Η ίωση προκύπτει όταν ο ανθρώπινος οργανισμός προσβληθεί από κάποιον ιό. Από τη στιγμή που ο ιός θα εισχωρήσει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του ιού. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο. Στη συνέχεια, πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ παράλληλα περνούν στην κυκλοφορία. Τότε ο οργανισμός εκδηλώνει την ασθένεια. Η ίωση παρουσιάζει πολλά συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι ο πόνος στα πόδια. 

Όταν η ίωση βρίσκεται στην κορύφωσή της, συχνά παρουσιάζονται επιπλοκές που ταλαιπωρούν την υγεία του ασθενούς και μετά τη θεραπεία. Ο πόνος στα πόδια μετά από ίωση είναι μία από αυτές. Ο πόνος προκύπτει από μια γενικευμένη φλεγμονή των μυών, που εκδηλώνεται κυρίως στα κάτω άκρα και γίνεται φανερή στη δυσκολία στο βάδισμα.

Συμπτώματα 

Πολλοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά, παραπονιούνται για έντονους πόνους στα πόδια, τους μηρούς ή τις γάμπες ακόμη και μετά την ίωση. Η αιτία είναι η μυοσίτιδα, η οποία προκαλείται συνήθως από κάποιον ιό, τραυματισμό ή αυτοάνοσο. Η μυοσίτιδα παρουσιάζεται ακόμη και μετά την εξάλειψη του ιού από το σώμα. Το άτομο, εκτός από πόνο, αισθάνεται έντονη αδυναμία στα κάτω άκρα και των δύο ποδιών. Όταν τα συμπτώματα γίνουν εντονότερα, τότε ο ασθενής μπορεί να παραπατάει και να δυσκολεύεται να κρατηθεί όρθιος.

Πατούσες

Διάγνωση και αντιμετώπιση 

Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε σοβαρό ή επίμονο πόνο στα πόδια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του προβλήματος και να βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η διάγνωση γίνεται από παθολόγο, ο οποίος θα ζητήσει να πραγματοποιηθούν γενικές εξετάσεις αίματος. Στην περίπτωση που η κινάση κρεατίνης είναι αυξημένη, τότε υπάρχει μυϊκή φλεγμονή.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μυοσίτιδα, όμως υπάρχουν αγωγές που μειώνουν τα συμπτώματα. Η μυοσίτιδα που προκαλείται από ιό συνήθως χρήζει νοσηλείας. Κατά την παραμονή στο νοσοκομείο, οι γιατροί θα τοποθετήσουν ορό στον ασθενή, με σκοπό την κάθαρση του οργανισμού από οποιαδήποτε φλεγμονή, και στη συνέχεια θα χορηγηθεί κάποιο αντιφλεγμονώδες.

Διαβάστε περισσότερα:

Πληροφορίες από: mayoclinic.org, healthline.com