Εφαρμογές γνωριμιών: Ποια η σχέση τους με το κοινωνικό άγχος και την κατάθλιψη

Εφαρμογές γνωριμιών: Ποια η σχέση τους με το κοινωνικό άγχος και την κατάθλιψη

Τα άτομα που χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές γνωριμιών μπορεί να έχουν περισσότερα συμπτώματα κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι εφαρμογές γνωριμιών –dating applications– είναι ιδιαίτερα δελεαστικές για άνδρες και γυναίκες, όμως μια νέα έρευνα δείχνει  ότι οι διαδικτυακές εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όχι μόνο συνδέονται όλο και περισσότερο με φτωχότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας, αλλά και με προβλήματα κοινωνικού άγχους και κατάθλιψη.

Παρά τη γοητεία τους, οι εφαρμογές γνωριμιών δεν εξαλείφουν απαραίτητα τον αγώνα για επαφή που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κοινωνική φοβία – τουλάχιστον όχι για τους άνδρες. Τα στοιχεία μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο «Cyberpsychology, Behavior και Social Networking», αποκάλυψαν ότι οι άνδρες με μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης ήταν λιγότερο πιθανό να καταλήξουν σε εύρεση συντρόφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γνωριμιών.

Η εύρεση του ιδανικού συντρόφου δεν είναι εύκολη για κανέναν, πόσο μάλλον για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, που αισθάνονται ότι είναι ακατόρθωτο να βρουν το άλλο τους μισό. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχή κοινωνικού άγχους  ή από κατάθλιψη έχουν αυξημένους φόβους απόρριψης και συχνά αποσύρονται από την προσέγγιση δυνητικών ρομαντικών συντρόφων. Αποφεύγουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να χάνουν ευκαιρίες συνάντησης και συναναστροφής με άλλους.

Όταν οι εφαρμογές γνωριμιών για κινητά ήρθαν στο προσκήνιο, τα άτομα που τείνουν να αποφεύγουν την προσωπική κοινωνικοποίηση πιθανότατα καλοδέχτηκαν την ευκαιρία να συναντήσουν πιθανούς συντρόφους  με έναν τέτοιου είδους εύκολο τρόπο. Όπως λένε η ερευνητής της μελέτης, Ariella P. Lenton-Brym, και οι συνεργάτες της, αυτές οι πλατφόρμες γνωριμιών προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία πιθανότατα αναγνώρισαν τα άτομα που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη. Μέχρι τώρα, καμία μελέτη δεν είχε διερευνήσει τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η Lenton-Brym και η ομάδα της διεξήγαγαν μια μελέτη για να διερευνήσουν τον βαθμό που το κοινωνικό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονται με τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών ενός ατόμου και τα κίνητρά του για τη χρήση τους.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 243 συμμετέχοντες για να ολοκληρώσουν μια έρευνα που αμφισβήτησε τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών. Οι έρευνες αξιολόγησαν τις προεκτάσεις χρήσης της εφαρμογής γνωριμιών των συμμετεχόντων καθώς και τα συμπτώματα κοινωνικού άγχους και κατάθλιψης. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τα κίνητρά τους για τη χρήση της εφαρμογής Tinder σε κινητά, αξιολογώντας τους λόγους που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή:

  • αγάπη
  • περιστασιακό σεξ
  • ευκολία επικοινωνίας
  • επιβεβαίωση προσωπικής αξίας

κοπέλα κοιταζει εφαρμογή γνωριμιών στο κινητό για περιστασιακό σεξ

Υψηλό κοινωνικό άγχος – Υψηλότερη πιθανότητα χρήσης εφαρμογών γνωριμιών

Σύμφωνα με τις υποψίες τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κοινωνικό άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης συνδέονταν με την αυξημένη χρήση εφαρμογών γνωριμιών. Τα κίνητρα για τη χρήση αυτών των εφαρμογών ήταν κάπως παρόμοια μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος και η μεγαλύτερη συμπτωματολογία κατάθλιψης συνδέονταν και στα δύο φύλα με την υψηλότερη πιθανότητα χρήσης εφαρμογών γνωριμιών για την ευκολία επικοινωνίας, το περιστασιακό σεξ και την επιβεβαίωση προσωπικής αξίας.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ένα γενικό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες με συμπτωματολογία άγχους και κατάθλιψης είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστηρίξουν τα προσωπικά τους κίνητρα, όπως αγάπη και συντροφικότητα, για τη χρήση εφαρμογών γνωριμιών.

Τι συμβαίνει όταν έρχεται η στιγμή του ραντεβού;

Η ανακάλυψη για τους άνδρες ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τη χρήση των εφαρμογών γνωριμιών.  «Παρότι οι κοινωνικά ανήσυχοι / καταθλιπτικοί άνδρες χρησιμοποιούν συχνά εφαρμογές γνωριμιών, ενδέχεται να αποτύχουν να μετατρέψουν αυτή τη συχνή χρήση των dating applications σε πραγματική κοινωνική αλληλεπίδραση» λέει η Lenton-Brym.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη έρευνα προτείνει διαφορετικά πρότυπα χρήσης του διαδικτύου μεταξύ των φύλων, με τις γυναίκες να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για κοινωνική επικοινωνία περισσότερο από τους άνδρες» σχολιάζουν οι ερευνητές.

Μια άλλη διαφορά στα δύο φύλα προκύπτει όταν έρχεται η στιγμή του ραντεβού. Άνδρες με μεγαλύτερο κοινωνικό άγχος ή κατάθλιψη ανέφεραν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν επαφή. Μεταξύ των γυναικών, ούτε το κοινωνικό άγχος ούτε η κατάθλιψη επηρέασαν την πιθανότητά τους να είναι οι πρώτες που συμμετέχουν σε έναν αγώνα εύρεσης συντρόφου. Όχι όμως και στο κλείσιμο του ραντεβού συνάντησης.  Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν πιθανώς τους κανόνες των δύο φύλων, που αναμένουν από τους άνδρες να κάνουν την πρώτη επαφή σε ένα ρομαντικό σενάριο συνάντησης. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι οι εφαρμογές γνωριμιών δεν εξαλείφουν εντελώς τις δυσκολίες που σχετίζονται με το κοινωνικό άγχος ή την κατάθλιψη.

Λέει ότι οι εφαρμογές δεν είναι εγγενώς κακές και ότι επιτρέπουν σε πολλούς ανθρώπους να συναντιούνται και να αλληλεπιδρούν με άλλους με ασφάλεια. Πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, οι χρήστες των εφαρμογών, ειδικά εκείνοι με κοινωνικό άγχος ή κατάθλιψη, χρησιμοποιούν την εφαρμογή ως τρόπο για να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να «δουλέψουν» για τις αδυναμίες τους. Ίσως όμως το να τολμήσουν να βγουν ραντεβού  και να εξοικειωθούν με την ιδέα της συνάντησης ανθρώπων μέσα από τον ευρύτερο κοινωνικό τους κύκλο να είναι πιο διασκεδαστικό και εποικοδομητικό, αντί να δουν την εφαρμογή γνωριμιών ως λύση για τις κοινωνικές και ενδεχομένως ερωτικές τους σχέσεις.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.