Η «νόσος του φιλιού» είναι υπεύθυνη για πολλές παθήσεις

Η «νόσος του φιλιού» είναι υπεύθυνη για πολλές παθήσεις

Η Λοιμώδης μονοπυρήνωση ή «νόσος του φιλιού», αυξάνει τον κίνδυνο εμφανίσης επτά σοβαρών αυτοάνοσων, σύμφωνα με έρευνα.

Έως τώρα υπήρχαν σχετικές ενδείξεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται -και ανακαλύπτεται ο σχετικός βιολογικός μηχανισμός- ότι ο εν λόγω ιός μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές ασθένειες. Μία πρωτεΐνη του ιού EBV, η ΕΒΝΑ2, προσδένεται σε διάφορα σημεία του ανθρώπινου γονιδιώματος, τα οποία σχετίζονται με άλλες παθήσεις πέρα από τη μονοπυρήνωση.

Οι επτά αυτές παθήσεις είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η πολλαπλή σκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη και ο διαβήτης τύπου 1.

O συγκεκριμένος ιός είναι πολύ κοινός, καθώς στις ανεπτυγμένες χώρες μολύνει πάνω από το 90% του πληθυσμού άνω των 20 ετών. Μετά την αρχική μόλυνση, συνήθως στην αρχή της παιδικής ηλικίας ή στην εφηβεία, με αδιόρατα ή χωρίς καθόλου συμπτώματα, ο ιός παραμένει στο ανθρώπινο σώμα για πάντα, επίσης χωρίς συμπτώματα. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι η γνωστότερη πάθηση που προκαλείται εξαιτίας του και η οποία εξαπλώνεται κυρίως μέσω του σάλιου (άρα και του φιλιού).

Υπάρχει εμβόλιο για τη Νόσο του φιλιού;

Δεν υπάρχει εμβόλιο που να προλαμβάνει την μόλυνση από τον ιό. Tα προηγούμενα χρόνια οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι ο ιός συνδέεται και με μερικές άλλες σπάνιες παθήσεις, όπως καρκίνους του λεμφικού συστήματος. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά επίσης γνωστές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νόσος του φιλιού: Συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος θα κολλήσει τον ιό θα εμφανίσει συμπτώματα σε 4-6 εβδομάδες. Στην τυπική και συνηθέστερη εικόνας της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, ο ασθενής παρουσιάζει πυρετό, πονοκέφαλο, κούραση, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, πόνο στο λαιμό και αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων και της σπλήνας.

Νόσος του φιλιού: Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση. Η συμπτωματική θεραπεία, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα, περιλαμβάνει καλή ενυδάτωση με άφθονα υγρά, αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν λοιμώδη μονοπυρήνωση, αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα 2 εβδομάδων. Σπάνια, παραμένει κούραση σε μερικούς ασθενείς για περισσότερο από ένα μήνα, που σταδιακά υποχωρεί. Στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική αύξηση της σπλήνας (σπληνομεγαλία), συστήνεται στους ασθενείς αποφυγή συμμετοχής σε σπορ με πρόσκρουση ή επαφή. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος ρήξης της σπλήνας, όταν αυτή είναι αυξημένου μεγέθους.

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.