Η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι/cranberry συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς.
Το πορφυρό χρώμα του οφείλεται στα πλούσια αντιοξειδωτικά του που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από καρκίνους, καρδιοπάθειες και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Τα νέα στοιχεία ερευνών εξηγούν την αντιοξειδωτική και πολύτιμη δράση για την καρδιά που προσφέρουν τα κράνμπερι.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι άνδρες που κατανάλωσαν 100γρ. τη μέρα, παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία ένα μήνα μετά. Μάλιστα σε διάστημα μόλις δύο ωρών παρατηρήθηκε διόγκωση των αρτηριών κατά 1,5 %.
Κράνμπερι και έρευνα
Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου παρακολούθησαν σαράντα-πέντε άντρες 18 έως 45 ετών για ένα μήνα για να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση αυτών επηρέασε την αρτηριακή τους πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τις αρτηρίες τους. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τα φρούτα σε μορφή σκόνης, που ήταν ισάξια με 100 γραμμάρια φρέσκων φρούτων.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωσε ένα εικονικό φάρμακο, διαπίστωσαν ότι σε όσους κατανάλωσαν τα κράνμπερι σε καθημερινή βάση, παρατηρήθηκε διεύρυνση των αρτηριών κατά 1,1% μετά από ένα μήνα, βελτιώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.
Δεν παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στον καρδιακό ρυθμό, στη χοληστερόλη και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ο καθηγητής Christian Heiss, ειδικός σε καρδιαγγειακά θέματα στο Πανεπιστήμιο του Surrey που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα ότι «παρέχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία ακόμη και σε άτομα που διατρέχουν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο». Ειδικότερα, εξηγεί λέγοντας ότι «αυτή η μελέτη αναδεικνύει περαιτέρω ότι συγκεκριμένοι μεταβολίτες που υπάρχουν στο αίμα μετά την κατανάλωση κράνμπερι σχετίζονται με αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα».
Επιπλέον, έπειτα από την ανάλυση δειγμάτων αίματος και ούρων, αποδείχτηκε ότι 13 είναι οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε αυτά και ευνοούν τη διαστολή με τη μεσολάβηση της ροής (FMD). Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι τα αντιοξειδωτικά – γνωστά ως πολυφαινόλες – που βρίσκονται στα κράνμπερι είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της υγείας των αρτηριών.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι
μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.Στα υπόλοιπα οφέλη της κατανάλωσης κράνμπερι που έχουν αποδειχθεί ερευνητικά προστίθεται και η πρόληψη των ουρολοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου ουλίτιδας, έλκους στομάχου και καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι γιατροί συνιστούν να προτιμούμε την κατανάλωση κράνμπερι, ωμά ή αναμεμειγμένα με ξηρούς καρπούς, σε σύγκριση με το χυμό τους, ο οποίος συνήθως περιέχει πολλή ζάχαρη.