Πολλοί είναι οι άνθρωποι που προβαίνουν σε μια αυτοκαταστροφική ενέργεια τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις σχετίζονται με την κακή ψυχική υγεία.

Οι αυτοκαταστροφικές τάσεις οδηγούν με ύπουλο τρόπο τους ανθρώπους σε αδιέξοδο, σαμποτάροντας κάθε προοπτική εξέλιξης και ευτυχίας. Τα άτομα αυτά δεν μπορούν να μπουν σε ωφέλιμες για εκείνα σχέσεις.

Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Αυτοκαταστροφικές τάσεις θεωρούνται οι πράξεις αυτοτραυματισμού, είτε αυτές συνδέονται με τον συναισθηματικό κόσμο είτε με το σώμα. Για παράδειγμα:

 • Επιθυμία φυγής.
 • Επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά.
 • Διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία).
 • Απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμός.
 • Συναισθηματική και φυσική παραμέληση του εαυτού.
 • Υπερκατανάλωση, σπατάλη χρημάτων σε άσκοπα πράγματα.
 • Κακές συνήθειες, όπως είναι ο τζόγος, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Γυναίκα θλιμμένη

Αυτοκαταστροφικές τάσεις και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με σουηδική μελέτη, η συχνότητα και η σοβαρότητα αυτών των συμπεριφορών ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι έννοιες άγνωστες σε αυτά τα άτομα. Όπως εύλογα προαναφέρθηκε, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις συνδέονται με την ψυχική υγεία. Τα άτομα συνήθως πάσχουν από:

Σταματήστε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές 

Η διακοπή των κακών συνηθειών είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε τις κακές συμπεριφορές προτού οδηγήσουν σε υποτροπή.

 • Επικεντρωθείτε στις λύσεις.
 • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας.
 • Σπάστε τον κύκλο της ντροπής.
 • Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις.
 • Χρησιμοποιήστε την αποτυχία για μάθηση.

Θεραπεία

Ψυχοθεραπεία 

Ένας έμπειρος ψυχοθεραπευτής μπορεί να διακρίνει τα αίτια που το άτομο έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις και να το βοηθήσει στον εντοπισμό του προβλήματος. Μέσω της ψυχοθεραπείας το άτομο θα συνειδητοποιήσει τους λόγους για τους οποίους προβαίνει στην αυτοκαταστροφή και έτσι σταδιακά θα τους αποδυναμώσει.

Ψυχοθεραπεία

Το ταξίδι της αυτογνωσίας διασχίζει τις βαθύτερες και πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής. Αγκαλιάστε τους εσωτερικούς σας φόβους και ανακαλύψτε τις κρυμμένες ικανότητές σας. Η προσωπική ανάπτυξη απαιτεί σκληρή δουλειά και μερικές φορές βοήθεια από ειδικό ψυχολόγο, προκειμένου να επουλωθούν τραύματα του παρελθόντος που ορίζουν τη ζωή σας στο σήμερα. Μαζί θα ανακαλύψετε νέες δεξιότητες με τις οποίες θα ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και λιγότερο αυτοκαταστροφική ζωή.

Eναλλακτική θεραπεία

Διαλογισμός

Με 50.000 σκέψεις γεμίζουμε το μυαλό μας καθημερινά. Με έναν τόσο μεγάλο αριθμό, είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να ξεμπλοκάρουμε τις σκέψεις μας. Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός στοχεύει στην εκπαίδευση του μυαλού, στη συγκέντρωση και στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων. Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η αυτοενσυναίσθηση, η απόκτηση νοήματος στη ζωή και η μειωμένη αποφυγή εμπειριών μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με ωφέλιμη επίδραση του διαλογισμού ενσυνειδητότητας.

Γυναίκα κάνει διαλογισμό

Πληροφορίες από: healthline.com, sciencealert.com