Πρόκειται για τα συμπληρώματα διατροφής ENERBILIN A, ENERBILIN C, VIT.D3 της εταιρείας I2NUTRI.
Η επισήμανση γίνεται μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Πορτογαλίας. Τα  συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής προωθούνται και πωλούνται  μέσω διαδικτύου με ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τη νόσο covid-19.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές, σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Επισημαίνει δε πως η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ο ΕΟΦ και τα συμπληρώματα διατροφής

Τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής, τα τελευταία χρόνια, πέρα από τη βοήθεια που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό, λειτουργούν και ως τάση που αφορά σύγχρονους ανθρώπους που εργάζονται πολύ, ζουν έντονα, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρονται για το ευ ζην και την υγεία τους. Αποτελούν συστηματική επιλογή εκείνων που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη τάση ως μέρος μιας ευρύτερης κουλτούρας που συνδυάζεται με το γυμναστήριο, τo fitness και την υγιεινή διατροφή. Δεν είναι λοιπόν απλώς μια μόδα, αλλά lifestyle και λειτουργεί έως έναν βαθμό ακόμη και ως αναγνωριστικό κοινωνικού status.

Χρειάζεται όμως πάντα προσοχή στα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στην αγορά. Θα πρέπει να φέρουν έγκριση άδειας κυκλοφορίας του ΕΟΦ. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για διάφορα προϊόντα στο διαδίκτυο τα οποία μπορεί να περιέχουν μη αποκαλυπτόμενα συστατικά που ενδέχεται να είναι επιβλαβή.

Όσοι αγοράζουν συμπληρώματα πρέπει να σκεφτούν γιατί χρειάζονται το εκάστοτε συμπλήρωμα και ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειές του. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζουν ποιος συστήνει τη λήψη αυτού του συμπληρώματος και την γνώμη του γιατρού. Στις μέρες μας, επειδή οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να ενισχύσουν την υγεία τους λόγω της πανδημίας δεν σκέφτονται τις παρενέργειες των συμπληρωμάτων.