθρωποι με το σύνδρομο βιώνουν συχνά φαντασιώσεις παντοδυναμίας. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι είναι ικανοί να διορθώσουν τα πάντα και να χαρίσουν ευτυχία σε όλους τους ανθρώπους.

Συμπεριφοριστικά στοιχεία

 • Οι άνθρωποι με σύνδρομο του Μεσσία ελκύονται από τις δυσκολίες

Συχνά τα άτομα με το σύνδρομο ελκύονται από ανθρώπους με πολλά προβλήματα. Αυτό ίσως συμβαίνει γιατί συχνά έχουν βιώσει πόνο στη ζωή τους και θέλουν να τον εξαλείψουν. Συνήθως τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης.

 • Προσπαθούν να αλλάξουν τους άλλους

Πολύ συχνά οι άνθρωποι με σύνδρομο του Μεσσία προσπαθούν αλλάξουν τους άλλους, καθώς θεωρούν ότι αυτή η αλλαγή θα τους βοηθήσει.

Για παράδειγμα, τους πιέζουν να:

‒ Ξεκινήσουν ένα νέο χόμπι

Πάρουν μια νέα στροφή στην καριέρα τους

‒ Αλλάξουν συγκεκριμένα συμπεριφοριστικά στοιχεία.

 • Κάνουν υπερβολικές προσωπικές θυσίες

«Το σύνδρομο του Μεσσία μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία ηθικού μαζοχισμού ή αυτο-σαμποτάζ», υποστηρίζει ο Maury Joseph. Μπορεί να θυσιάσουν προσωπικές ανάγκες και να υπερβούν τον εαυτό τους, στον βωμό της «σωτηρίας» των άλλων.

Οι θυσίες αυτές περιλαμβάνουν πράγματα όπως:

‒ χρόνο

‒ χρήματα

‒ συναισθήματα

 • Βοηθούν για λάθος λόγους

Το σύνδρομο του Μεσσία οδηγεί τους πάσχοντες να βοηθούν χωρίς να λογαριάζουν τον διαθέσιμο χρόνο και τους πόρους. Αντ’ αυτού, προσφέρουν επειδή αυτό «είναι το σωστό», υποστηρίζει ο δόκτωρ. Μπορεί επίσης να θεωρούν ότι οι ανάγκες τους έχουν μικρότερη σημασία.

Οι άνθρωποι μπορεί να επικεντρώνονται στο να βοηθούν τους άλλους όταν:

 • αισθάνονται δυσκολία να διαχειριστούν τους δικούς τους αγώνες
 • έχουν κάποιο ανεπίλυτο τραύμα του παρελθόντος.

Τι προβλήματα δημιουργεί το σύνδρομο του Μεσσία;

Το σύνδρομο του Μεσσία μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους πάσχοντες, ειδικά αν δεν μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους. Οι συνέπειες περιλαμβάνουν:

 • Εξάντληση

Ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσουν τους άλλους, που αφήνουν πολύ λίγη ενέργεια για τον εαυτό τους. «Οι “Μεσσίες” μπορεί να έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν άτομα που φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους», εξηγεί ο Joseph. Και συνεχίζει: «Μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι και εξαντλημένοι».

 • Αποτυχημένες σχέσεις

Συχνά τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο βλέπουν τους συντρόφους τους ως ένα δύσκολο έργο που χρήζει επισκευής και έχει πολλές δυνατότητες. Εύλογα, με τέτοια συμπεριφορά δημιουργούνται πολλά προβλήματα στις σχέσεις τους.

Η μεταχείριση των αγαπημένων τους προσώπων σαν «σπασμένα πράγματα που χρειάζονται επισκευή» μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και δυσαρέσκεια.

 • Προβλήματα στην ψυχική υγεία

Μια τέτοια νοοτροπία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, καθώς κανένας δεν έχει τη δύναμη να φέρει παγκόσμια ευτυχία. «Αυτή η αντίληψη οδηγεί στο κυνήγι ενός στόχου που δεν υπάρχει, δημιουργώντας συνεχή απογοήτευση», τονίζει ο ψυχολόγος.

Τα άτομα με το σύνδρομο του Μεσσία καταλήγουν να αντιμετωπίζουν τη μία αποτυχία μετά την άλλη, κάτι που τους οδηγεί στην αυτοκριτική και σε αισθήματα ανεπάρκειας, ενοχής και απογοήτευσης.

Η αίσθηση της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές δυσάρεστες συναισθηματικές εμπειρίες τους πάσχοντες, όπως:

 • κατάθλιψη
 • δυσαρέσκεια ή θυμό προς άτομα που δεν θέλουν βοήθεια
 • απογοήτευση προς τον εαυτό τους και τους άλλους.

Στοιχεία από: www.psychologytoday.com www.healthline.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.