fbpx
Ψηλοτάκουνα-Επιπτώσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα

Ψηλοτάκουνα-Επιπτώσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα

Πολλές γυναίκες αγαπούν τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και δεν τα αποχωρίζονται ποτέ λόγω της ομορφιάς που προσδίδουν στα πόδια και γενικότερα στη σιλουέτα. Όμως δημιουργούν ορθοπεδικά προβλήματα αν φοριούνται καθημερινά.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η Βικτόρια Μπέκαμ, καθώς τα ψηλοτάκουνα είναι το σήμα κατατεθέν της. Πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Daily Mail, το πρώην μέλος των Spice Girls, μπήκε στο χειρουργείο με σοβαρή ζημιά στα δάχτυλα των ποδιών της.

Τι προβλήματα δημιουργούν

  • Oστεοαρθρίτιδα

Η μεταβαλλόμενη στάση του βαδίσματος, λόγω της χρήσης ψηλοτάκουνων παπουτσιών, δημιουργεί μια υπερβολική κατανομή των φορτίων στην έσω πλευρά του γόνατος – μια κοινή εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες. Μια μελέτη απέδειξε ότι η πίεση των δυνάμεων που δέχεται η άρθρωση του γόνατος αυξήθηκε περίπου 26%, όταν μια γυναίκα φοράει τακούνια.

  • Συρρίκνωση στις γάμπες

Οι μύες στις γάμπες συστέλλονται και προσαρμόζονται στα ψηλά τακούνια, με αποτέλεσμα να προκαλείται βράχυνση και σφίξιμο.

  • Νεύρωμα Μόρτον

Η συχνή χρήση ψηλοτάκουνων και στενών παπουτσιών μπορεί να δημιουργήσει μια πάχυνση του ιστού γύρω από το νεύρο μεταξύ του 3ου και 4ου δακτύλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον πόνο και στο μούδιασμα των δακτύλων του ποδιού.

ψηλοτάκουνα

  • Κάλλοι – Βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι)

Από τη χρήση των στενών παπουτσιών είναι πιθανό να δημιουργηθούν κάλλοι ή κότσι.

  • Παραμόρφωση του Haglund (Pump bumb)

Η φτέρνα μπορεί να ερεθιστεί από το πίσω λουράκι του παπουτσιού, έτσι δημιουργείται μία οστική ανάπτυξη γνωστή ως παραμόρφωση του Haglund.

  • Τενοντίτιδα του Αχιλλείου

Όταν το μπροστινό μέρος του ποδιού σε σχέση με το ύψος της πτέρνας είναι πιο κάτω, τότε ο Αχίλλειος τένοντας σφίγγει – συρρικνώνεται.Όσο πιο ψηλά βρίσκεται η πτέρνα, τόσο πιο συρρικνωμένος θα είναι ο τένοντας, προκαλώντας πόνο στην πτέρνα και φλεγμονή στον τένοντα.

  • Διαφοροποιημένη στάση του σώματος

Οι γόβες λόγω της κατασκευής τους μεταβάλλουν το κέντρο βάρους του σώματός μας προς τα εμπρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ισχία και η σπονδυλική στήλη να μην είναι σε ευθεία, έτσι δημιουργείται η δυσλειτουργία αυτών των αρθρώσεων. Να θυμάστε πως όσο το τα τακούνι είναι πιο ψηλό τόσο η ασκείται πίεση στο πέλμα.

ψηλοτάκουνα

  • Τραυματισμοί στους αστραγάλους

Τα ψηλοτάκουνα υποδήματα προκαλούν ανισορροπία με αποτέλεσμα να ενδέχεται μεγάλο ρίσκο πτώσεων και να οδηγήσουν σε διάστρεμμα ή κάταγμα του αστραγάλου.

  • Μεταταρσαλγία (πόνος στα μετατάρσια)

Η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε αρθρικό πόνο στην μπροστινή βάση του ποδιού (μετατάρσια), λόγω της μεταβολής του κέντρου βάρους που αναφέραμε παραπάνω.

  • Δάκτυλα σε σχήμα σφυριού

Ένα παπούτσι με ψηλό τακούνι ωθεί τις μεσαίες αρθρώσεις των δακτύλων να κάνουν μία κάμψη άρα οι μύες του 2ου, 3ου και 4ου δακτύλου, στην πορεία αδυνατούν να ισιώσουν, ακόμα κι αν χρησιμοποιηθεί φυσιολογικό παπούτσι.

Οι ερευνητές του College of Podiatry βρήκαν ότι 9 στις 10 γυναίκες έχουν διάφορα προβλήματα, όπως φουσκάλες, προβλήματα στη φτέρνα, μυρμηγκιές, κάλους και νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Ο Mike O’Neill του College of Podiatry προειδοποίησε: «Οι γυναίκες που φοράνε ψηλοτάκουνα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μόνιμου τραυματισμού στο όνομα της μόδας. Τα ψηλοτάκουνα είναι βασικό στοιχείο της γυναικείας γκαρνταρόμπας και πολλές γυναίκες τα φοράνε για να δείχνουν πιο ελκυστικές στους άνδρες. Ωστόσο, όσο πιο ψηλό το τακούνι, τόσο πιο πολύ γέρνετε το σώμα σας μπροστά και τόσο πιο πολύ πρέπει να κλίνετε προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να κάνει τη λεκάνη σας να αποκλίνει της ευθυγράμμισής της και να προκαλέσει συμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Τέτοια παπούτσια σάς κάνουν να περπατάτε με τη μύτη του ποδιού σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνους και τελικά κατάγματα κοπώσεως.

ψηλοτάκουνα

Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στις αρθρώσεις και στους ιστούς οδηγώντας σε αρθρίτιδα. Κάποιες γυναίκες των οποίων πειράζονται τα νεύρα των ποδιών ενδέχεται να χρειαστούν και χειρουργείο».

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.