fbpx
Ουρολοίμωξη: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ουρολοίμωξη: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Τι προκαλεί την ουρολοίμωξη; Πόσο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις σε άντρες και γυναίκες; Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την πάθηση;

Η ουρολοίμωξη ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους καθώς είναι μία αρκετά συχνή πάθηση. Συγκεκριμένα, είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη.

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Με τον όρο ουρολοίμωξη περιγράφονται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι περισσότερες προκαλούνται από μικροοργανισμούς ιούς, μύκητες και πιο συχνά από βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο.

Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Για να μην προλάβουν οι μικροοργανισμοί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν μόλυνση, το σώμα ενεργοποιεί κάποιους μηχανισμούς άμυνας χάρη στους οποίους οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται με την ούρηση πριν εγκατασταθούν. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η σύσταση των ούρων, η αδυναμία προσκόλλησης στο εσωτερικό τοίχωμα της κύστης και η παρουσία της φυσιολογικής χλωρίδας στην ουρήθρα. Αν όμως οι μικροοργανισμοί καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτούς τους μηχανισμούς άμυνας, τότε προκαλείται λοίμωξη.

Ουρολοίμωξη

Ποιοι είναι οι παράγοντες προδιάθεσης;

To φύλο

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους.

Η ηλικία

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, παράγοντες όπως η υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες ή η ανεπαρκής κένωση της κύστης λόγω πρόπτωσης της μήτρας στις γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων. Ουρολοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά. 

Η σεξουαλική δραστηριότητα

Κατά το σεξ διευκολύνεται η μεταφορά των μικροβίων της ευρύτερης περιοχής και αυξάνεται ο αριθμός των βακτηρίων στα ούρα. Επιπλέον, η χρήση λιπαντικών ουσιών μπορεί να ερεθίσει την περιοχή.

Η κύηση 

Λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αλλαγής θέσης του ουροποιητικού συστήματος, η λοίμωξη μπορεί ευκολότερα να προσβάλλει τα νεφρά.

Η εμμηνόπαυση 

Η έλλειψη οιστρογόνων μεταβάλλει το ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Θέματα υγιεινής 

Η έλλειψη καθημερινής προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, η λανθασμένη χρήση προϊόντων υγιεινής, τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα ή οι βρώμικες τουαλέτες μπορούν να μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα.

Τέλος, τα χρόνια νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αποδυναμωμένο ουροποιητικό σύστημα) ή οι κακές συνήθειες ούρησης (αναβολή ούρησης, ημιτελής κένωση της κύστης) μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις ουρολοιμώξεις.

ουρολοιμωξη φυσικοι τροποι αντιμετωπισης υγιεινή

Ουρολοίμωξη και συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Τα πιο συχνά συμπτώματα στις λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος είναι:

 • Συχνοουρία 
 • Θολά ή δύσοσμα ούρα
 • Δυσκολία κατά την ούρηση
 • Αίσθηση ότι δεν αδειάζει η κύστη
 • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση

Στις λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα αλλά και πυρετός 38°C και άνω. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ναυτία ή πόνο στη μέση. Επιπλέον συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αύξηση των κολπικών εκκρίσεων στις γυναίκες, πόνος στον ορθό στους άνδρες, κνησμός κ.ά.

Τα συμπτώματα υποχωρούν σε 2-3 ημέρες με τη σωστή θεραπεία. Σημαντικό είναι ωστόσο η θεραπεία να μη διακόπτεται πριν τον καθορισμένο χρόνο, καθώς η λοίμωξη μπορεί να υποτροπιάσει.

Ουρολοίμωξη και αντιμετώπιση

Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις δεν είναι σοβαρές ή επικίνδυνες. Αν αντιμετωπιστούν άμεσα, στις πρώτες ενοχλήσεις με λήψη άφθονων υγρών και διούρηση, ίσως να μη χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.

Ο ήπιος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα. Σε ουρολοιμώξεις που έχουν προκληθεί από βακτήρια συστήνονται από τον γιατρό αντιβιοτικά. Η διάρκεια θεραπείας με αντιβιοτικό είναι τυπικά 3-5 ημέρες αν πρόκειται για κυστίτιδα και για 7-14 ημέρες αν πρόκειται για πυελονεφρίτιδα. Η διάρκεια θεραπείας μπορεί να είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, στις εγκύους, σε υποτροπές και σε άλλα υπάρχοντα προβλήματα.

Σε σοβαρές λοιμώξεις με πυρετό μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση θεραπείας και ενυδάτωσης.

1/4 ασθενείς με ουρολοίμωξη υποτροπιάζει

Τα μέτρα πρόληψης είναι πολύ σημαντικά! Ακολουθήστε τον δεκάλογο: 

 1. Πιείτε άφθονα νερά και υγρά
 2. Μην αγνοείτε την ανάγκη για ούρηση
 3. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ
 4. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες
 5. Περιορίστε τις μεγάλες ποσότητες καυτερών φαγητών
 6. Περιορίστε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού
 7. Φροντίστε την υγιεινή της γεννητικής-πρωκτικής περιοχής
 8. Προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα και φροντίστε να τα αλλάζετε καθημερινά
 9. Αποφύγετε τα προϊόντα υγιεινής που περιέχουν αποσμητικά, αρώματα ή ισχυρά αντισηπτικά
 10. Μετά τη σεξουαλική επαφή είναι καλό να αδειάζει η κύστη ώστε να απομακρύνονται οι μικροοργανισμοί

Ουρολοίμωξη και φυσική αντιμετώπιση

μηλόξυδο ουρολοίμωξη

Ουρολοιμώξεις και συμπληρώματα διατροφής

Τα προβιοτικά προϊόντα που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους προστατεύουν από την προσκόλληση και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηρίων. Επιπλέον προλαμβάνουν την εμφάνιση μυκητιάσεων.

Η βιταμίνη C ενδείκνυται επίσης για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων αφού αυξάνει την οξύτητα των ούρων, η οποία δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

Το κράνμπερι βοηθά στην πρόληψη των επαναλαμβανομένων ουρολοιμώξεων και φαίνεται να έχει θεραπευτική δράση. Προτιμήστε τα συμπληρώματα διατροφής διότι έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κράνμπερι από τα τρόφιμα.

Μηλόξυδο: Μπορεί να θεραπεύσει την ουρολοίμωξη;

Γενικά το μηλόξυδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικές ουρολοιμώξεις,  αλλά όχι στη θεραπεία μιας υπάρχουσας λοίμωξης. Μπορείτε ωστόσο:

 • Προσθέστε μηλόξυδο στο χυμό cranberry
 • Προσθέστε μηλόξυδο στο νερό

Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό, οκτώ φορές την ημέρα. Η κατανάλωση επιπλέον νερού θα σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεπλύνετε φυσικά τα επιβλαβή βακτήρια.

 • Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο σε μια σαλάτα
× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.