fbpx
Ύπνος: Η επικοινωνία στα όνειρα μας είναι εφικτή

Ύπνος: Η επικοινωνία στα όνειρα μας είναι εφικτή

Για πρώτη φορά, μελέτη δείχνει ότι στον ύπνο μας η αμφίδρομη επικοινωνία στα όνειρα μας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι εφικτή. Τα όνειρα μπορεί να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε άλλους κόσμους, όμως είναι δυνατό να πιάσει κανείς συζήτηση με κάποιον που ονειρεύεται, να του θέσει ερωτήσεις και εκείνος να απαντήσει, σύμφωνα με μια πρωτοποριακή διεθνή επιστημονική έρευνα. Αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για μια καλύτερη επιστημονική κατανόηση των ονείρων.

Γιατί ονειρευόμαστε και τι ακριβώς είναι αυτό που βλέπουμε; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της μυστηριώδους εμπειρίας; Οι νευροεπιστήμονες συναρπάζονται από αυτά τα ερωτήματα, που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαντηθούν. Οι μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις βασίζονται στα απομεινάρια της μνήμης μας όταν ξυπνάμε.

Διαυγή όνειρα σε τέσσερα ανεξάρτητα πειράματα 

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Πανεπιστήμια Νορθγουέστερν ΗΠΑ, Σορβόνης Γαλλίας, Όσναμπρουκ Γερμανίας και Ράντμπουντ Ολλανδίας), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», πραγματοποίησαν τέσσερα ανεξάρτητα πειράματα με 36 ανθρώπους, οι οποίοι επιδίωξαν να έχουν διαυγή ή συνειδητά όνειρα (lucid dreams), δηλαδή μέσα στο όνειρό τους να έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται. Μερικοί από τους συμμετέχοντες είχαν προηγούμενη σχετική εμπειρία, ενώ άλλοι όχι.

Για την εξέλιξη της έρευνας, οι επιστήμονες στράφηκαν σε «διαυγείς ονειρευόμενους», άτομα που γνωρίζουν ότι ονειρεύονται. Σε κάποιους υπήρχε η δυνατότητα να επηρεαστεί το σενάριο του ονείρου τους. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι ονειρευόμενοι μπόρεσαν να τους ενημερώσουν για τη διαύγειά τους καθώς και για την έναρξη και το τέλος μιας προκαθορισμένης εργασίας που εκτελέστηκε σε ένα όνειρο (για παράδειγμα, κρατώντας την αναπνοή), χάρη προηγούμενης εκμάθησης.

γυναίκα που βλέπει όνειρο και χαμογελάει στον ύπνο της

Η αμφίδρομη επικοινωνία, κατά τη διάρκεια του ύπνου, στα όνειρα μας  είναι εφικτή

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ερευνητές πέτυχαν αμφίδρομη επικοινωνία, επιβεβαιώνοντας ότι είναι εφικτό για τους ανθρώπους που ονειρεύονται να απαντούν σε ερωτήσεις με ένα «ναι» ή «όχι», να ακολουθούν οδηγίες, να λύνουν απλά μαθηματικά προβλήματα και να διακρίνουν ανάμεσα σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους διέγερσης, όπως ανοιχτά ερωτήματα που ρωτήθηκαν δυνατά («σας αρέσει αυτό ή αυτό;»), ερεθίσματα αφής (αγγίζοντας το χέρι) ή ακόμη και σημασιολογικές εργασίες διακρίσεων (διακρίνετε απλές λέξεις όπως «κάτω»).

Το άτομο που κοιμόταν έπρεπε τότε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις με τη σύσπαση των μυών του προσώπου του. Για παράδειγμα, χαμογελώντας για να πει «ναι» και συνοφρυωνόμενος για να πει «όχι». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το άτομο ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένα από αυτά τα ερεθίσματα ενώ κοιμόταν. Ξυπνώντας, ανέφερε επίσης ότι η φωνή του ερευνητή ακουγόταν ως «θεϊκή φωνή» στη μέση του ονείρου του. Οι ερευνητές είχαν επομένως μια πρώτη απόδειξη της έννοιας ότι είναι δυνατός ο διάλογος με έναν ονειρευόμενο και παρατήρησαν ότι αρκετά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο διεξήγαγαν παρόμοια πειράματα.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα σε φάση ύπνου REM (σ.σ. με όνειρα) μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να εμπλακούν σε επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, δείξαμε ότι οι ονειρευόμενοι είναι ικανοί να κατανοούν ερωτήσεις, να ενεργοποιούν την εργαζόμενη μνήμη τους και να παράγουν απαντήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν κάτι τέτοιο αδύνατο, υποθέτοντας ότι είτε θα ξυπνούσαν είτε θα αδυνατούσαν να απαντήσουν και ότι σίγουρα δεν θα καταλάβαιναν καλά μια ερώτηση μέσα στον ύπνο τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κεν Πάλερ του Νορθγουέστερν.

«Ο πειραματικός στόχος μας ήταν παρόμοιος με το να βρει κανείς τρόπο να μιλήσει σε έναν αστροναύτη που βρίσκεται σε άλλο κόσμο, με τη διαφορά πως στην περίπτωση αυτή ο άλλος κόσμος είναι απολύτως κατασκευασμένος με βάση μνήμες αποθηκευμένες στον εγκέφαλο», ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι μέσα από τον διάλογο με τους ονειρευόμενους θα ρίξουν περισσότερο φως στα όνειρα, ένα πεδίο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εξηγήσει επαρκώς.

«Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων από τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια που χρησιμοποίησαν διαφορετικές προσεγγίσεις έδειξε αφενός πολύ πειστικά την πραγματικότητα του φαινομένου της αμφίδρομης επικοινωνίας στη διάρκεια των ονείρων και αφετέρου ότι γι’ αυτή την επικοινωνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα», ανέφερε η ερευνήτρια Κάρεν Κονκόλι του Νορθγουέστερν.

Κατέληξαν με την ελπίδα ότι «η δυνατότητα επικοινωνίας με τον ονειρευόμενο ανοίγει επίσης προοπτικές για τον εντοπισμό φυσιολογικών δεικτών συνείδησης και ονείρων και αποκωδικοποίηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια της εμπειρίας των ονείρων». Έτσι θα κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος των ονείρων και του ύπνου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.