Η αφασία είναι μια δυσλειτουργία του εγκεφάλου, που επηρεάζει την παραγωγή ή την κατανόηση του λόγου και την ικανότητα ανάγνωσης ή γραφής.

Αφασία – Α (=στερητικό α) φημί (=μιλώ) σημαίνει πως κάποιος πλέον δεν μπορεί να πει αυτό που θέλει. Η αφασία οφείλεται σε τραυματισμό του εγκεφάλου – συνήθως από εγκεφαλικό επεισόδιο, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί που προκαλούν αφασία μπορεί επίσης να προκύψουν από τραύμα στο κεφάλι, από όγκους ή λοιμώξεις.

Η αφασία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να καθιστά σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία με τον ασθενή. Μπορεί να επηρεάσει μια μεμονωμένη πτυχή της γλώσσας. Για παράδειγμα την ικανότητα ανάκτησης των ονομάτων των αντικειμένων, την ικανότητα δημιουργίας προτάσεων ή την ικανότητα ανάγνωσης.

Διαφορετικά είδη αφασίας

Η αφασία διακρίνεται ανάλογα την ένταση της, από τους ειδικούς. Οι σημαντικότερες κατηγορίες της είναι οι ακόλουθες:

 • Ολική Αφασία: Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή της. Αφορά ασθενείς που μπορούν να αρθρώσουν λίγες μόνο λέξεις. Τα άτομα με Ολική Αφασία δεν μπορούν ούτε να διαβάσουν ούτε να γράψουν.
 • Η αφασία του Broca: Σε αυτήν τη μορφή της, η δυνατότητα ομιλίας μειώνεται σοβαρά και περιορίζεται κυρίως προτάσεις με λιγότερες από τέσσερις λέξεις. Το άτομο μπορεί να καταλάβει την ομιλία σχετικά καλά και μπορεί να διαβάσει, αλλά είναι περιορισμένη η ικανότητα γραφής.xamenos me mousi kai mployza

 • Η αφασία του Wernicke: Σε αυτόν τον τύπο αφασίας η ικανότητα να κατανοήσουμε το νόημα των προφορικών λέξεων είναι χαμηλή. Η ομιλία δεν είναι καθόλου φυσιολογική. Οι προτάσεις δεν “κολλάνε” μεταξύ τους και άσχετες λέξεις εισβάλλουν στις προτάσεις. Η ανάγνωση και η γραφή παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

 • Πρωτοπαθής Προοδευτική Αφασία: Eίναι ένα νευρολογικό σύνδρομο στο οποίο οι γλωσσικές ικανότητες εξασθενούν αργά και προοδευτικά. Σε αντίθεση με άλλες μορφές αφασίας που προκαλούνται από εγκεφαλικό επεισόδιο ή  βλάβη, η ΠΠΑ προκαλείται από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer ή ο εκφυλισμός του μετωπιαίου οστού. Τα πρώτα συμπτώματα έχουν να κάνουν με δυσλειτουργίες της ομιλίας και της γλώσσας.  Η απώλεια μνήμης, συχνά εμφανίζεται αργότερα.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από αφασία έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για κάποιο χρονικό διάστημα αφού συνήθως έχει διαπιστωθεί εγκεφαλική βλάβη. Όμως ακόμα και όταν λάβουν το εξιτήριο τους από το νοσοκομείο. πολλοί ασθενείς χρειάζονται περαιτέρω θεραπεία και υποστήριξη.

 • Λογοθεραπεία

Σχεδόν πάντοτε οι λογοθεραπευτές είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την θεραπεία της αφασίας. Η θεραπεία του λόγου έχει διάφορους στόχους. Αρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση της ομιλίας στον υψηλότερο, δυνατό βαθμό. Επίσης δημιουργούν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας για τους ασθενείς, για να μην νιώθουν αποκομμένοι. Τέλος παρέχουν πληροφορίες στους ασθενείς και συγγενείς τους, σχετικά με την ασθένεια, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Η λογοθεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους

Σε ορισμένα άτομα, συνιστώνται συντομότερες και λιγότερο εντατικές συνεδρίες. Η θεραπεία μπορεί να γίνεται σε μεμονωμένες συνεδρίες, και να εμπεριέχει την χρήση της τεχνολογίας, όπως προγράμματα υπολογιστών ή εφαρμογές. Για πολλά άτομα, όπου η αφασία έχει  προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, οι αλλαγές στον λόγο τους, γίνονται τις πρώτες εβδομάδες και μήνες μετά το εγκεφαλικό τους. Βέβαια τα αποτελέσματα της θεραπείας  μπορούν να συνεχίσουν να φαίνονται για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αργότερα.

 • Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα υπάρχουν σε πειραματικό στάδιο για τη θεραπεία της αφασίας. Περιλαμβάνουν ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, να βελτιώσουν την ικανότητα ελέγχου του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Διάφορα φάρμακα, όπως το memantine και το piracetam, έχουν δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα σε μελέτες. Χρειάζεται όμως χρόνος προτού προταθούν αυτές οι θεραπείες.

Η επικοινωνία στην αφασία

 • Καθίστε άνετα και επιδιώξτε οπτική επαφή.
 • Εάν δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε την κουβέντα, πείτε κάτι απλό και στη συνέχεια κάντε ερωτήσεις για τις οποίες ήδη γνωρίζετε την απάντηση.
 • Μιλήστε αργά και τονίστε τις πιο σημαντικές λέξεις της πρότασης.
 • Βοηθήστε κάποandras me skoufiιον με αφασία, κάνοντας χειρονομίες, ζωγραφίζοντας ή γράφοντας.
 • Συμβουλευτείτε μαζί με τον ασθενή κάποιο λεξικό τσέπης ή έναν οδηγό
  επικοινωνίας.

Η  φροντίδα ενός αγαπημένου, συγγενή ή φίλου με αφασία μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες έναρξης των συμπτωμάτων. Τα άτομα με αφασία έχουν συχνά περίπλοκες ανάγκες και η κατάστασή τους μπορεί να τους κάνει επιρρεπείς σε αλλαγές στη διάθεση και συμπεριφορά τους.

Απαιτείται πολύς χρόνος και υπομονή προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε μια συζήτηση, όμως τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται και η ζωή του ασθενούς θα αποκτήσει ποιότητα.

Περιεχόμενο:www.mayoclinic.org www.afasie.nl www.nhs.uk