fbpx
Φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα που νικούν την κατάθλιψη

Φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα που νικούν την κατάθλιψη

Τα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα προσφέρουν ανακούφιση στα συμπτώματά της κατάθλιψης. Τα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, ορισμένα βότανα φαίνεται να λειτουργούν καλά, βοηθώντας τον περιορισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους πάσχοντες. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 40-60% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά παρουσιάζουν βελτίωση στα συμπτώματά τους εντός 6-8 εβδομάδων, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν προχωρούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. 

Φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα

  • Σπαθόχορτο (St John’s wort)

Το σπαθόχορτο είναι ένα φυτό που υπάρχει στην Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική και ένα από τα πιο διάσημα φυσικά αντικαταθλιπτικά. Οι Ευρωπαίοι συνήθως λαμβάνουν το σπαθόχορτο για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η λήψη του βοτάνου έχει συνδεθεί με την αύξηση της ποσότητας σεροτονίνης στο σώμα. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία, η οποία στα άτομα με κατάθλιψη βρίσκεται συχνά σε χαμηλά επίπεδα. Αρκετά αντικαταθλιπτικά λειτουργούν αυξάνοντας την ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το σπαθόχορτο μπορεί να βοηθήσει σε ήπιες μορφές κατάθλιψης. Σε έρευνα του 2008 διαπιστώθηκε ότι το φυτό ήταν εξίσου αποτελεσματικό στη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης με τα αντικαταθλιπτικά και είχε επίσης λιγότερες παρενέργειες. Για αυτούς τους λόγους το σπαθόχορτο θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το St John’s wort είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας.

  • Λεβάντα

Τα οφέλη της λεβάντας είναι πολλά, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες, που βοηθούν στον καλό ύπνο. Καθώς πολλά άτομα με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα άγχους και ύπνου, η λεβάντα ώς ένα από τα γνωστότερα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα μπορεί να τα βοηθήσει να κοιμηθούν χωρίς τις παρενέργειες των υπνωτικών χαπιών. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, ένα αφέψημα λεβάντας πριν από τον ύπνο βοήθησε πολύ τους ανθρώπους να κοιμηθούν. Μία ακόμη έρευνα του 2015 παρείχε περισσότερες ενδείξεις ότι η λεβάντα μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο.φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα ματσάκι λεβάντας

 

  • Γιασεμί

Το γιασεμί χρησιμοποιείται για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Λέγεται ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και του άγχους. Το γιασεμί χρησιμοποιείται τελευταία σε δύσκολες περιπτώσεις τοκετού αλλά και στη διευκόλυνση της ροής του μητρικού γάλακτος. Επίσης, χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση αφροδίσιων νοσημάτων. Οι ιδιότητες του γιασεμιού βοηθούν στους πονοκεφάλους, στα ηλιακά εγκαύματα και εξανθήματα, σε σεξουαλικά προβλήματα, σε πόνους, ανησυχία και κατάθλιψη αλλά και σε προβλήματα της μήτρας. Σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι, μπορεί να δημιουργήσει ένα εύγευστο και ισχυρό τονωτικό.

  • Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική του δράση και θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα. Πρόκειται για φυτό εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας, έντονου στρες, έντασης και ευερεθιστότητας, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμη και άτομα με κατάθλιψη, χάρη στις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.

Επιπλέον, καθαρίζει το μυαλό, αυξάνοντας την αντίληψη και ενισχύοντας τη μνήμη. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του έχει αποδειχτεί εξαιρετικά βοηθητικό σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Τέλος, χάρη στην ιδιότητά του να δρα κατά των πόνων στις νευρικές απολήξεις, το μελισσόχορτο συστήνεται σε ανθρώπους με πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Φυσικά αντικαταθλιπτικά συστατικά

  • Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης βοηθούν το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, το οποίο διατηρεί τα οστά δυνατά. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προστατεύσει από τον καρκίνο, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ασθένειες. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στα «Θέματα Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας» υποστηρίζει ότι η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης.

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Μπορεί επίσης να γίνει λήψη της από ορισμένα τρόφιμα, όπως λάδι, συκώτι, γάλα, σαρδέλες και αυγά. Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπληρώματα είναι η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς η τακτική έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επίσης, οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι αρκετά ισχυρές σε βόρειες χώρες. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν είναι σε θέση να παράξουν αρκετή βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο.

φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα χάπια βιταμίνης D

 

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την υγεία της καρδιάς είναι γνωστά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν όμως και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης καθώς αποτελούν φυσικά αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα παράξει μόνο του. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε συμπληρώματα και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των καρυδιών και ορισμένων φυτών. Μελέτη του 2003 στην Ευρωπαϊκή Νευροψυχοφαρμακολογία διαπίστωσε ότι τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. φυσικά αντικαταθλιπτικά βότανα σολωμός ψάρι ω3 λιπαρά οξέα

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό που βοηθά σε γνωστικές λειτουργίες, όπως η μάθηση και η συμπεριφορά. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα σχετίζονται με την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια ανάλυση της Biological Psychiatry. Σύμφωνα με έρευνα, η λήψη ενός συμπληρώματος ψευδαργύρου 25 mg καθημερινά για 12 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.