Το γόνατο είναι μία σύνθετη άρθρωση που μπορεί να παρουσιάζει πόνο για πολλά αίτια. Ποιες είναι οι αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο;
Η άρθρωση του γόνατος δεν είναι τυχαία η μεγαλύτερη του ανθρώπινου σώματος. Υποστηρίζει κάθε κίνησή μας και μας εξασφαλίζει ισορροπία. Επιβαρύνεται όμως σημαντικά σε καθημερινή βάση και φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό άλλωστε ο πόνος στα γόνατα είναι μια τόσο συχνή ενόχληση σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις κυριότερες αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο.
Ο πόνος πίσω από το γόνατο έχει ποικίλες αιτίες και όλες απαιτούν ιατρική αξιολόγηση για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία
5 αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο
Ο πόνος στο γόνατο (πίσω), προκαλείται συνήθως από μυϊκή υπερφόρτωση ή υπερκόπωση. Ανατομικά, το πίσω μέρος του γόνατος ονομάζεται ποδοκνημική μοίρα. Περιέχει την ποδοκνημιαία αρτηρία, την ποδοκνημιαία φλέβα και διάφορους τένοντες και μύες.
- Κιρσοί – Οι κιρσοί παρουσιάζονται στα κάτω άκρα και στις επιφανειακές φλεβικές οδούς. Προκαλούνται από την ανεπάρκεια των βαλβίδων που διευκολύνουν τη φλεβική επιστροφή στην καρδιά, η οποία προκαλεί κατακράτηση αίματος. Όταν υπάρχουν στην περιοχή του γλουτιαίου, μπορεί να προκαλέσουν πόνο πίσω από το γόνατο. Οι κιρσοί τείνουν να υποτροπιάζουν. Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική επέμβαση.
- Οστεοαρθρίτιδα – Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται από τη φθορά του χόνδρου που μαλακώνει τα άκρα των οστών. Αποτελεί συχνή αιτία πόνου πίσω από το γόνατο. Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία . Τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν. Συνιστάται η φυσική αποκατάσταση, η διατήρηση υγιούς βάρους και ο έλεγχος του πόνου με φαρμακευτική αγωγή.
- Τενοντίτιδα πίσω από το γόνατο – Πρόκειται για φλεγμονή των τενόντων. Οι τένοντες βρίσκονται στο πίσω μέρος του μηρού και του γόνατος. Εμφανίζεται πόνος στο γόνατο όταν τεντώνει σε ασθενείς με τενοντίτιδα. Όσοι κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα είναι πιο επιρρεπείς στην καταπόνηση των τενόντων.
- Τραυματισμός μηνίσκων – Οι μηνίσκοι είναι χόνδροι που μαλακώνουν το χώρο μεταξύ κνήμης, επιγονατίδας και μηριαίου οστού. Οι ξαφνικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν ρήξη αυτών των ιστών. Μηνίσκος μπορεί να δημιουργηθεί πίσω από το γόνατο, στα πλάγια, μπροστά και κατά το περπάτημα ή στο ανέβασμα και κατέβασμα μιας σκάλας.
- Τραυματισμός χιαστών – Ο τραυματισμός των πλάγιων και χιαστών συνδέσμων μπορεί να προκύψει από χτυπήματα στο γόνατο, υπερέκταση της άρθρωσης ή από την αλλαγή κατεύθυνσης κατά το τρέξιμο ή τη στροφή. Υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι που συνδέουν το μηριαίο οστό με την κνήμη (ενδιάμεσος πλευρικός, εξωτερικός πλάγιος, πρόσθιος χιαστός και οπίσθιος χιαστός). Συνδέεται με το ποδόσφαιρο και την καλαθοσφαίριση.
Πόνος στο γόνατο όταν περπατάω
Η πρώτη και πιο ενοχλητική ένδειξη ότι πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα είναι ο πόνος που αισθάνεστε όταν περπατάτε. Ένα τρανό παράδειγμα είναι όταν είστε καθιστός για περισσότερη από μισή ώρα και σηκώνεστε για να περπατήσετε. Εκεί για τα πρώτα 3-5 βήματα ο οργανισμός «αρνείται» να κάνει βήματα προς τα εμπρός.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι νόσος εξελικτική, επιδεινώνεται σταδιακά και προκαλεί κρίσεις. Σε αυτές τα συμπτώματα είναι σε έξαρση και ακολουθούνται από μεσοδιαστήματα ηρεμίας.
Οι κρίσεις χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στο γόνατο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στην αρχή της νόσου, στα μεσοδιαστήματα των κρίσεων, ο ασθενής δεν παρουσιάζει πόνο. Όσο περνάει ο καιρός, ο πόνος στα μεσοδιαστήματα δεν υποχωρεί τελείως. Ονομάζεται υπολειπόμενος πόνος και είναι ανθεκτικός στα κοινά φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά. Σε προχωρημένη κατάσταση ο ασθενής αισθάνεται όταν περπατά σαν να τρίζει το γόνατό του.
Σε αυτό το άρθρο γνωρίσατε τις πέντε (5) από τις αιτίες για τον πόνο πίσω από το γόνατο. Εάν ο πόνος επιμένει, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ορθοπεδικό.