Αντικαταθλιπτικά και παρενέργειες που τα συνοδεύουν

αντικαταθλιπτικά παρενέργειες χάπια με νερό

Τα αντικαταθλιπτικά συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν λειτουργούν σωστά, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και, μαζί με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η ψυχοθεραπεία, αποτελούν σημαντικό μέρος στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Ένας τρόπος λειτουργίας των αντικαταθλιπτικών είναι η αλλαγή της ισορροπίας ορισμένων χημικών στον εγκέφαλο. Όπως με όλα τα φάρμακα, αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Κάποιες, όπως η νευρικότητα, τα περίεργα όνειρα, η ξηροστομία και η διάρροια, συνήθως εξαφανίζονται έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες. Άλλες όμως, όπως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες παρενέργειες, ενώ ένα συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό δεν προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες σε όλους τους ανθρώπους. Πολλά πράγματα, όπως το DNA ή οι υπάρχουσες καταστάσεις της υγείας, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε στη λήψη αντικαταθλιπτικού.

Αντικαταθλιπτικά και παρενέργειες 

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων παρενεργειών, όπως:

 • ναυτία
 • αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους
 • απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και ο μειωμένος οργασμός
 • κόπωση και υπνηλία
 • αϋπνία
 • ξηροστομία
 • θολή όραση
 • δυσκοιλιότητα
 • ζάλη
 • ευερεθιστότητα
 • ανησυχία

Αντικαταθλιπτικά και σεξουαλικά προβλήματα

Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες που επιφέρουν τα αντικαταθλιπτικά, «αν και δεν συζητιέται συχνά», είναι το μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ ή η μειωμένη ικανότητα οργασμού. Οι μισοί ασθενείς που λαμβάνουν SSRI αναφέρουν προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ, υποστηρίζει ο Bradley N. Gaynes, MD, MPH, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων συμπτωμάτων είναι να αρχίσετε να λαμβάνετε έναν διαφορετικό τύπο αντικαταθλιπτικού ή ακόμη και ένα φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία, λέει ο Gaynes. Όμως, είναι πιθανό μόνο η αλλαγή σε κάποιο άλλο αντικαταθλιπτικό να κάνει αυτά τα συμπτώματα να εξαφανιστούν. Ποτέ μη σταματήσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό χωρίς να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Αντικαταθλιπτικά και βάρος

Μια άλλη, λιγότερο καλά τεκμηριωμένη παρενέργεια που συνοδεύει τα αντικαταθλιπτικά είναι η αύξηση βάρους. Ένα από τα προβλήματα, αναφέρει ο Gaynes, είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε πόσο από το επιπλέον βάρος ή την απώλειά του μπορεί να αποδοθεί στο φάρμακο και πόσο μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες, όπως η διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου. Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί να μεγαλώσει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και σχετικών ασθενειών ‒ διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

«Η αύξηση βάρους και η απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος και απόδοσης είναι τα κύρια πράγματα που ακούω από ασθενείς», λέει η Myrna Weissman, PhD, γιατρός και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Τα νέα φάρμακα έχουν συνήθως λιγότερες παρενέργειες, αλλά δεν είναι πάντα σίγουρο. Ορισμένες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η βουπροπιόνη, η οποία λειτουργεί τόσο σε χημικές ουσίες σεροτονίνης όσο και στην ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αύξηση βάρους απ’ ό,τι οι επιλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), όπως η σιταλοπράμη, η σερτραλίνη και η παροξετίνη.

Τι συμβαίνει με τον κίνδυνο αυτοκτονίας από τα αντικαταθλιπτικά;

Στο πληροφοριακό ένθετο του πακέτου των αντικαταθλιπτικών σημειώνεται ότι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι με μείζονα κατάθλιψη ή άλλη ψυχιατρική διαταραχή που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και συμπεριφοράς, ειδικά κατά τον πρώτο μήνα της θεραπείας. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σε ηλικιωμένους ενήλικους ασθενείς. Εάν είστε άνω των 65 ετών, μπορεί στην πραγματικότητα να έχετε μικρότερο κίνδυνο αυτοκτονίας όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

Οι αυτοκτονικές σκέψεις κατά τη λήψη αντικαταθλιπτικού είναι σοβαρή παρενέργεια. Χρειάζεται την προσοχή του γιατρού σας και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας αυτά τα συναισθήματα.

Θυμηθείτε, τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη γίνονται καλύτερα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά διαφορετικά αντικαταθλιπτικά για να βρείτε το σωστό για εσάς. Η ψυχοθεραπεία ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική αγωγή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη, δείχνουν μελέτες. Συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας και δώστε χρόνο στη θεραπεία σας για να πετύχετε.

Στοιχεία από: webmd.com