fbpx
Πρησμένοι λεμφαδένες – Πρήζονται οι λεμφαδένες από το άγχος;

Πρησμένοι λεμφαδένες – Πρήζονται οι λεμφαδένες από το άγχος;

Η ύπαρξη των λεμφαδένων στο σώμα είναι πολύτιμη, αφού αναγνωρίζουν και καταπολεμούν μικρόβια, λοιμώξεις και άλλες ξένες ουσίες, απειλητικές για τον οργανισμό. Οι πρησμένοι λεμφαδένες μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις και άλλα αίτια όπως είναι το άγχος.

Οι λεμφαδένες βρίσκονται σε όλο το σώμα. Υπάρχουν συνολικά 550-600 λεμφαδένες. Εντοπίζονται κάτω από το δέρμα σε πολλές περιοχές, όπως είναι ο λαιμός, οι μασχάλες, η γνάθος, η βουβωνική χώρα και η κλείδα. Φυσιολογικό μέγεθος λεμφαδένων: Oι λεμφαδένες έχουν μέγεθος λίγων χιλιοστών που μπορούν να φτάσουν το ένα εκατοστό.

Πάντως, η διόγκωση των λεμφαδένων φανερώνει την ύπαρξη κάποιου προβλήματος υγείας.

Όταν η διόγκωση εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται με πόνο, συνήθως, οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, ενώ όταν οι πρησμένοι λεμφαδένες εμφανίζεται σταδιακά, δίχως πόνο, σε ορισμένες περιπτώσεις η διόγκωση οφείλεται σε κάποιον καρκινικό όγκο.

Πρησμένοι λεμφαδένες – Αίτια 

πρησμένοι λεμφαδένες αίτια άγχος

 • Φυματίωση
 • Αμυγδαλίτιδα
 • Ερυθηματώδης λύκος
 • Λοιμώξεις των αυτιών
 • Λοιμώξεις του δέρματος
 • Λοιμώδης μονοπυρήνωση
 • Κοινό κρυολόγημα (γρίπη)
 • Λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
 • Παρασιτικά νοσήματα (τοξοπλάσμωση)
 • Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Νόσος του Hodgkin ή του non-Hodgkin λεμφώματος

Πρήζονται οι λεμφαδένες από το άγχος;

Ναι. Oι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορεί να είναι απόρροια του άγχους.

Πρησμένοι λεμφαδένες – Συμπτώματα

Οι πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά συμπτώματα:

 • Πόνος στο λαιμό
 • Νυχτερινή εφίδρωση
 • Οίδημα που μοιάζει με φασόλι
 • Διόγκωση λεμφαδένων και σε άλλα σημεία του σώματος (μασχάλη)

Προσοχή! Το να πρήζονται όλοι ή οι περισσότεροι λεμφαδένες του σώματος υποδηλώνει σοβαρή μόλυνση ή ανοσολογική διαταραχή.

Ο πρησμένος αδένας στο λαιμό αριστερά ή δεξιά, μπορεί να σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα.

Πρησμένος λαιμός – Πρησμένοι λεμφαδένες: Αντιμετώπιση

Οι πρησμένοι λεμφαδένες επιστρέφουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος αρκετές εβδομάδες μετά από την εμφάνιση της λοίμωξης, όμως, ο πόνος έχει εκλείψει από πολύ νωρίς. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό αν αισθανθείτε τους λεμφαδένες σας πολύ σκληρούς, παρατηρήσετε ότι η διόγκωση διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες ή αν το πρήξιμο συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις και απώλεια βάρους. Παράλληλα, αν παρατηρήσετε κάποιο ογκίδιο στην κλείδα, στη μασχάλη ή στη βουβωνική σας χώρα τότε επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Τα αντιβιοτικά είναι συχνά ο μοναδικός τρόπος για να διακοπεί η ανάπτυξη σοβαρών και επικίνδυνων επιπλοκών. Εάν η διαδικασία ξεκινήσει δυσάρεστα, τότε είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες της ανάπτυξης της παθολογίας.

Οι διογκωμένοι πρησμένοι λεμφαδένες που προκαλούνται από καρκίνο μπορεί να μην συρρικνωθούν στο φυσιολογικό τους μέγεθος έως ότου ο καρκίνος αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή αφαίρεση του όγκου.

Πρησμένοι λεμφαδένες

Πρησμένος λαιμός – Εναλλακτική αντιμετώπιση

-Το καλύτερο φυσικό φάρμακο που βοηθά στην καταπολέμηση του πρησμένου λαιμού είναι η Echinacea. Η Echinacea είναι ένα φυτό που έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση στην πληγείσα περιοχή. Η έγχυση εχινόκειας πρέπει να αραιωθεί με βραστό νερό. Μια κατά προσέγγιση αναλογία 10 σταγόνων βάμματος ανά 100 γραμμάρια νερού. Πάρτε το βάμμα είναι απαραίτητο 3 φορές την ημέρα. Αυτή η θεραπεία με μεγενθυμένους λεμφαδένες χρησιμοποιείται συχνότερα για κρυολογήματα.

-Η ευκολότερη μέθοδος για την ανακούφιση του πόνου είναι να πάρετε μια ζεστή βρεγμένη πετσέτα, να την συμπιέστε καλά και να την ακουμπήσετε στον λαιμό και στους διευρυμένους λεμφαδένες. Κρατήστε τη πάνω για περίπου 10 λεπτά.

Ποιος είναι ο γιατρός που εξετάζει τους λεμφαδένες; 

Ο καταλληλότερος γιατρός που εξετάζει τους πρησμένους λεμφαδένες είναι ο ανοσολόγος. Ένας ανοσολόγος είναι ένας ειδικός γιατρός με ανώτερη ιατρική εκπαίδευση που έχει ολοκληρώσει μια πρακτική άσκηση και έχει το δικαίωμα να εργαστεί σε ένα εξειδικευμένο ιατρικό ίδρυμα. Στο συγκεκριμένο έργο ενός ανοσολόγου εργάζεται με ασθενείς που έχουν κάποια ή άλλα προβλήματα στο έργο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ασχολείται με τη θεραπεία και την πρόληψη αυτών των ασθενειών, ελέγχει την ανάπτυξη και την επιρροή τους στο σώμα του ασθενούς. Επίσης, οι γιατροί ανοσολογίας μαζί με επιστήμονες συμμετέχουν κοινά στην ανάπτυξη εμβολίων και εμβολιασμών κατά διάφορων ασθενειών.

Πρησμένοι λεμφαδένες – Πρόληψη

 • Αυξήστε τη βιταμίνες C και Ε
 • Αυξήστε τα επίπεδα σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου 
 • Οι λεμφαδένες διογκώνονται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσουν πολύ άγχος. Διατηρήστε το άγχος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν το σώμα είναι γεμάτο από ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, τότε εμποδίζεται η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διατήρηση του στρες σε χαμηλά επίπεδα βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει οποιαδήποτε ασθένεια και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.

Να θυμάστε πως είναι απίθανο να αποφευχθεί η φλεγμονή των λεμφαδένων στο λαιμό, καθώς δεν γίνεται να προστατεύεται για μια ζωή το σώμα από όλα τα μικρόβια, τα βακτηρίδια και τις μολύνσεις. Σίγουρα όμως τα προληπτικά μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τον οποιονδήποτε κίνδυνο φλεγμονής.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.