fbpx
εργασιομανία άνδρας φορτωμένος από φακέλους της δουλείας

Τα 7 σημάδια που προδίδουν την εργασιομανία

Ο εθισμός στην εργασία, ή αλλιώς εργασιομανία, είναι ένα ψυχικό πρόβλημα. Όπως κάθε άλλος εθισμός, η εργασιομανία χαρακτηρίζεται από αδυναμία να σταματήσει η συγκεκριμένη συμπεριφορά. Συχνά πηγάζει από μια καταναγκαστική ανάγκη για επίτευξη επιτυχίας ή ως αποφυγή συναισθηματικού άγχους.

Την έβδομη ημέρα ακόμη και ο Θεός ξεκουράστηκε! Όμως για τους εργασιομανείς η ημέρα ανάπαυσης δεν έρχεται ποτέ. Υπάρχει πάντα ένα ακόμη email για ανάγνωση, ένα ακόμη τηλεφώνημα που πρέπει να κάνουν, μία ακόμη πολύ σημαντική επίσκεψη στο γραφείο που δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τη Δευτέρα.

Πότε όμως η προθυμία για σκληρή εργασία ξεπερνά τα υγιή όρια; Οι περισσότεροι επιστήμονες ορίζουν ως εργασιομανές το άτομο που εργάζεται υπερβολικά και καταναγκαστικά και δεν μπορεί να αποκολληθεί από την εργασία. Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχε υπάρξει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ ενός «σκληρά εργαζόμενου» και ενός «εργασιομανούς».

Κλίμακα εθισμού εργασίας

Νορβηγοί ερευνητές από το Τμήμα Ψυχοκοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν εντόπισαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των εργασιομανών. Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα εθισμού στην εργασία που χρησιμοποιεί τα ακόλουθα επτά κριτήρια για να εκτιμήσει την πιθανότητα ενός ατόμου να έχει εθισμό στην εργασία:

 • Οι εργασιομανείς νιώθουν ότι μπορούν να διαθέσουν ακόμη περισσότερο χρόνο στη δουλειά.
 • Ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην εργασία από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.εργασιομανία άνδρας ξαπλωμένος στο πάτωμα με τα ρούχα της δουλείας
 • Εργάζονται για να μειώσουν συναισθήματα ενοχής, άγχους, αδυναμίας και/ή κατάθλιψης.
 • Τους έχει ζητηθεί να μειώσουν τους ρυθμούς εργασίας πολλές φορές.
 • Σε περιόδους διακοπών κυριεύονται από άγχος και αδιαθεσία.
 • Έχουν θυσιάσει απόλυτα τη διασκέδαση και τις δραστηριότητές τους στον βωμό της εργασίας.
 • Εργάζονται σε τέτοιο βαθμό, που έχει επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 8,3% του νορβηγικού εργατικού δυναμικού είναι εθισμένο στην εργασία. Οι άνθρωποι που διακατέχονται από εργασιομανία συχνά διακρίνονται από τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά προσωπικότητας:

 • Καλόκαρδοι. Οι εργασιομανείς είναι πιο πιθανό να είναι αλτρουιστές, νομιμόφρονες και ταπεινοί.
 • Νευρικοί. Οι άνθρωποι που διακατέχονται από εργασιομανία τείνουν να είναι νευρικοί, παρορμητικοί και υπερκινητικοί.
 • Πολυμήχανοι. Οι εργασιομανείς είναι συχνά εφευρετικοί και προσανατολισμένοι στον σκοπό τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να είναι εργασιομανείς. Το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και η οικογενειακή κατάσταση δεν παίζουν ρόλο. Οι γονείς, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να διακατέχονται από εργασιομανία σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς παιδιά.

Εργασιομανία και κίνδυνοι

Παρόλο που αρκετοί εργοδότες μπορεί να εκμεταλλευτούν ένα άτομο που είναι πρόθυμο να εργαστεί υπερβολικά πολλές ώρες, μακροπρόθεσμα πλήττει και αυτούς και τους πάσχοντες. Μελέτη του 2013 του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κάνσας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα είναι πιθανό να υποφέρουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

εργασιομανία πατέρας δουλεύει από το σπίτι του με το παιδί τουΗ αδυναμία απόσπασης από την εργασία μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα, με την πάροδο του χρόνου όμως η παραγωγικότητα μειώνεται και οι εργασιακές σχέσεις καταρρέουν. Το άγχος είναι σωρευτικό, με αποτέλεσμα η εργασιομανία να αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία, ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Η πολύωρη εργασία δημιουργεί επίσης μια ενδιαφέρουσα δυναμική. Όσο περισσότερο εργάζεται ένα άτομο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζει. Ο διαθέσιμος χρόνος όμως μειώνεται δραματικά, χωρίς να υπάρχει η ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.

Προσδοκώμενες επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Όπως οι περισσότεροι εθισμοί, έτσι και η εργασιομανία, αν δεν αντιμετωπιστεί, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι μπορεί να πάθουν υπερκόπωση εάν εργάζονται σε σημείο σωματικής και διανοητικής εξάντλησης, που αποτελεί μια πολύ συχνή συνέπειά της. Η εξάντληση, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό άγχος, καταστροφικές σχέσεις, ακόμη και σε χρήση ναρκωτικών.

Χωρίς θεραπεία, ένας εργασιομανής ενδέχεται να αποξενωθεί από τους φίλους και την οικογένειά του. Η συνεχής ματαίωση της θεραπείας θα μπορούσε να βλάψει μόνιμα αυτές τις σχέσεις. Επίσης, το χρόνιο άγχος που προκύπτει μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη σωματική του υγεία. Η υπερβολική εργασία μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ευτυχώς, όμως, η εργασιομανία είναι διαχειρίσιμη. Με τη θεραπεία οι άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή εργασιακή ισορροπία στη ζωή τους. Οι εργασιομανείς συχνά εργάζονται για να αποφύγουν αισθήματα ενοχής για το ότι δεν εργάζονται ικανοποιητικά. Επομένως, είναι σημαντικό ο πάσχων να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με την εργασία.

Μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη μια αλλαγή σταδιοδρομίας, για παράδειγμα. Λόγω της ψυχοκοινωνικής του φύσης, ο εθισμός στην εργασία είναι συνήθως πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από τον εθισμό στα ναρκωτικά. Οι ακόλουθες αλλαγές στην ζωή μπορεί επίσης να βοηθήσουν:

 • Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής (γυμναστική, ταξίδια, μαθήματα χορού)
 • Εξισορρόπηση των προτεραιοτήτων της ζωής
 • Αποφυγή καταστάσεων που δημιουργούν στρεςεργασιομανία γυναίκα τρέχει σε λειβάδι ξεκούραστη

Ο εθισμός στην εργασία μπορεί να προκύψει επίσης και λόγω συνοσυρότητας. Συχνά οι εργασιομανείς πάσχουν και από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) ή διπολική διαταραχή. Ο εθισμός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην ψυχική υγεία, όπως κατάθλιψη.

Για αυτούς τους λόγους μπορεί να είναι χρήσιμο να αξιολογηθεί η ψυχική υγεία του πάσχοντος. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό ενός προγράμματος θεραπείας. Τέλος, ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει και η φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο των παρορμήσεων, του άγχους και του στρες.

Στοιχεία από: www.healthline.com