fbpx
Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα – Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα – Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η αγκυλωτική (αγκυλοποιητική) σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κατεξοχήν τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Ειδικότερα, η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα βλάπτει κυρίως την αυχενική μοίρα, αλλά και άλλες αρθρώσεις των κάτω άκρων. Προσβάλλει κυρίως νεαρούς άνδρες ηλικίας 20-30 ετών. Σε γενικές γραμμές, η νόσος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε κάποιους ασθενείς, τα συμπτώματα  είναι τόσο ελαφριά, ενώ σε άλλους τόσο επώδυνα. Άτομα που βρίσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου αγνοούν τα σημάδια με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την επίσκεψή τους στον γιατρό.

Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα – Αίτια και συμπτώματα

Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης Χειρουργός-Ορθοπεδικός / Ιατρός εθνικής ομάδας πάλης
Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης, Χειρουργός-Ορθοπεδικός-Aθλητίατρος, Ιατρός εθνικής ομάδας πάλης.

Η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα ανήκει στην κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Μέχρι σήμερα η αιτία παραμένει άγνωστη, ωστόσο,  φαίνεται να είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Για παράδειγμα, γενετικοί παράγοντες μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Επίσης, λοιμώδεις παράγοντες είναι πιθανό να πυροδοτούν τους φλεγμονώδεις μηχανισμούς με τους οποίους τελικά αναπτύσσεται η νόσος.

Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης είναι κυρίως:

 • Εύκολη κόπωση
 • Πόνοι σε τένοντες και συνδέσμους
 • Πόνοι και οίδημα σε άλλες αρθρώσεις
 • Πόνοι και ευαισθησία στο ύψος της λεκάνης
 • Πόνοι και δυσκαμψία στην οσφυϊκή ή/και στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης
 • Πόνοι στην οσφύ και στους γλουτούς που γίνονται εντονότεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε φάση ανάπαυσης

Συχνά η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα λόγω της χρονιάς φλεγμονής των αρθρικών αποφύσεων της σπονδυλικής στήλης δημιουργεί αγκύλωση. δηλαδή περιορισμό της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης κυρίως στον αυχένα αλλά και στην οσφύ. Με την πάροδο του χρόνου η πρωινή δυσκαμψία αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, η οποία από μια ηλικία και έπειτα γίνεται μόνιμη.

Άλλα νοσήματα που συνδέονται με την αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα

Υπάρχουν αρκετά νοσήματα που ενδέχεται να σχετίζονται με την αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα και να έχουν παρόμοια συμπτώματα. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

 • Σπονδυλοαρθρίτιδα
 • Ψωριασική αρθρίτιδα
 • Αντιδραστική αρθρίτιδα
 • Eντεροπαθητική αρθρίτιδα
 • Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα

Δεν υπάρχουν εξετάσεις για την συγκεκριμένη πάθηση. Ο γιατρός βασίζει τη διάγνωση του στα συμπτώματα και στην εξέλιξή αυτών, ενώ στην συνέχεια πραγματοποιεί κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

 • ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Στην εξέταση του ασθενούς έχουμε πόνο στην πίεση της οσφύος, στην περιοχή του ιερού οστού και δυσκαμψία στον αυχένα.
 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Στην εξέταση του ασθενούς έχουμε αύξηση της CRP στο 40% των ασθενών, Ταχύτητα Καθίζησης Ερυθρών Αιμοσφαιρίων στο 40% των ασθενών, ενώ στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών το αντιγόνο ιστοσυμβατότητα Β27 είναι θετικό στο 92% των ασθενών.

Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα

Αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα – Η εξέλιξη της νόσου

Η θεραπεία της αγκυλωτής σπονδυλαρθρίτιδας γίνεται είτε με φαρμακευτική αγωγή, η οποία ανακουφίζει τον πόνο και αναστέλλει την εξέλιξη της νόσου, (αντιφλεγμονώδη, κορτικοειδή, αντι-ρευματικά και αναλγητικά), είτε με φυσικοθεραπεία, η οποία φροντίζει για τη διατήρηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης για την αποφυγή της αγκύλωσης που αλλοιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μόνο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προβεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων με αγκυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα δεν χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.

Όσο ο καιρός κυλάει, η νόσος εξελίσσεται προσβάλλοντας την οσφυϊκή, τη θωρακική και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάγνωση πρέπει να γίνει άμεσα. Στην αρχή υπάρχουν πόνοι, οι οποίοι μέρα με την μέρα γίνονται εντονότεροι και σιγά-σιγά περιορίζεται η κινητικότητα του ασθενούς. Ο περιορισμός αυτός αφορά τις κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε τελικό στάδιο πραγματοποιείται αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης με πλήρη ή σχεδόν πλήρη κατάργηση της κινητικότητάς της και με προφανή συνέπεια την αναπηρία.

Σήμερα, η επιστήμη έχει προχωρήσει σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες όχι μόνο αναστέλλουν την αναπηριογόνο εξέλιξη, αλλά φροντίζουν και για την ύφεση της νόσου. Με τη σωστή θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αγκυλωτή σπονδυλαρθρίτιδα μπορούν να διάγουν πλήρη και ενεργή ζωή.

Εxtra tip: Είναι σημαντικό να αθλείστε καθημερινά για να έχετε καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.