fbpx
Πρώιμη ήβη στα κορίτσια

Πρώιμη ήβη: Θεραπεία και παρενέργειες

Πρώιμη ήβη χαρακτηρίζεται η έναρξη της εφηβείας η οποία εκδηλώνεται στα κορίτσια πριν από την ηλικία των 8 χρόνων. Αν και η πρώιμη ήβη σπανίζει, αν εμφανιστεί σε κάποιο παιδί, επιβάλλεται η λεπτομερής εξέταση. Μπορεί η ορισμένη από τον γυναικολόγο θεραπεία να παρουσιάσει παρενέργειες;

Επιστημονικά, η εφηβεία ορίζεται ως «ήβη», κατά την οποία παρατηρούνται αρκετές αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία του εκάστοτε παιδιού. Τα νεαρά κορίτσια εμφανίζουν κατά μέσο όρο την πρώτη τους «περίοδο» στην ηλικία των 13 ετών. Όταν οι αλλαγές στο σώμα του παιδιού ξεκινούν πριν από την ηλικία των 8 ετών, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται πρώιμη ήβη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η πρόωρη ανάπτυξη του στήθους, η εμφάνιση τριχοφυΐας στα γεννητικά όργανα, η ακμή και φυσικά η έμμηνος ρύση.

Κορίτσι με πρόωρη έμμηνο ρύση

Ουσιαστικά, ξεκινάει η σεξουαλική ωρίμανση του παιδιού, που εκδηλώνεται με την ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, όπως είναι η αύξηση των γονάδων και της τριχοφυΐας.

Πρώιμη ήβη, αίτια και συνέπειες 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια της πρώιμης ήβης παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, οι πιθανότερες εξηγήσεις σχετίζονται με:

 • Θυρεοειδή
 • Κληρονομικότητα
 • Αυξημένα ανδρογόνα
 • Προβλήματα στον εγκέφαλο (όγκοι, λοιμώξεις, κύστες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις)
Κατά την πρώιμη ήβη παρατηρούνται:
 • Πολυκυστικές ωοθήκες
 • Tαχεία αύξηση του ύψους
 • Δυσάρεστες εκκρίσεις σώματος
 • Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
 • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
 • Πιθανότητα εγκυμοσύνης σε νεαρή ηλικία

Πέρα από τις σωματικές επιπτώσεις, ένα κοριτσάκι με περίοδο στην ηλικία των 8 ετών ή και μικρότερο αποκτά κακή ψυχολογία. Επομένως, καθίσταται απαραίτητη η θεραπεία. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν έναν ειδικό παιδογυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο σημαντικού προβλήματος που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Εξετάσεις αίματος για πρώιμη ήβη 

Για τη σωστή διάγνωση είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στο να βρεθεί η αιτία και να προσδιοριστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση.

 1. Υπερηχογράφημα επινεφριδίων
 2. Αξονική τομογραφία κοιλιάς
 3. Εξέταση αίματος για ορμονικό έλεγχο
 4. Μέτρηση οστικής ωρίμανσης για ακτινολογικό έλεγχο
 5. Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και υπόφυσης

Θεραπεία και παρενέργειες 

Το σημαντικότερο πρόβλημα στα παιδιά με πρώιμη ήβη είναι ότι παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη και ωρίμανση των οστών, με αποτέλεσμα να πάρουν απότομα ύψος, αποκτώντας το ανάστημα που θα είχαν όντας ενήλικοι. Γι’ αυτό, κύριο μέλημα του γιατρού είναι να αντιμετωπίσει γρήγορα την πρώιμη ήβη, ώστε να διακόψει την πρόωρη ωρίμανση του σκελετού. Έτσι, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος, η έγκαιρη κινητοποίηση των γονιών συνδυαστικά με τις γνώσεις του παιδογυναικολόγου θα συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος, εξασφαλίζοντας στο παιδί μια φυσιολογική ανάπτυξη.

Πιθανές θεραπείες:

 1. Θεραπευτική αντιμετώπιση.
 2. Φαρμακευτική μείωση των υψηλών επιπέδων των ορμονών του φύλου. Πρόκειται για μιαανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία δίχως σημαντικές παρενέργειες. Η θεραπεία επιτυγχάνει τη μη επιπλέον αύξηση του στήθους, ενώ και η αύξηση του ύψους μπορεί να επιβραδυνθεί στον αναμενόμενο ρυθμό για την ηλικία.

Διαβάστε περισσότερα:


Πληροφορίες από: kidshealth.org, healthychildren.org