fbpx

Η αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, αντιδρά σε ουσίες από το περιβάλλον, που είναι αβλαβείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτές οι ουσίες είναι γνωστές ως αλλεργιογόνα και βρίσκονται σε ακάρεα σκόνης, κατοικίδια ζώα, γύρη, έντομα, τρόφιμα και μερικά φάρμακα.

Η αυξανόμενη επίπτωση των αλλεργικών νοσημάτων, ενθάρρυνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργίας (ΠΟΑ), στην καθιέρωση της 8ης Ιουλίου, ως την Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας. Η ημέρα αυτή, καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.
Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας, γνωστές ως αλλεργικές αντιδράσεις, αποτελούν την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε μια αβλαβή, υπό φυσιολογικές συνθήκες ουσία.

Παγκόσμιες στατιστικές περί των αλλεργιών

Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλει από ένα ήπιο εξάνθημα έως την αναφυλαξία, μια ακραία αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Στις αναπτυγμένες χώρες, οι αλλεργίες αποτελούν τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες, καθώς εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 15% έως 30%. Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 40 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους μετά από τσιμπήματα σφηκών ή μέλισσας και περίπου 100 μετά από κατανάλωση τροφών.

Σε 4 βασικές κατηγορίες συγκαταλέγονται όλες οι αλλεργικές τάσεις

Τα αλλεργιογόνα, ανάλογα με τον τρόπο που εισέρχονται στο σώμα , διακρίνονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες. Τα εισπνεόμενα, εισέρχονται στο σώμα μέσω της μύτης και του στόματος, όπως η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, η μούχλα και η γύρη. Τα εξ επαφής αλλεργιογόνα έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως για παράδειγμα καλλυντικά, μέταλλα σε κοσμήματα και διάφορα φυτά. Τα καταπινόμενα, εισέρχονται στον οργανισμό με την κατάποση και είναι συνήθως τροφές ή φάρμακα.
Τα συχνότερα αναγνωρισμένα τροφικά αλλεργιογόνα είναι το γάλα, το αυγό, τα ψάρια,
τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, η σόγια και το σιτάρι. Οποιοδήποτε φάρμακο, μπορεί
να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, ωστόσο κάποια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα
όπως η ασπιρίνη και τα αντιβιοτικά. Τέλος, τα ενιέμενα αλλεργιογόνα, εισέρχονται στο
σώμα μέσω υποδόριων, ενδομυϊκών και ενδοφλέβιων ενέσεων ή μέσω δηγμάτων ζώων
και τσιμπημάτων εντόμων.

Τα συχνότερα συμπτώματα της αλλεργίας και οι αντιδράσεις του οργανισμού μας

Τα συμπτώματα της αλλεργίας αποτελούν η ερυθρότητα, εξίδρωση, εξοίδηση, καθώς και
αναπνευστικά συμπτώματα όπως συριγμός και δύσπνοια. Η καταρροή, ο πταρμός, η δακρύρροια καθώς η ερυθρότητα και ο κνησμός των οφθαλμών, είναι συχνά όταν η μύτη και οι οφθαλμοί εκτίθενται σε εξ επαφής αλλεργιογόνα. Η Συστηματική Αναφυλαξία (shock), εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να εμφανιστεί απροειδοποίητα ακόμη και αν έχουν προηγηθεί επαφές με το αλλεργιογόνο, χωρίς αντίδραση. Ο ασθενής παρατηρεί αίσθημα βάρους στο στήθος, κοιλιακό άλγος, έντονη ανησυχία και έντονη αναπνευστική δυσχέρεια.

Η ατοπία είναι η γενετική (κληρονομική) τάση ανάπτυξης αλλεργικών ασθενειών.Όταν κάποιος που είναι αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, έρχεται σε επαφή μαζί του, εμφανίζεται μια αλλεργική αντίδραση (έκκριση ισταμίνης-φλεγμονή).

Σύμφωνα με τον ΠΟΑ, οι αλλεργίες αποτελούν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, απαιτείται αύξηση των ενεργειών πρόληψης και βελτίωσης της θεραπείας.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.