fbpx
Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία παιδιού – Δείκτης μάζας σώματος για παιδιά

Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία παιδιού – Δείκτης μάζας σώματος για παιδιά

Το τελικό ύψος καθορίζεται από τα γονίδια, τη διατροφή και την υγεία του εκάστοτε ανθρώπου. Ποιο είναι το ιδανικό βάρος που πρέπει να έχει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται;

Ο παρακάτω σύνδεσμος δείχνει αναλυτικά ποιο είναι το ιδανικό βάρος αναλόγως με το ύψος και την ηλικία του παιδιού. Επίσης, παρουσιάζει αν η αντιστοιχία ύψους και βάρους ξεπερνά λίγο ή υπερβολικά το φυσιολογικό. Προσοχή! Οι μετρήσεις αφορούν μόνο τα ανήλικα άτομα.

ideal weight for children

Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία παιδιού

Η παιδική ηλικία αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη ζωή του ατόμου, καθώς τότε διαμορφώνονται τα βιολογικά και γνωστικά χαρακτηριστικά. Η διατροφή κατέχει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού και καθορίζει την εν γένει καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή του. Ωστόσο, τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν το επίπεδο της διατροφής των ελληνόπουλων, είναι απογοητευτικά.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ποιο είναι το ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία παιδιού

Δείκτης Μάζας Σώματος για παιδιά

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας σημαντικός ανθρωπομετρικός δείκτης που δίνει πληροφορίες αναφορικά με την ανάπτυξη του ατόμου.

Η παιδική παχυσαρκία, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις. Το να προσδιοριστεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος του παιδιού είναι το πρώτο βήμα. Με το ΔΜΣ ο γονιός μπορεί να διαπιστώσει αν το παιδί του έχει φυσιολογικό, υπέρβαρο ή παχύσαρκο σωματότυπο. Ο προσδιορισμός του σωματικού βάρους και της κατάστασης του παιδιού όσον αφορά αυτό είναι λοιπόν το πρώτο βήμα.

 • Λιποβαρές: Το βάρος του παιδιού βρίσκεται κάτω από τις φυσιολογικές τιμές. Υπάρχει ο κίνδυνος προβλημάτων στην ανάπτυξη και αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Φυσιολογικό: Το βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων στην ενήλικη ζωή.
 • Υπέρβαρο: Το στάδιο κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή χαρακτηρίζεται «μέτριο».
 • Παχύσαρκο: Το στάδιο κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή χαρακτηρίζεται «υψηλό».

Πατήστε ΕΔΩ για να υπολογίσετε το ΔΜΣ

Βάρος μωρού ανά μήνα – Πίνακας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση βάρους του μωρού. Μπορεί η διατροφή που ακολουθεί το βρέφος να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες αλλά γενετικοί παράγοντες να καθυστερούν την ανάπτυξη. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την εξέλιξη στο βάρος του μωρού ανά μήνα.  Η αρχική μέτρηση γίνεται από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το σημείο των γλουτών. Από την 20η εβδομάδα και ύστερα η μέτρηση γίνεται μέχρι την άκρη των ποδιών.

Ιδανικό βάρος ανά ύψος και ηλικία παιδιού

Η σωστή διατροφή στηρίζει την ανάπτυξη των παιδιών

Μετά την ηλικία των 7 τα παιδιά (ειδικά τα κορίτσια) εισέρχονται σιγά-σιγά στην προεφηβεία. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να απουσιάζουν από την καθημερινή τους διατροφή. Η καλή διατροφή θα βοηθήσει τα παιδιά τόσο στην πνευματική απόδοση, όσο και στη σωματική ανάπτυξη.

Μέτρα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς είναι:

 1. Το παιδί πρέπει να μάθει να έχει συγκεκριμένο ωράριο φαγητού.
 2. Δεν θα πρέπει να τα δωροδοκείτε με διάφορες λιχουδιές προκειμένου να κάνουν κάτι που θέλετε.
 3. Το παιδι πρέπει να μάθει να τρώει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, κρέας και ψάρια.  Η πιο υγιεινή διατροφή είναι η μεσογειακή.
 4. Οι μερίδες θα πρέπει να είναι ελεγμένες και κανονικού μεγέθους. Είναι πιο φρόνιμο να βάζετε μικρή ποσότητα στο πιάτο και αν πεινάσουν θα ζητήσουν περισσότερο.
 5. Εννοείται πως θα τους προσφέρετε γλυκά και παγωτά όταν το παιδί το ζητήσει. Απλά σε όλα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.
 6. Θα πρέπει να ελέγχετε το γεύμα που παίρνει στο σχολείο του. Τα σχολικά κυλικεία δεν είναι μόνο εμπόριο αλλά και διατροφική αγωγή των παιδιών.
 7. Μπορείτε να δημιουργήσετε «κανόνες» για τα φαγητά π.χ. να μην απαγορεύονται τα αναψυκτικά αλλά να περιορίζονται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως γιορτές ή εκδηλώσεις.
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.