fbpx
Ναρκισσισμός και αίτια: Ποια η σχέση με την ανασφάλεια;

Ναρκισσισμός και αίτια: Ποια η σχέση με την ανασφάλεια;

Τα αίτια από τα οποία οδηγείται ο ναρκισσισμός είναι η ανασφάλεια και όχι η διογκωμένη αίσθηση του εγώ, σύμφωνα με νέα μελέτη ψυχολόγων ερευνητών. Η έρευνα προσφέρει μια πιο λεπτομερή κατανόηση της ναρκισσιστικής διαταραχής και εξηγεί επίσης τι παρακινεί την αυτοπροβολή στα κοινωνικά Μέσα.

«Για πολύ καιρό, δεν ήταν σαφές γιατί οι ναρκισσιστές έχουν αλαζονικές συμπεριφορές, όπως το να αυτοκολακεύονται, καθώς στην πραγματικότητα οδηγούν τους γύρω τους να σκέφτονται αρνητικά για εκείνους» εξηγεί ο Pascal Wallisch, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ανώτερος συγγραφέας της έρευνας. «Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα αίτια από τα οποία οδηγείται ο ναρκισσισμός δεν είναι η αυτοεκτίμηση και η πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση, αλλά μάλλον η ανασφάλεια, και ο τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αλαζονική συμπεριφορά.

«Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ναρκισσισμός κατανοείται καλύτερα ως αντισταθμιστικός μηχανισμός για να καλυφθεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση» προσθέτει η Mary Kowalchyk, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. «Οι ναρκισσιστές είναι ανασφαλείς και αντιμετωπίζουν αυτές τις ανασφάλειες κρύβοντάς τες με αντίθετες συμπεριφορές».

Τα δεδομένα της έρευνας

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 300 άτομα ‒περίπου 60% γυναίκες και 40% άνδρες‒, με μέση ηλικία τα 20 έτη, και απάντησαν σε 151 ερωτήσεις μέσω υπολογιστή. Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για το αν έπασχαν από Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, που χαρακτηρίζεται από την υπερβολική αυτο-αγάπη και στρεβλή άποψη για τον εαυτό. Παρόμοια με την ναρκισσιστική διαταραχή, και η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται επίσης από μια μεγαλοπρεπή αίσθηση για τον εαυτό.

Για να διαπιστώσουν οι ερευνητές τη συσχέτιση του ναρκισσισμού και της ανασφάλειας δημιούργησαν μια κλίμακα που ονομάζεται PRISN, που μπορεί να αποτυπώσει την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση σε άτομα που φαίνεται να πιστεύουν υπέρμετρα στον εαυτό τους. Η κλίμακα PRISN περιλαμβάνει μέτρα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διερεύνηση της κοινωνικής επιθυμίας, της αυτοεκτίμησης και της ψυχοπάθειας.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλούς συσχετισμούς μεταξύ του ναρκισσισμού και της ανασφάλειας, αλλά δεν έδειξαν συσχέτιση της ανασφάλειας με την ψυχοπάθεια. Για παράδειγμα, η ανάγκη κοινωνικής αναγνώρισης και επιτυχίας ενός ατόμου με ναρκισσιστική διαταραχή συχνά συνδέεται με ανασφάλεια και αίσθημα κατωτερότητας. Αντιθέτως, τα συμπτώματα της ψυχοπάθειας, όπως τα αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης, είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα συσχέτισης με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα αίτια από τα οποία προκαλείται ο ναρκισσισμός είναι η ανασφάλεια και χαρακτηρίζεται από την ευαλωτότητα, ενώ η ψυχοπάθεια χαρακτηρίζεται από γνήσια αισθήματα ανωτερότητας και αλαζονείας.

Διαβάστε περισσότερα για:

 

 

Στοιχεία από: medicalxpress.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.