fbpx
διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας γυναίκα με πράσινα ρούχα 4 μορφές της σε καναπέ

Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας: Αίτια και συμπτώματα

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας (παλαιότερα γνωστή ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας) θεωρείται μια σοβαρή ψυχική διαταραχή και πιθανώς προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Η θεραπεία της μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Παρόλο που η αντιμετώπιση μπορεί να είναι δύσκολη, πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν τρόπους για να ζήσουν μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Η διασχιστική διαταραχή ταυτότητας είναι μια σοβαρή μορφή αποσύνδεσης από τον κόσμο. Δημιουργείται δυσκολία σύνδεσης στις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τα συναισθήματα, τις ενέργειες ή την αίσθηση ταυτότητας του ατόμου. Ένας άνθρωπος με διασχιστική διαταραχή ξεφεύγει από την πραγματικότητα ακούσια, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινή ζωή του.

Οι τρεις τύποι

  • Διασχιστική αμνησία. Το κύριο σύμπτωμα της διαταραχής αυτής είναι η απώλεια μνήμης, και δεν μπορεί να εξηγηθεί ιατρικά. Ο πάσχων δεν μπορεί να θυμηθεί γεγονότα και ανθρώπους της ζωής του, ειδικά έπειτα από μια τραυματική εμπειρία. Ένα επεισόδιο αμνησίας εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσει λεπτά, ώρες ή σπάνια μήνες ή χρόνια.
  • Διασχιστική διαταραχή ταυτότητας. Παλαιότερα γνωστή ως διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή σε εναλλακτικές ταυτότητες. Το άτομο με αυτή τη διαταραχή αισθάνεται την παρουσία δύο ή περισσότερων ανθρώπων που «μιλούν» και «ζουν» μέσα στο κεφάλι του. Κάθε ταυτότητα μπορεί να έχει το δικό της όνομα, προσωπική ιστορία και χαρακτηριστικά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να επιφέρουν και διαφορές στη φωνή του πάσχοντος, όπως και στο φύλο και τους τρόπους του. Μπορεί ακόμη να δημιουργήσει και μια ανάγκη, όπως, π.χ., για γυαλιά.διασχιστική διαταραχή ταυτότητας γυναίκα με δυο όψεις
  • Διαταραχή αποπροσωποποίησης. Αυτή περιλαμβάνει μια συνεχή αίσθηση απόσπασης από το περιβάλλον, ότι ο ασθενής βρίσκεται έξω από τον εαυτό του. Άτομα με τη διαταραχή αυτή νιώθουν σαν να παρατηρούν τις πράξεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τον εαυτό τους από απόσταση. Άλλα άτομα νιώθουν αποσπασμένα από τον έξω κόσμο, σαν ο χρόνος να έχει επιβραδυνθεί και να φαίνεται εξωπραγματικός. Τα συμπτώματα, τα οποία είναι πολύ ενοχλητικά, μπορεί να διαρκέσουν λίγες μόνο στιγμές ή και πολλά χρόνια.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της διασχιστικής διαταραχής και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια μνήμης (αμνησία) ορισμένων χρονικών περιόδων, γεγονότων, ατόμων και προσωπικών πληροφοριών.
  • Αίσθηση αποκόλλησης από τον εαυτό και τα συναισθήματα του πάσχοντος.
  • Αίσθηση ότι οι άνθρωποι και τα πράγματα είναι παραμορφωμένα και εξωπραγματικά.
  • Θολή αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας.
  • Άγχος και προβλήματα στις σχέσεις, στην εργασία και σε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής.
  • Αδυναμία αντιμετώπισης του συναισθηματικού και του επαγγελματικού στρες.
  • Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικές σκέψεις και συμπεριφορές.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Αιτίες

Οι διασχιστικές διαταραχές συνήθως αναπτύσσονται ως τρόπος αντιμετώπισης ενός τραύματος. Εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά που υφίστανται μακροχρόνια σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση ή ζουν σε ένα περιβάλλον τρομακτικό και εξαιρετικά απρόβλεπτο. Το άγχος του πολέμου ή των φυσικών καταστροφών μπορεί επίσης να προκαλέσει διασχιστικές διαταραχές.

Η προσωπική ταυτότητα εξακολουθεί να διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία. Έτσι, ένα παιδί είναι πιο εύκολο, σε σχέση με έναν ενήλικο, να «βγει έξω» από τον εαυτό του και να παρατηρήσει ένα τραύμα σαν να συμβαίνει σε διαφορετικό άτομο. Ένα παιδί που μαθαίνει να αποσυνδέεται για να υπομείνει μια τραυματική εμπειρία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό αντιμετώπισης ως απάντηση σε αγχώδεις καταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.διασχιστική διαταραχή ταυτότητας γυναίκα μπερδεμένη

Παράγοντες κινδύνου

Τα άτομα που βιώνουν μακροχρόνια σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών.

Παιδιά και ενήλικοι που βιώνουν άλλα τραυματικά συμβάντα, όπως πολέμους, φυσικές καταστροφές, απαγωγές, βασανιστήρια, ασθένειες και νοσηλείες, μπορεί επίσης να αναπτύξουν αυτές τις διαταραχές.

Πρόληψη

Τα παιδιά που κακοποιούνται σωματικά, συναισθηματικά ή σεξουαλικά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών ψυχικής υγείας. Εάν το άγχος ή άλλα προσωπικά ζητήματα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το παιδί του, ο γονέας πρέπει να ζητήσει βοήθεια.

Εάν το παιδί σας έχει κακοποιηθεί ή έχει υποστεί άλλο τραυματικό συμβάν, πρέπει να επισκεφθεί γιατρό. Εκείνος μπορεί να το παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί να ανακάμψει ψυχολογικά και να υιοθετήσει υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης.

Στοιχεία από: www.mayoclinic.org my.clevelandclinic.org www.webmd.com