fbpx

Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία. Είναι, μάλιστα, ένα από τα τέσσερα βασικά ζωτικά σημάδια που εξετάζουν οι γιατροί.

Υπάρχουν όμως διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος που ίσως να μη γνωρίζατε.

Μέση θερμοκρασία σώματος

Η μέση κανονική θερμοκρασία σώματος μπορεί να κυμαίνεται από 36,1 έως 37,2. Το σώμα προσαρμόζει πάντα τη θερμοκρασία του ως απόκριση στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται όταν ασκείστε. Επίσης, αν ελέγξετε τη θερμοκρασία σας με ένα θερμόμετρο, θα δείτε ότι είναι υψηλότερη αργά το απόγευμα και το βράδυ απ’ ό,τι το πρωί. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος από τους ενηλίκους, επειδή η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους και ο μεταβολισμός τους πιο ενεργός.

Τι είναι ο πυρετός;

Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που συχνά προκαλείται από κάποια ασθένεια. Η θερμοκρασία 37,5 ή υψηλότερη υποδηλώνει γενικά πυρετό. Εάν έχετε πυρετό, μπορεί επίσης να εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ρίγη
  • Εφίδρωση
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Απώλεια όρεξης
  • Ευερεθιστότητα
  • Αφυδάτωση
  • Γενική αδυναμία

Για τους ενηλίκους, θερμοκρασία σώματος 39,4 ή υψηλότερη μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και απαιτεί κλήση στον γιατρό. Επίσης, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό εάν μαζί με τον πυρετό έχετε σοβαρό πονοκέφαλο, κάποιο ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα, ασυνήθιστη ευαισθησία στο έντονο φως, δυσκαμψία στον λαιμό και πόνο όταν λυγίζετε το κεφάλι προς τα εμπρός, ψυχική σύγχυση, επίμονο έμετο, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος, κοιλιακό άλγος ή πόνο κατά την ούρηση, σπασμούς ή επιληπτικές κρίσεις. Για βρέφη και νήπια, θερμοκρασία που είναι ελαφρώς υψηλότερη από το συνηθισμένο θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη σοβαρής λοίμωξης. Καλέστε τον γιατρό σας εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ή υψηλότερη, ηλικίας μεταξύ 3-6 μηνών και έχει θερμοκρασία έως 38,5 ή μεταξύ 6-24 μηνών και έχει θερμοκρασία πρωκτού μεγαλύτερη από 38 που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη στην τρίτη ηλικία

Αν παρουσιάζετε υποθερμία, ακόμη και κατά τη διάρκεια των ημερών του καλοκαιριού, μπορεί να είναι λόγω ηλικίας. Μελέτες δείχνουν ότι καθώς μεγαλώνουμε, η μέση θερμοκρασία του σώματος μειώνεται ελαφρώς. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Nursing», η οποία μέτρησε τη θερμοκρασία του σώματος 133 κατοίκων γηροκομείων, διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του σώματος ήταν κάτω από τον μέσο όρο σε αυτούς που ήταν 65 έως 74 ετών, ακόμη χαμηλότερο σε άτομα 75 έως 84 και ακόμη χαμηλότερη μεταξύ των ηλικιών άνω των 85 ετών, μερικοί από τους οποίους είχαν θερμοκρασία σώματος 34,5 υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, διότι οι ηλικιωμένοι μπορεί στην πραγματικότητα να παρουσιάζουν πυρετό σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από τους νεότερους ενηλίκους.

Το ψέμα αυξάνει τη θερμοκρασία της μύτης

Το ψέμα δεν θα μεγαλώσει τη μύτη σας, αλλά μπορεί να την κάνει πιο κρύα. Τα δεδομένα αυτά που ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γρενάδας στην Ισπανία τα χαρακτήρισαν ως «φαινόμενο Pinocchio». Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2018 στο «Journal of Investigative Psychology and Offender Profiling» χρησιμοποίησαν θερμική απεικόνιση για να δείξουν ότι το άγχος που προκαλείται από το ψέμα προκαλεί τη μείωση της θερμοκρασίας της μύτης και των περιοχών γύρω από το μέτωπο.

Η κόκκινη πιπεριά αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος

Σας αρέσει το φαγητό σας πικάντικο; Μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας ‒ και τον μεταβολισμό σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη «Φυσιολογία και Συμπεριφορά» ζήτησε από τους συμμετέχοντες να προσθέσουν περίπου 1 γραμμάριο κόκκινης πιπεριάς στο φαγητό τους. Η θερμοκρασία του σώματός τους αυξήθηκε, αλλά εκείνη του δέρματος ήταν χαμηλότερη. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι αυτή η αυξημένη παραγωγή θερμότητας μαζί με την μειωμένη όρεξη που εμφανίστηκε καταδεικνύει πιθανό όφελος από την κατανάλωση κόκκινου πιπεριού για όσους προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους, ειδικά για άτομα που συνήθως δεν τρώνε πικάντικες τροφές.

Διαβάστε περισσότερα για:

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.