fbpx
Οι ευαίσθητοι στην πικρή γεύση κινδυνεύουν λιγότερο από Covid-19

Οι ευαίσθητοι στην πικρή γεύση κινδυνεύουν λιγότερο από Covid-19

Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην πικρή γεύση έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από Covid-19 σε σχέση με εκείνους που δεν είναι τόσο ευαίσθητοι σε πικρά και πικάντικα φαγητά, ενώ είναι και λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο ακόμη κι αν νοσήσουν.

Το πώς η ευαίσθητη γεύση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για Covid-19 δεν είναι πλήρως κατανοητό ακόμα, αλλά οι ερευνητές έχουν μια θεωρία: Οι υποδοχείς γεύσης που ενεργοποιούνται με τα πικρά φαγητά –συμπεριλαμβανομένου εκείνου που ονομάζεται T2R38– βρίσκονται στους γευστικούς πόρους της γλώσσας.

«Όταν ο T2R38 διεγείρεται, αποκρίνεται νιτρικό οξείδιο για να βοηθήσει να σκοτώσει ή να αποτρέψει την περαιτέρω αναπαραγωγή ιών στον αναπνευστικό βλεννογόνο» δήλωσε ο ερευνητής δρ Henry Barham. Αυτές οι βλέννες προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα από τους διάφορους ιούς που εισέρχονται, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19.

Τα δεδομένα της έρευνας

Η μελέτη περιλάμβανε περίπου 2.000 άτομα (μέσος όρος ηλικίας 46 ετών), η ικανότητα γεύσης των οποίων δοκιμάστηκε χρησιμοποιώντας ταινίες χαρτιού. Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε μία από τις τρεις ομάδες: εκείνους που δεν είχαν ευαίσθητη γεύση, εκείνους με υπερευαίσθητη γεύση και εκείνους με φυσιολογική γεύση. Εκείνοι που δεν είχαν ευαίσθητη γεύση είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανιχνεύσουν καθόλου πικρές γεύσεις. Οι άνθρωποι με υπερευαίσθητη γεύση, από την άλλη πλευρά, μπορούν πολύ εύκολα να αντιληφθούν τα πικρά φαγητά ακόμη και στα πιο χαμηλά επίπεδα και εκείνοι με φυσιολογική γεύση είναι κάπου στη μέση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα άτομα που δεν είχαν ευαίσθητη γεύση ήταν πολύ πιο πιθανό να μολυνθούν και ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν σοβαρή νόσο Covid-19. Οι άνθρωποι με φυσιολογική γεύση ήταν πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα Covid-19 ήπια έως μέτρια, που συχνά δεν απαιτούν νοσηλεία. Εκείνοι που είχαν υποκείμενες καταστάσεις ή ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία με μειωμένη ικανότητα γεύσης αποτελούν εξαίρεση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μεγάλη σημασία των ευρημάτων

Ο δρ Alan Hirsch, διευθυντής του Ιδρύματος Smell & Taste Treatment and Research στο Σικάγο, που έχει περάσει την καριέρα του μελετώντας τις επιπτώσεις της χαμένης μυρωδιάς και γεύσης στις ασθένειες, εξέτασε τα αποτελέσματα της μελέτης. «Τα νέα ευρήματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία» είπε. Ο Hirsch πρότεινε ότι οι άνθρωποι θα ωφεληθούν αν ανακαλύψουν σε ποια ομάδα γεύσης ανήκουν.

«Εάν δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τα πικρά φαγητά, θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί και να φοράτε μάσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον Covid-19» δήλωσε ο Hirsch. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν σε ποια κατηγορία ανήκουν.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.