fbpx

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης, λιπαρή ουσία απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αν όμως υπερβεί τα επιτρεπτά όρια, λειτουργεί αντίθετα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην υγεία της καρδιάς.

Επιστήμονες από την «Cleveland Clinic» προτείνουν συμβουλές για να κρατήσουμε τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα χωρίς φάρμακα.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι η υγιεινή διατροφή, η διαχείριση ιδανικού βάρους και η τακτική άσκηση

Ειδικότερα, η διαιτολόγος Kate Patton και ο ειδικός στη φυσιολογία της άσκησης Michael Crawford, μοιράζονται συμβουλές για τη χοληστερίνη, εξηγώντας ότι η διατροφή και η άσκηση φέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Ας δούμε αναλυτικά:

  • Zωικά λίπη

Θα ήταν φρόνιμο να ελαττώσετε τα επεξεργασμένα κρέατα, τα σαλάμια αλλά και το κόκκινο κρέας, καθώς αποτελούν σημαντικούς «εχθρούς» της καρδιάς.

Τον κίνδυνο αυξάνουν εξίσου τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το τυρί, η κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συσχετίζονται με τις υψηλότερες τιμές της χοληστερόλης και την αθηροσκλήρωση.

  • Φυτικές ίνες

Από την άλλη, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του εντέρου και της καρδιάς. Επομένως, αναζητήστε τροφές όπως η βρώμη, ο λιναρόσπορος, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα όσπρια για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας. Με την ίδια λογική, μπορείτε να αντικαταστήσετε σε μερικά εβδομαδιαία γεύματα τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική.

  • Σωματικό βάρος 

Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος.  Η απώλεια βάρους, ακόμα και μικρή, 10 με 20 κιλά, βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Μπορείτε να ξεκινήσετε μειώνοντας τις μερίδες και γεμίζοντας το μισό πιάτο με λαχανικά, το ένα τέταρτο με τρόφιμα ολικής άλεσης και το υπόλοιπο με πρωτεΐνη. Ακόμα, περιορίστε τα αναψυκτικά.

  • Σωματική άσκηση 

Η μιάμιση ώρα καρδιαγγειακής άσκησης την ημέρα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι ή η άσκηση σε ελλειπτικό μηχάνημα, είναι η ιδανική διάρκεια για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς. Εάν είστε αρχάριοι, μπορείτε να ξεκινήσετε με 30 λεπτά και σταδιακά να αυξήσετε τη διάρκεια.

Σωματική άσκηση

Το κλειδί βέβαια είναι η συνέπεια και ο σωστός ρυθμός που ταιριάζει σε εσάς. Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, έχει φανεί ότι ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης όχι μόνο μειώνει την LDL χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά (μείωση των επιπέδων της στο αίμα έως 20%) απ’ ό,τι από μόνη της η δίαιτα, αλλά διατηρεί ή και αυξάνει την HDL χοληστερόλη (έως 18%), μεγιστοποιώντας έτσι το θετικό αποτέλεσμα.

Χοληστερίνη – Προσοχή στους υδατάνθρακες

Έρευνες επισημαίνουν ότι ακολουθώντας μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιλέξτε, επομένως, υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και βρώμη, που θα αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα σας χαρίσουν ενέργεια. Το μυστικό κρύβεται στις σωστές μερίδες: περίπου 1 φλιτζάνι ή/και φρούτα με τα γεύματα.

Διαβάστε ποια είναι τα επιτρεπτά όρια της χοληστερίνης\

Συμπερασματικά, πριν καταφύγετε στη λύση της φαρμακευτικής αγωγής δοκιμάστε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας μέσω διατροφής και άσκησης και φυσικά διακόπτοντας το κάπνισμα, ώστε να έχετε ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού σας προφίλ!

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.