Αλλεργίες και ψυχολογία: Ποια η σχέση τους;

Αλλεργίες και ψυχολογία: Ποια η σχέση τους;

Οι αλλεργίες σχετίζονται με τη ψυχολογία του ανθρώπου. Η αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ξένη ουσία που δεν είναι συνήθως επιβλαβής για το σώμα. Αυτές οι ξένες ουσίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. 

Κανείς δεν ξέρει πραγματικά τον λόγο, αλλά οι αλλεργίες αυξάνονται, τουλάχιστον σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί (EAACI, 2016). Περίπου το 20% του πληθυσμού επηρεάζεται από αλλεργίες, όπως άσθμα, έκζεμα ή ήπιες τροφικές αλλεργίες.

Καθημερινές οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις 

Καθημερινές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Αυτές μπορεί να είναι πραγματικά τραυματικές για τους ανθρώπους και μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί παρουσιάζεται αύξηση, όπως οι κοινωνικές πιέσεις και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Αυτό που είναι πιο ξεκάθαρο είναι ότι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι αλλεργίες φανερώνουν την ανεπάρκεια των υπηρεσιών ψυχολογικής υποστήριξης.

Δεδομένου ότι οι αλλεργίες αυξάνονται, μπορούν να γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουν οι πάσχοντες και οι οικογένειές. Η ενημέρωση του κοινού είναι εξίσου σημαντική. Η βελτίωση της κατανόησης του κοινού για τις αλλεργίες, μπορεί εν δυνάμει να οδηγήσει στην πρόληψη. 

Οι αλλεργίες σχετίζονται με τη ψυχολογία του ανθρώπου 

Το 1883, ο Δρ Morell Mackenzie, πρωτοπόρος στον τομέα της ιατρικής του αυτιού, της μύτης και του λαιμού, παρατήρησε ότι επιθέσεις παρατεταμένου φταρνίσματος είναι πιο πιθανό να συμβούν σε άτομα με νευρικό “ταπεραμέντο“. Ένας γιατρός σε ένα πείραμά του εξέθεσε έναν ασθενή στο φυτό goldenrod, χωρίς να πει στον ασθενή ότι το φυτό ήταν ψεύτικο. Ο ασθενής άρχισε αμέσως να φτερνίζεται και έχει ρινική καταρροή και συμφόρηση. Τα συμπτώματα σταμάτησαν γρήγορα όταν ο γιατρός αποκάλυψε την στον ασθενή την αλήθεια.

Γιατροί συνέχισαν να σημειώνουν υψηλή συχνότητα εμφάνισης ψυχοσωματικών συμπτωμάτων σε αλλεργικούς ασθενείς. Βρετανική έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 10.000 άτομα με ψυχοσωματικά προβλήματα τη δεκαετία του 1990, έδειξε ότι το 20%  εμφάνισε κνησμό, κνίδωση και άλλα αλλεργικά συμπτώματα ως απόκριση σε διάφορα τρόφιμα. Λιγότερο όμως από το 2 τοις εκατό αντέδρασε σε αυτά τα τρόφιμα σε επίσημες δοκιμές δέρματος. Αυτό έδειξε και την δυναμική σχέση που έχουν οι αλλεργίες με τη ψυχολογία.

Οφέλη εικονικού φαρμάκου

Μελέτες εικονικού φαρμάκου έχουν αποδειχθεί μοναδικά χρήσιμες για τη διαφοροποίηση των ψυχικών συμπτωμάτων από τα αλλεργικά. Το 2011, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των εισπνευστικών φαρμάκων σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο άσθμα. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αντιλήφθηκαν τον ίδιο βαθμό ανακούφισης με τη συσκευή εισπνοής εικονικού φαρμάκου όσο με το πραγματικό φάρμακο.

Μια γερμανική μελέτη του 2018 επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα. Τα αλλεργικά συμπτώματα όπως κνησμός, φτέρνισμα και ρινική καταρροή βελτιώθηκαν παρόλο που οι ασθενείς γνώριζαν ότι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Αλλεργίες και διάγνωση

Ορισμένες αλλεργίες είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν. Άλλες είναι λιγότερο εμφανείς επειδή μπορεί να είναι παρόμοιες με άλλες καταστάσεις. Για να βρουν την αιτία της, οι αλλεργιολόγοι κάνουν συνήθως δερματικές εξετάσεις για τα πιο κοινά αλλεργιογόνα στο περιβάλλον και στα τρόφιμα. Μια σταγόνα καθαρισμένης υγρής μορφής του αλλεργιογόνου πέφτει στο δέρμα και η περιοχή γρατσουνίζεται με μια μικρή συσκευή. Μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου εγχέεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μετά από περίπου 15 λεπτά, εάν εμφανιστεί ερυθρότητα στο δέρμα, το τεστ είναι θετικό. Αντ ‘αυτού, μπορούν να γίνουν εξετάσεις αίματος για ανθρώπους με δερματικές παθήσεις, που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή  που είναι πολύ ευαίσθητοι σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. 

Αναμφισβήτητα οι αλλεργίες ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Οι αριθμοί όλο και αυξάνουν και μέχρι να υπάρχουν παντού οι κατάλληλες δομές, η πρόληψη είναι μείζονας σημασίας.

Στοιχεία από: thepsychologist.bps.org.uk healthline.com nytimes.com

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.