fbpx
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και διατροφή

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και διατροφή

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες, ενώ έχει καταγραφεί ως η 2η αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Στη Eλλάδα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ περίπου 600 βρίσκονται στη χώρα μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.

Υπολογίζεται ότι το 99,7% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έκθεση σε περιβαλλοντική ρύπανση, την παράλληλη ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, αλλά και τη διατροφή.

Καρκίνος του τραχήλου

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και διατροφή

Η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η καλή διατροφή βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η κακή αυξάνει τον κίνδυνο.

Η διατροφή του δυτικού τύπου, είναι συνήθως υψηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, πρόσθετα σάκχαρα και νάτριο. Θεωρείται ότι αυξάνει τη χρόνια φλεγμονή και κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της λοίμωξης από τον HPV. Η επίμονη λοίμωξη από τον HPV φαίνεται πως οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αντίθετα, η μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και υγιεινά λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Διαβάστε για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής

Τα αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες C, E και A θεωρείται ότι μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν.

Θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη D και το λυκοπένιο μπορεί να ανακόπτουν την εξέλιξη του HPV σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και θεμιτή διατροφή

  • Όσπρια
  • Ελαιόλαδο
  • Φρούτα και λαχανικά
  • Βότανα και μπαχαρικά
  • Ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και απαγορευτική διατροφή

  • Αλλαντικά
  • Κόκκινο κρέας
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα

Μελέτη που διήρκεσε μια δεκαερία και στην οποία έλαβαν μέρος 100.000 άνθρωποι, έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών, γαλακτοκομικών επιδόρπιων και η χρήση ζάχαρης, αύξησε σημαντικά τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Τα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνί συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η πρόσληψη ζωικών και βιομηχανικά παραγόμενων κορεσμένων και τρανς λιπαρών φάνηκε ότι προάγει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Αντιθέτως, οι φυσικές και φυτικές πηγές κορεσμένων και τρανς λιπαρών δεν είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.