Όλοι έχουμε αισθανθεί ρίγη. Τα ρίγη μπορεί να προκληθούν από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, από πυρετό ή από μεταβαλλόμενες εσωτερικές θερμοκρασίες και άλλες ιατρικές παθήσεις. Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν αισθανόμαστε να κρυώνουμε, χωρίς όμως να έχουμε πυρετό;

Κρυώνω, αλλά δεν έχω πυρετό. Γιατί αισθάνομαι ρίγη;

Τα ρίγη προκαλούνται από την ταχεία εναλλαγή συστολών των μυών. Αυτές οι μυϊκές συσπάσεις είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί όταν κρυώνει. Είναι η φυσιολογική απάντηση του οργανισμού όταν εκτεθεί σε περιβάλλον με σημαντικά χαμηλή θερμοκρασία και αποσκοπεί στην εσωτερική παραγωγή θερμότητας, ώστε να διατηρηθεί φυσιολογική η θερμοκρασία του σώματος.

Γυναίκα σκεπασμένη με κουβέρτα

Έξι αιτίες που αισθανόμαστε ρίγη δίχως πυρετό μπορεί να είναι:

  1. Φάρμακα: Τα ρίγη που δεν οφείλονται στον πυρετό μπορεί να προκύψουν από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.
  2. Yποσιτισμός: Αν δεν λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθείτε στον υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός εμφανίζεται όταν το σώμα καλείται να αντιμετωπίσει μια διατροφική διαταραχή, όπως είναι η ανορεξία. Χωρίς σωστή διατροφή, ο οργανισμός εξαντλείται και αισθάνεται αδυναμία και ρίγη.
  3. Yπογλυκαιμία: χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν ρίγη ή τρέμουλο.
  4. Έντονη άσκηση: Η ακραία σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Μετά το τέλος της άσκησης η θερμοκρασία μειώνεται. Αυτή η πτώση, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει ρίγη.
  5. Υποθυρεοειδισμός: O υποθυρεοειδισμός είναι ένα πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος δεν παράγει αρκετές ορμόνες, με αποτέλεσμα να μη μεταβολίζεται σωστά ο οργανισμός. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, με αποτέλεσμα τα ρίγη.
  6. Ψυχολογικά προβλήματα: Μια ακραία συναισθηματική αντίδραση είναι ικανή να προκαλέσει ρίγη, καθώς απελευθερώνεται στο σώμα αδρεναλίνη.

Αντιμετωπίστε τα ρίγη

Κρυώνω, αλλά δεν έχω πυρετό. Γιατί; Εάν η αιτία που αισθάνεστε αυτό το έντονο και ενοχλητικό τρέμουλο είναι το κρύο του περιβάλλοντος, τότε φροντίστε να μεταφερθείτε σε έναν πιο ζεστό χώρο και να φορέσετε πιο ζεστά ρούχα. Αν τα ρίγη προκαλούνται από μια έντονη συναισθηματική κατάσταση, όπως είναι η κρίση πανικού, τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε τεχνικές σωστής αναπνοής. Αν ο λόγος είναι η έντονη σωματική άσκηση, θα πρέπει να αλλάξετε το συντομότερο δυνατό τα ιδρωμένα ρούχα σας και να φορέσετε στεγνά. Με αυτόν τον τρόπο θα ρυθμίσετε πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματός σας. Τέλος, φροντίστε για την καλή σας ενυδάτωση με επαρκή πρόσληψη νερού. Αποφύγετε το κάπνισμα και καταναλώνετε καθημερινά φρούτα και λαχανικά.

Πληροφορίες από: healthline.com