fbpx
Καφεΐνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση

Καφεΐνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δηλητηρίαση

Tα ανεκτά όρια κάθε οργανισμού στην καφεΐνη ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ παράγοντες όπως προβλήματα υγείας, διατροφικές συνήθειες και κάπνισμα, επίσης παίζουν ρόλο.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση καφεΐνης είναι ένα θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες, οι οποίοι επανεξετάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οφέλη της για την υγεία.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως τρέμουλο και ταχυκαρδία, ενώ η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιο πιθανό να συμβεί εάν ένα άτομο καταναλώνει πολλά ενεργειακά ποτά ή συμπληρώματα καφεΐνης που περιέχουν υψηλή δόση αυτού του διεγερτικού. Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί ένα φάσμα δυσάρεστων και σοβαρών συμπτωμάτων, όπως δυσκολία στην αναπνοή και επιληπτικές κρίσεις. Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου άνθρωποι έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση από καφεΐνη.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη είναι κάτι περισσότερο από τον πονοκέφαλο που παθαίνει κανείς όταν πιει πολλούς εσπρέσο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ορίζει αυτό το όριο ως οτιδήποτε περισσότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως για υγιείς ενήλικες. Αυτό ισοδυναμεί με 4-5 φλιτζάνια καφέ.

Η κατανάλωση λίγο περισσότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης δεν αρκεί για να σκοτώσει ή να βλάψει μόνιμα κάποιον, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Έριν Παλίνσκι- Γουέιντ. Οι πιο τοξικές επιδράσεις της δηλητηρίασης από καφεΐνη εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι έχουν καταναλώσει περίπου 12 φλιτζάνια καφέ.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να είναι από δυσάρεστη έως απειλητική για τη ζωή

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Νίμα Ματζλέσι, διευθυντή ιατρικής τοξικολογίας στο Staten Island University Hospital, οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης διαταράσσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς και πιθανή καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, τα άτομα με υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως έμετο και διάρροια.

Δεδομένου ότι ο καφές αυξάνει την ούρηση, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολική καφεΐνη κινδυνεύουν να χάσουν από τον οργανισμό τους τα απαραίτητα μέταλλα, ειδικά το κάλιο. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία), μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, μια κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην υγεία.

Ορισμένα συμπτώματα δηλητηρίασης από καφεΐνη είναι επίσης νευρολογικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει άγχος, παραισθήσεις, ημικρανίες, πρήξιμο του εγκεφάλου και επιληπτικές κρίσεις. Αν και εξαιρετικά ασυνήθιστο, η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Οι περισσότεροι τυχαίοι θάνατοι από υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης σχετίζονται με τη λήψη πολλαπλών χαπιών καφεΐνης. Τα συγκεκριμένα χάπια δεν υπόκεινται σε ρύθμιση από τον FDA, επομένως οι δόσεις τους ποικίλλουν ανάλογα με τις μάρκες. Η Παλίνσκι-Γουέιντ είπε ότι τα περισσότερα χάπια καφεΐνης περιέχουν περίπου 300 χιλιοστόγραμμα, επομένως η λήψη ενός δεύτερου ήδη θα υπερέβαινε τη συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης.

«Όπως με κάθε συμπλήρωμα, τα χάπια καφεΐνης πρέπει να λαμβάνονται προσεκτικά. Θα το συζητούσα ακόμη και με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης επειδή τα χάπια απορροφώνται στο σώμα πιο γρήγορα και η ποσότητα μπορεί να προκαλέσει περισσότερες παρενέργειες», τόνισε.

Τι πρέπει να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι έχετε καταναλώσει υπερβολική δόση καφεΐνης

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα πέρα από το τρέμουλο και φοβάστε ότι διατρέχετε κίνδυνο δηλητηρίασης από καφεΐνη, θα πρέπει να πάτε αμέσως στα επείγοντα, συμβουλεύει ο ερευνητής. Εκεί, οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιμοκάθαρση για να φιλτράρουν την καφεΐνη από το αίμα. Εάν ένα άτομο έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μέσα σε μία με δύο ώρες, οι γιατροί μπορούν επίσης να του χορηγήσουν ενεργό άνθρακα, ο οποίος συνδέεται με την καφεΐνη και εμποδίζει την απορρόφησή της στο έντερο. Οι γιατροί μπορεί να χορηγήσουν επίσης φάρμακα για τη σταθεροποίηση του ασθενούς και τη θεραπεία σοβαρών συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, ο ερευνητής είπε ότι οι β-αναστολείς και οι βενζοδιαζεπίνες συνταγογραφούνται συχνά για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως παραισθήσεις και επιληπτικές κρίσεις.

Πώς να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από καφεΐνη

Και οι δυο ερευνητές τονίζουν ότι θα πρέπει να παρακολουθείτε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά. Ο καφές είναι μια δημοφιλής πηγή καφεΐνης, αλλά προϊόντα όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, πράσινο τσάι και κακάο μπορούν να προσθέσουν στην πρόσληψη καφεΐνης. Προτρέπουν επίσης την κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, καθώς η καφεΐνη είναι διουρητικό.

Η δηλητηρίαση από καφεΐνη μπορεί να προληφθεί και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και να γνωρίζετε τι μπορεί να ανεχθεί, κατέληξε η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: CNN

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.