Η νευρογενής δύσπνοια αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του άγχους. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα συμπτώματά του, μπορεί να προκαλέσει έντονη ανησυχία, ωστόσο δεν θεωρείται επικίνδυνη, καθώς παρέρχεται όταν εξαφανιστεί το άγχος. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που πιστεύουν ότι εκείνη την ώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καρδιακό ή αναπνευστικό πρόβλημα.

Σήμερα, το άγχος και το στρες παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και αποτελούν τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Υπολογίζεται ότι ένα περίπου 10% του γενικού πληθυσμού τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του θα συμβουλευτεί έναν γιατρό γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση ή ανησυχία. Όταν το αυξημένο άγχος σωματοποιείται, τότε δημιουργούνται διάφορα συμπτώματα. H νευρογενής δύσπνοια δεν σχετίζεται με κάποια πάθηση της καρδιάς ή των πνευμόνων, αντιθέτως προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες.

Ο εγκέφαλος είναι φτιαγμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να αντιδρά στις δυσμενείς καταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών παλμών και συνεπώς την ταχύτερη ροή του αίματος στα όργανα. Το άτομο που έχει καταβληθεί από το στρες αναπνέει εντονότερα και αναζητά περισσότερο οξυγόνο. Έτσι δημιουργείται η νευρογενής δύσπνοια.

Νευρογενής δύσπνοια και στρες 

Ειδικότερα, τα συμπτώματα του έντονου στρες που μπορούν να «αποτυπωθούν» στο σώμα είναι τα εξής:

Νευρογενής δύσπνοια και θεραπεία

Το ψυχολογικό άγχος αντιμετωπίζεται δίχως φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως υποχωρεί από μόνο του ή με τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του στρες. Αντιθέτως, το παθολογικό άγχος εμποδίζει τον άνθρωπο να ακολουθήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να υποχωρεί μόνο με τη βοήθεια αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Αντιμετώπιση Νευρογενή δύσπνοια

Extra tips:

Χαλαρώστε.

Αναπνεύστε βαθιά.

Ακούστε μουσική και τραγουδήστε.

Περιποιηθείτε το πρόσωπο και το σώμα σας.

Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μασάζ.

Εξωτερικεύστε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επισκεπτόμαστε έναν πνευμονολόγο και έναν καρδιολόγο για να αποκτάμε μια συνολική εικόνα για την υγεία μας.

Διαβάστε περισσότερα:

Με πληροφορίες από: medicalnewstoday.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com