Ερωτομανία: Η ψευδής πεποίθηση ότι κάποιος έχει αισθήματα για σένα

Ερωτομανία: Η ψευδής πεποίθηση ότι κάποιος έχει αισθήματα για σένα

Η ερωτομανία είναι μια σπάνια ψυχική διαταραχή που συμβαίνει όταν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι ένα άλλο άτομο είναι πολύ ερωτευμένο μαζί του. Το άλλο άτομο, δε, μπορεί να είναι μια διασημότητα, με υψηλή κοινωνική θέση και status. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως σύνδρομο De Clérambault.

Η πεποίθηση αυτή θεωρείται παραληρητική επειδή δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι με ερωτομανία δεν έχουν συναντήσει καν το άτομο που θεωρούν ότι είναι ερωτευμένο μαζί τους. Όσοι πάσχουν από αυτή την ψυχική πάθηση μπορεί να πιστεύουν ότι το άλλο άτομο προσπαθεί να στείλει μυστικά μηνύματα, μέσω των ειδήσεων ή μέσω σκέψεων (τηλεπαθητικά).

Μάλιστα, τα άτομα με ερωτομανία μπορεί να είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν την πεποίθηση ότι το άλλο άτομο τους αγαπά, παρά την έλλειψη αποδείξεων. Η πάθηση αυτή μπορεί να σχετίζεται και με άλλες ψυχικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν ψευδαισθήσεις ή μανιακές συμπεριφορές.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της ερωτομανίας είναι η ψευδής πεποίθηση του ατόμου ότι κάποιο άλλο είναι βαθιά ερωτευμένο μαζί του. Ενδέχεται να μιλάει συνεχώς για το «αντικείμενο του πόθου» του και να έχει εμμονή να συναντηθούν ή να επικοινωνήσουν, ώστε να μπορούν να είναι μαζί.

Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συνεχείς επιστολές, email και δώρα στο άτομο ενδιαφέροντος.
  • Επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις.
  • Ισχυρή πεποίθηση ότι το άλλο άτομο προσπαθεί να επικοινωνήσει κρυφά, μέσω χειρονομιών ή κωδικοποιημένων μηνυμάτων στις ειδήσεις, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Δημιουργία φανταστικών γεγονότων, όπως ότι το άλλο άτομο τους καταδιώκει ή προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους.
  • Αίσθημα ζήλιας λόγω του ότι το άλλο άτομο μπορεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή με άλλους ανθρώπους.
  • Παρενόχληση του ατόμου ενδιαφέροντος δημόσια, μερικές φορές σε σημείο να οδηγηθεί ο ερωτομανής σε σύλληψη.

Περιπτώσεις ερωτομανίας στην ιστορία

  • Περίπτωση που καταγράφηκε το 1980 περιγράφει μια γυναίκα που θεωρούσε λανθασμένα ότι αρκετοί άνδρες σε διαφορετικές στιγμές ήταν ερωτευμένοι μαζί της και την κυνηγούσαν. Η ερωτομανία αυτής της γυναίκας διήρκεσε οκτώ χρόνια πριν αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
  • Περίπτωση του 2012 αναφέρει την ιστορία του Ρόμπερτ Χόσκινς. Το 1995, ο Χόσκινς κυνηγούσε με εμμονή την τραγουδίστρια Μαντόνα. Πίστευε ότι προοριζόταν να είναι η σύζυγός του. Σκαρφάλωνε συχνά σε τοίχο έξω από το σπίτι της, ενώ την είχε απειλήσει βίαια πολλές φορές.
  • Το 2016 μια παντρεμένη γυναίκα εξετάστηκε σε ψυχιατρική κλινική επειδή πίστευε ότι το πρώην αφεντικό της ήταν ερωτευμένο μαζί της. Πίστευε επίσης ότι ο σύζυγός της την εμπόδιζε να συναντηθεί με αυτόν.

Συννοσηρότητα

Η ερωτομανία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει τη σύλληψη του ατόμου λόγω παρενόχλησης.

Η ερωτομανία συνδέεται συχνά με διπολική διαταραχή. Σχετίζεται επίσης και με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως:

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ερωτομανίας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεραπείας και φαρμάκων. Ο γιατρός ή ο θεραπευτής μπορεί να καθοδηγήσει τον ασθενή μέσω συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας. Κλασικά (ή τυπικά) αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η πιμοζίδη, χρησιμοποιούνται συχνά με επιτυχία. Μη παραδοσιακά (ή άτυπα) αντιψυχωσικά, όπως η ολανζαπίνη, η ρισπεριδόνη και η κλοζαπίνη, έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί παράλληλα με ψυχοθεραπεία.

Εάν η ερωτομανία προκύπτει από κάποια υποκείμενη κατάσταση, όπως διπολική διαταραχή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν θεραπείες που στοχεύουν σε αυτή την πάθηση. Η διπολική διαταραχή αντιμετωπίζεται συχνά με σταθεροποιητές διάθεσης, όπως το λίθιο ή το βαλπροϊκό οξύ. Η ερωτομανία μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες ή ημέρες, όμως μπορεί να συνεχιστεί και για μήνες ή χρόνια εάν προκύπτει από μια υποκείμενη ψυχική διαταραχή.

Εάν αντιληφθεί κάποιος συμπτώματα ερωτομανίας, πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια ή να επισκεφθεί αμέσως έναν ψυχοθεραπευτή. Η θεραπεία της πάθησης πριν από την εμφάνιση επικίνδυνης ή επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι σε άλλο άτομο είναι ζωτικής σημασίας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.