fbpx
Τέλος στις ξερές φτέρνες – Φυσικές θεραπείες για βελούδινα πόδια

Τέλος στις ξερές φτέρνες – Φυσικές θεραπείες για βελούδινα πόδια

Οι ξερές φτέρνες κυρίως τώρα το καλοκαίρι, δεν είναι μόνο ένα αντιαισθητικό πρόβλημα, αλλά αποτελούν και ένδειξη αφυδάτωσης του δέρματος.

Οι κυριότερες αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα αυτό, είναι κυρίως η πολύωρη ορθοστασία, τα λάθος παπούτσια και η παρατεταμένη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών.

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί πολύ και δεν περιορίζεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Η αντιμετώπιση του ωστόσο μπορεί να γίνει εύκολα τόσο με προϊόντα περιποίησης ποδιών του εμπορίου, όσο και με φυσικούς τρόπους.

πήλινγκ στις φτέρνες

Τips για ενυδατωμένα πόδια
1. Χρησιμοποιήστε κρέμα ποδιών. 

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τις ξερές φτέρνες χρησιμοποιήστε μια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και προσπαθήστε να την εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα για καλύτερα αποτελέσματα.

2. Φορέστε κάλτσες στον ύπνο 

Πριν πάτε για ύπνο εφαρμόστε την κρέμα στις φτέρνες, τυλίξτε τις με πλαστική μεμβράνη και κατόπιν φορέστε κάλτσες. Μπορεί να μην αισθάνεστε και τόσο ευχάριστα, το αποτέλεσμα όμως θα σας ικανοποιήσει.

3. Μη κάνετε βαθιά απολέπιση 

Οι ποδολόγοι συστήνουν να μην κάνετε βαθιά απολέπιση του δέρματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς το επιθετικό τρίψιμο της φτέρνας μπορεί να προκαλέσει ακόμη βαθύτερο σκίσιμο. Μη ξεχνάτε ότι το ήμισυ του παντός είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή μέχρι μία φορά την ημέρα.

4. Επιλέξτε κατάλληλα παπούτσια 

Οι ειδικοί συστήνουν να φοράτε κλειστά παπούτσια αντί για σαγιονάρες που ευνοούν το σκάσιμο του δέρματος στις φτέρνες. Στην περίπτωση που φοράτε ανοιχτά παπούτσια, όπως πέδιλα και σαγιονάρες, καλό είναι να έχουν ψηλή σόλα ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς και να υποστηρίζουν την καμάρα του ποδιού. Με αυτό τον τρόπο το πόδι είναι πολύ ψηλότερα από το έδαφος, και έτσι τα μικρόβια δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Αίτια που προκαλούν τις ξερές φτέρνες
  • Αφυδάτωση και κακή διατροφή. Η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει μεταξύ άλλων την επιδερμίδα και αυτό έχει αντίκτυπο στις φτέρνες, οι οποίες γίνονται σκληρές και αποκτούν ρωγμές. Αυτό ισχύει και με την αφυδάτωση, η οποία κάνει την επιφάνεια του πέλματος ξηρή και τραχιά, οδηγώντας στις σκασμένες φτέρνες.

Προβλήματα υγείας: Οι σκληρές φτέρνες μπορούν επίσης να προκληθούν από διάφορες διαταραχές και παθήσεις, όπως μύκητες ποδιών, διαβήτη, θυροειδή, έκζεμα και ψωρίαση.

  • Η συνεχής ορθοστασία και το έντονο περπάτημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τις σκασμένες φτέρνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλο το βάρος πέφτει στα πόδια.
  • Το ξυπόλητο περπάτημα μπορεί επίσης να δημιουργήσει ξηρές φτέρνες.
  • Σημαντικός παράγοντας για την ξηρότητα της φτέρνας είναι η μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας καθώς μεγαλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται απώλεια του προστατευτικού λίπους στο κάτω μέρος των ποδιών και έτσι προκαλούνται οι σκασμένες φτέρνες.
  • Αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις σκασμένες φτέρνες, ενδέχεται να οφείλεται ακόμη και στο DNA του. Η πρόληψη σε αυτή την περίπτωση είναι το σημαντικότερο βήμα. Μην αμελείτε λοιπόν την περιποίηση ποδιών, ειδάλλως οι ξηρές φτέρνες δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους.
Δημιουργείστε τη δική σας φυσική κρέμα

5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
1 κουταλάκι του γλυκού βαζελίνη
1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
1 ενυδατική κρέμα σώματος (όχι γαλάκτωμα, διότι είναι αραιό)
1 κουτί ασπιρίνες ή αλγκόν

περιποίηση φτέρνας

Διαβάστε ακόμη:

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.