fbpx

Το τρέμουλο στο σώμα περιλαμβάνει ανεξέλεγκτες μυϊκές ταλαντώσεις σε ένα ή περισσότερα μέρη του.

Πιο επιρρεπή είναι τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και το πρόσωπο.

Το ξαφνικό τρέμουλο στο σώμα  μπορεί να είναι αποτέλεσμα α) νευρολογικών διαταραχών, β) νευροεκφυλιστικών ασθενειών, γ) καταχρήσεων/εξάρσεων ή δ) φαρμακευτικών παρενεργειών. 

Παρόλο που το τρέμουλο στο σώμα δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, είναι ενοχλητικό και επιβαρυντικό στην καθημερινότητα. Και επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί τύποι τρέμουλου, είναι συχνά δύσκολο να διαφοροποιηθεί το ένα από το άλλο.

Το εσωτερικό τρέμουλο στο σώμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα άγχους

Τρέμουλο στο σώμα – Αίτια

Το τρέμουλο μπορεί να οφείλεται σε:

  1. διαταραχές ύπνου
  2. υπερβολική δόση καφεΐνης,
  3. ψυχολογικούς παράγοντες (άγχος),
  4. κληρονομικούς παράγοντες (γονίδια),
  5. παθήσεις των αρθρώσεων (αρθρίτιδα),
  6. χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία),
  7. υποκείμενες ασθένειες (νόσος του Πάρκινσον),
  8. διαταραχές του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός).

Τρέμουλο στο σώμα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τρέμουλου.

Το ιδιοπαθές τρέμουλο είναι η πιο κοινή μορφή, που επηρεάζει την παρεγκεφαλίδα ή το τμήμα του θαλάμου του εγκεφάλου. Αναπτύσσεται σταδιακά, τις περισσότερες φορές ξεκινώντας από τη μέση ηλικία ή αργότερα, και επηρεάζει τα χέρια, καθιστώντας δύσκολο να πιάσουμε ή να κρατήσουμε αντικείμενα. Το βασικό τρέμουλο προκαλούνται και επιδεινώνονται από συναισθηματικό ή σωματικό στρες και κόπωση. Ορισμένες μελέτες συνδέουν αυτόν τον τρόμο με την κληρονομικότητα όμως, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι μεταδίδονται από μέλη της οικογένειας.

Τρέμουλο στα χέρια – Αίτια και αντιμετώπιση

  • Φυσιολογικό τρέμουλο 

Το πιο συνηθισμένο τρέμουλο συνήθως προκαλείται από την υπερβολική καφεΐνη, το στρες, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή τη στέρηση αλκοόλ, παρόλο που είναι ελάχιστα αισθητό. Επηρεάζει τα χέρια στιγμιαία, συνήθως όταν τα δάχτυλα είναι πλήρως τεντωμένα και εξαφανίζεται όταν εξαλειφθεί η υποκείμενη αιτία.

  • Παρκινσονικό τρέμουλο

Αυτή η μορφή τρόμου μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες ναρκωτικών, όσους έχουν μολύνσεις και εκείνους με άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Το παρκινσονικό τρέμουλο δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς με Πάρκινσον. Παρόμοια με άλλους τρόμους, συχνά προκαλείται από το άγχος.

  • Ψυχολογικό τρέμουλο

Το ψυχογενές τρέμουλο είναι συχνά δύσκολο να διαφοροποιηθεί από άλλες μορφές τρόμου. Τα ενδεικτικά συμπτώματα ψυχογενούς τρόμου περιλαμβάνουν την εμφάνιση σε στρεσογόνες καταστάσεις (τρέμουλο στο σώμα από άγχος), μαζί με ανεξήγητες μυϊκές συσπάσεις που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος που ξαφνικά χαλαρώνουν όταν η προσοχή του ασθενούς εκτρέπεται αλλού.

Η αδρεναλίνη είναι ο λόγος που τα χέρια σας τρέμουν όταν είστε νευρικοί

  • Ορθοστατικό τρέμουλο

Το ορθοστατικό τρέμουλο συνήθως προκαλείται από την ορθοστασία, η οποία προκαλεί ανεξέλεγκτες μυϊκές συσπάσεις στα πόδια και την κοιλιά. Ένα ορθοστατικό τρέμουλο τυπικά διακρίνεται από ξαφνική αστάθεια που εμφανίζεται αμέσως μετά την ορθοστασία και υποχωρεί μόλις το άτομο επιστρέψει σε καθιστή θέση.

Τρέμουλο στο σώμα και αντιμετώπιση

Συγκεκριμένες θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας του τρόμου του σώματος.

Η θεραπεία που θα λάβει ένα άτομο θα εξαρτηθεί από την αιτία που νιώθει τρέμουλο στο σώμα

  • Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του τρόμου του σώματος. Μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός για τρόμο σώματος μετά από διάγνωση

Εστιασμένος υπέρηχος

Ο θάλαμος είναι το μέρος του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στην κίνηση. Η βλάβη ή η διαταραχή των νευρικών κυττάρων στον θάλαμο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό τρόμο.

Ο εστιασμένος υπέρηχος παρέχει μια λεπτή δέσμη κυμάτων υπερήχων στα δυσλειτουργικά νευρικά κύτταρα στον θάλαμο. Αυτό καταστρέφει τα κύτταρα, ανακουφίζοντας έτσι τον τρόμο ενός ατόμου.

Αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων

Η αφαίρεση ραδιοσυχνοτήτων χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για να δημιουργήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το ρεύμα θερμαίνει το δυσλειτουργικό νεύρο και διακόπτει την ικανότητά του να στέλνει και να λαμβάνει σήματα.

  • Αλλαγές τρόπου ζωής

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να ανακουφίσουν τον τρόμο του σώματος ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν το τρέμουλο στο στώμα. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • την εξάλειψη ή τη μείωση ουσιών που προκαλούν τρόμο, όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη
  • λογοθεραπεία για να βοηθήσει στη διαχείριση του τρόμου της φωνής
  • φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, του ελέγχου και του συντονισμού
  • εργοθεραπεία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες
Γενικότερα, η εκάστοτε θεραπεία  στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων. Η αντιμετώπιση για το ξαφνικό τρέμουλο στο σώμα εξαρτάται από την αιτία. Για παράδειγμα, αν η αιτία είναι η αυξημένη κατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, τότε ο περιορισμός τους θα μειώσει το τρέμουλο. Αν το τρέμουλο είναι απόρροια φαρμακευτικών παρενεργειών, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Βέβαια. υπάρχουν περιπτώσεις που το τρέμουλο δεν υποχωρεί ποτέ (ιδιοπαθής τρόμος) και ο ασθενής θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.