Δυσαρθρία και άγχος: Ποια η σχέση τους;

Δυσαρθρία και άγχος: Ποια η σχέση τους;

Η δυσαρθρία είναι μια διαταραχή της ομιλίας, που μπορεί να προκληθεί από το άγχος αλλά και άλλα αίτια. Συχνά προκαλεί δυσνόητη και αργή ομιλία, λόγω της αδυναμίας των μυών να λειτουργήσουν σωστά. 

Συχνές αιτίες που προκαλούν δυσαρθρία περιλαμβάνουν άγχος, διαταραχές του νευρικού συστήματος και καταστάσεις που προκαλούν παράλυση του προσώπου ή μυϊκή αδυναμία της γλώσσας και του λαιμού. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη διαταραχή.

Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της δυσαρθρίας μπορεί να βελτιώσει την ομιλία. Επίσης, μπορεί να είναι αναγκαία και η λογοθεραπεία. Για τη δυσαρθρία που προκαλείται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, η αλλαγή ή η διακοπή των φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει.

Άλλες διαταραχές της ομιλίας που μπορεί να σχετίζονται με τη δυσαρθρία:

  • Δυσφαγία: Πρόβλημα στην κατάποση, το οποίο μπορεί να είναι σύμπτωμα της δυσαρθρίας.
  • Αφασία: Δυσκολία κατανόησης άλλων ή εξήγηση των σκέψεων.
  • Απραξία του λόγου: Διαταραχή ομιλίας, που παρεμποδίζει την ικανότητα του παιδιού για σωστή προφορά φθόγγων, συλλαβών και λέξεων.

Ποιοι είναι οι τύποι της δυσαρθρίας;

Ο κάθε τύπος της δυσαρθρίας εξαρτάται από το μέρος του νευρικού συστήματος που επηρεάζεται:

  • Κεντρική δυσαρθρία: Προκαλείται από βλάβη στον εγκέφαλο.
  • Περιφερική δυσαρθρία: Προκαλείται από βλάβη στα μέρη που είναι υπεύθυνα για την ομιλία.

Η δυσαρθρία μπορεί να είναι εκ γενετής ή επίκτητη:

  • Η εκ γενετής δυσαρθρία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης, είτε πριν από τη γέννηση του ανθρώπου είτε κατά τη γέννησή του. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να προκαλέσει δυσαρθρία.
  • Η επίκτητη δυσαρθρία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής βλάβης αργότερα στη ζωή. Για παράδειγμα, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας εγκεφαλικός όγκος ή η νόσος Πάρκινσον μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρθρία.

Δυσαρθρία και άγχος

Το άγχος μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι λάθος στον εγκέφαλό του. Ο εγκέφαλος είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό όργανο του σώματος και συχνά τα αγχώδη άτομα φοβούνται ότι ο εγκέφαλός τους μπορεί να αποτύχει σε απλές λειτουργίες. Ανησυχούν ακόμη ότι κάτι δεν πάει καλά με τη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου, όπως η ύπαρξη όγκου, και η ανησυχία τους αυτή προκαλεί ακόμη περισσότερο άγχος.

Η διαταραγμένη ομιλία είναι ένα σύμπτωμα άγχους που μπορεί να είναι απίστευτα τρομακτικό. Ωστόσο, είναι συνηθισμένη σε όσους πάσχουν από κρίσεις άγχους και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει τίποτα για την υγεία του εγκεφάλου. Οι «επιθέσεις» άγχους μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ζητήματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαταραγμένη ομιλία ‒ σχεδόν σαν να είναι αδύνατο να γίνουν οι σκέψεις λέξεις. Η δυσαρθρία και το άγχος λοιπόν έχουν σχέση, ειδικά όταν άλλα παθολογικά αίτια εκλείπουν.

Αντιμετώπιση της δυσαρθρίας 

Η λογοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσαρθρίας, ακόμη και όταν αυτή δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα της ομιλίας μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία. Βοηθά στην εύρεση διαφορετικών τρόπων επικοινωνίας αλλά και στην καλύτερη προσαρμογή σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Ο λογοθεραπευτής μπορεί να συστήσει:

  • στρατηγικές για τη βελτίωση της ομιλίας, όπως η επιβράδυνση της ομιλίας
  • ασκήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και της σαφήνειας της ομιλίας
  • βοηθητικές συσκευές, όπως μια απλή πλακέτα αλφαβήτου, ένας ενισχυτής ή ένα μηχανογραφημένο σύστημα εξόδου φωνής.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.