«Ναι» στη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια του lockdown οι Έλληνες

«Ναι» στη μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια του lockdown οι Έλληνες

Οι Έλληνες φαίνεται να ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τη μεσογειακή διατροφή, αλλά δεν ήταν τόσο αθλητικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα 418 ατόμων (68,9% γυναίκες και 31,1% άνδρες). Ωστόσο, η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή δεν φαίνεται να σχετίζεται με την Covid-19.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε ηλεκτρονικά μέσω ερωτηματολογίου, στο χρονικό διάστημα από 1 έως 27/4/2021, η πλειονότητα των συμμετεχόντων (43,5%) διατήρησε σταθερό το σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Μόνο 34,7% ανέφερε 30-60 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ενώ μόλις 6,5% των συμμετεχόντων ανέφεραν έντονη σωματική δραστηριότητα για περισσότερο από 90 λεπτά την εβδομάδα. Παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής μεταξύ συμμετεχόντων με ελλιποβαρές, φυσιολογικό ή υπέρβαρο BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος), ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας ανάλογα με το ιστορικό λοίμωξης από Covid-19.

Οι στόχοι της μελέτης

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκτίμηση της προσκόλλησης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής και την αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19 και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται, αύριο, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Το ερευνητικό επιτελείο της μελέτης

Τη μελέτη υλοποίησαν οι Α. Βιρβίλη και Δ. Ράπτης από την Πνευμονολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ι. Παπαθανασίου από το Εργαστήριο Κοινοτικής Νοσηλευτικής Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ. Παπαγιάννης από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας – Ανοσοποίησης Ενηλίκων, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ε. Φραδέλος και Λ. Κοντοπούλου από το Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζ. Δανιήλ και Κ. Ι. Γουργουλιάνης από την Πνευμονολογική Κλινική ΠΠΓΝΛ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Φ. Μάλλη από την Πνευμονολογική Κλινική, ΠΠΓΝΛ και Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος, Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.