fbpx

Ο λύκος είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης, αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται στον ίδιο του τον οργανισμό, δηλαδή στους ιστούς και τα όργανα.

Υπάρχουν αρκετές μορφές λύκου. Οι πιο διαδεδομένες είναι ο δισκοειδής λύκος, που προσβάλλει μόνο το δέρμα, και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, που προσβάλλει δέρμα και οστά, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζει και άλλα εσωτερικά όργανα. Υπάρχουν τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν ή να ενισχύσουν το επιθετικό αυτό αυτοάνοσο;

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι αυτοάνοσο. Εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού προκαλώντας φλεγμονή. Ο Σ.Ε.Λ. προσβάλλει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, με ιδιαίτερη προτίμηση το γυναικείο φύλο. Δεν υπάρχει κάποια οριστική θεραπεία για τη νόσο, υπάρχουν όμως φαρμακευτικές αγωγές που τη θέτουν σε ύφεση. Ευτυχώς, εν έτει 2021 τα ποσοστά αναπηρίας και θνησιμότητας έχουν μειωθεί σημαντικά χάρη στην πρόγνωση και τις σύγχρονες θεραπείες.

Ερυθηματώδης λύκος και διάγνωση

Η πιθανότητα εκδήλωσης του λύκου αυξάνεται σε μέλη ίδιων οικογενειών ή σε οικογένειες όπου τα μέλη παρουσιάζουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, αλλά δεν αποτελεί προϋπόθεση. Την εκδήλωση της νόσου επηρεάζουν, συμπληρωματικά με την προδιάθεση, και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έκθεση σε συγκεκριμένους ιούς, ο τραυματισμός ή το έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες.

Σ.Ε.Λ. Εξετάσεις

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση του λύκου. Αυτή προκύπτει βάσει του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και των αιματολογικών ή ουρολογικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων βοηθούν ώστε να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι πρόκειται για λύκο και όχι για κάποια άλλη πάθηση με παρόμοια συμπτώματα. Στις αιματολογικές ελέγχεται η ύπαρξη αυτοαντισωμάτων, η λευκοπενία, η χρόνια αναιμία, η θρομβοκυτταροπενία και η αύξηση αμινοτρανσφερασών. Στις ουρολογικές απαιτείται γενική ούρων, στην οποία ελέγχονται τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, το λεύκωμα καθώς και η ύπαρξη πιθανού ενεργού ιζήματος. Για έναν περαιτέρω απεικονιστικό έλεγχο ίσως χρειαστεί και κάποια ακτινογραφία.

Ερυθηματώδης λύκος και συμπτώματα

 • Έλκος
 • Αναιμία
 • Πυρετός
 • Τριχόπτωση
 • Πονοκέφαλος
 • Φωτοευαισθησία
 • Απώλεια βάρους
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Πρήξιμο λεμφαδένων
 • Πόνος στα νεφρά
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Δερματικά εξανθήματα

Ερυθηματώδης λύκος και διατροφή

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να θεραπεύσουν τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Όμως, οι ασθενείς καλό θα είναι να ακολουθούν μια δίαιτα η οποία θα συμπεριλαμβάνει βασικά θρεπτικά συστατικά. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με λύκο πρέπει να επιδιώκουν μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες κρέατος, πουλερικών και λιπαρών ψαριών. Συνοπτικά, προτείνονται:

 1. Ένα υγιές σωματικά κορμί
 2. Αύξηση των τροφών με βιταμίνη D
 3. Αύξηση των τροφών με Ω3 λιπαρά οξέα
 4. Αύξηση των τροφών με αντιοξειδωτικά
 5. Μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ
 6. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται: Φυτικά έλαια από καλαμπόκι, βαμβακέλαιο, σουσάμι, σόγια, κρόκος αυγού και καρύδια. Σύμφωνα με μελέτες, ο περιορισμός των συγκεκριμένων τροφών μπορεί να καταστείλει την ανοσοαπόκριση και ως εκ τούτου τις εξάρσεις του Σ.Ε.Λ.

Ερυθηματώδης λύκος και θεραπεία

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος αντιμετωπίζεται σε κάθε ασθενή διαφορετικά, διότι ο καθένας παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα. Έτσι, είναι πιθανό να χορηγηθεί κατά περίπτωση διαφορετική θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών. Η πιο τακτική φαρμακευτική αγωγή είναι τα κορτικοστεροειδή, τα ανοσοτροποποιητικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και η υδροξυχλωροκίνη.

Συστηματικός λύκος και εγκυμοσύνη

Extra tip:

Οι γυναίκες με Σ.Ε.Λ. μπορούν να συλλάβουν με ασφάλεια και οι περισσότερες θα έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, όλες οι γυναίκες που μένουν έγκυες πρέπει να γνωρίζουν ότι ανήκουν στην κατηγορία των γυναικών με «αυξημένο κίνδυνο εγκυμοσύνης». Πρέπει να σημειωθεί ότι εγκυμονούσες γυναίκες με Σ.Ε.Λ. έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες που γνωρίζουν ότι έχουν το συγκεκριμένο αυτοάνοσο να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη έως ότου καταφέρουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο για τουλάχιστον έξι μήνες τα συμπτώματα της ασθένειας. Αυτό βοηθά σημαντικά στη σύλληψη και τη μείωση της πιθανότητας αποβολής, ενώ θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της κύησης στενά και από τον ρευματολόγο τους.

 

 

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.