Η δρ Arlene MacDougall, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής & Οδοντιατρικής του Schulich, υποστηρίζει ότι το άγχος συχνά οδηγείται από την αβεβαιότητα και τονίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας στην επόμενη φάση της πανδημίας.

Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται, οι Καναδοί αρχίζουν να προβλέπουν τον τερματισμό της πανδημίας και τη σταδιακή επιστροφή στην εργασία, το σχολείο και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Μαζί με αυτά έρχονται η χαρά και η ανακούφιση, όπως και τα συναισθήματα αγωνίας και φόβου.

Πώς επηρεάζει η πανδημία την ψυχική υγεία των ανθρώπων;

«Ως ψυχίατρος, έχω δει ότι η πανδημία επιδεινώνει τις ανησυχίες για την ψυχική υγεία για όσους ήδη αγωνίζονται με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη, καθώς και γενικευμένο άγχος. Οι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν πραγματικά να διατηρήσουν καλή διάθεση, δεδομένου ότι δεν μπορούσαν βγουν έξω, να εργαστούν και να κοινωνικοποιηθούν» δήλωσε η MacDougall.

Η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή προκαλεί ανησυχίες;

«Ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση, υπάρχει επίσης πολλή ανησυχία, και ανησυχία για τον κίνδυνο που εξακολουθεί να υπάρχει. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ανήσυχοι για το άνοιγμα για διάφορους λόγους. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα καθώς προχωράμε. Για παράδειγμα, σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία του εμβολίου ή εάν θα υπάρξουν νέες παραλλαγές του ιού. Η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της αβεβαιότητας είναι πολύ δύσκολη.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί σε ανησυχία λόγω του ανοίγματος είναι ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άβολα για κοινωνικοποίηση, αφού δεν έχουν βρεθεί σε κοινωνικό περιβάλλον για αρκετό καιρό. Μπορεί να αισθάνονται άγχος, επειδή δεν είναι σίγουροι πώς να μοιραστούν τις δύσκολες προκλήσεις και τις απώλειες που έχουν βιώσει λόγω της πανδημίας. Αυτά είναι δύσκολα θέματα και μπορεί να υπάρχει δυσφορία» ανέφερε η ίδια.

Η πανδημία έχει πιο αρνητικό αντίκτυπο σε όσους έχουν προϋπάρχοντα ψυχικά προβλήματα;

«Υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που μπορεί να αισθάνονται πιο άβολα από άλλους όσον αφορά την επανένταξη ή το άνοιγμα μετά από αυτή τη φάση της πανδημίας. Για παράδειγμα, εκείνοι με διαταραχή κοινωνικού άγχους που τείνουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν σε δημόσιους χώρους μετά από τόσο μεγάλη χρονική περίοδο. Μπορεί να έχουν αυξημένη αίσθηση φόβου ή σωματικής δυσφορίας. Όσοι έχουν κοινωνικό άγχος μπορούν να κάνουν μικρότερα βήματα για να ενταχθούν, αυξάνοντας σταδιακά τους ρυθμούς ένταξής τους» κατέληξε η ψυχίατρος.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.