fbpx

Η χαμηλή πίεση (γνωστή και ως υπόταση) θεωρείται ότι είναι η ένδειξη πίεσης του αίματος κάτω από 90/60 mm Hg. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν. Μεταξύ 10% και 20% των Αμερικανών άνω των 65 ετών έχουν υπόταση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λιποθυμία, θολή όραση και ζάλη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, προκαλώντας μακροπρόθεσμη βλάβη στην καρδιά και τον εγκέφαλο ή ακόμα και θάνατο.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων παρενεργειών φαρμάκων και καταστάσεων όπως ο διαβήτης. Αυτά που τρώτε έχουν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και της αρτηριακή σας πίεση.

Χαμηλή πίεση / Υπόταση – Τροφές

  • Πίνετε Άφθονα Υγρά

Όταν είστε αφυδατωμένοι, ο όγκος του αίματος μειώνεται, γεγονός που προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον δύο λίτρα (περίπου οκτώ ποτήρια) νερό κάθε μέρα. Η πρόσληψη νερού πρέπει να είναι υψηλότερη σε ζεστό καιρό ή κατά την άσκηση.

  • Φάτε αλμυρά τρόφιμα

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορούν να αυξήσουν την χαμηλή πίεση. Οι καλές πηγές αλατιού περιλαμβάνουν ελιές, τυρί cottage και κονσέρβα τόνο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε θαλασσινό αλάτι στα γεύματά σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

  • Πιείτε καφεΐνη

Ποτά όπως ο καφές και το τσάι με καφεΐνη προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτή η επίδραση είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη και η πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση όλων των ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο.

  • Ενισχύστε την πρόσληψη Β12

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία βοηθώντας το σώμα να παράξει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μειώνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, καθώς και βλάβη οργάνων και νεύρων. Τροφές για χαμηλή πίεση πλούσιες σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν αυγά, κοτόπουλο, ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

  • Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ (επίσης γνωστό ως βιταμίνη Β9) είναι μια άλλη απαραίτητη βιταμίνη που βρίσκεται σε τροφές όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το συκώτι και τα όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια. Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος μπορεί να έχει πολλά ίδια συμπτώματα με την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, προκαλώντας αναιμία που οδηγεί σε χαμηλή πίεση και υπόταση.

Χαμηλή πίεση / Υπόταση – Αλλαγές στην ζωή

  • Μειώστε τους υδατάνθρακες

Οι τροφές που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τείνουν να χωνεύονται πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές πτώσεις της αρτηριακής πίεσης. Σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες βοηθά στην αντιμετώπιση της υπότασης, ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες.

  • Μειώστε το μέγεθος του γεύματος

Όταν τρώτε ένα μεγάλο γεύμα, χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να γίνει η πέψη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πίεση. Αυτό είναι ιδιαίτερα πρόβλημα για όσους παραλείπουν πρωινό και άλλα γεύματα και τρώνε μια φορά την μέρα υπερβολικά.

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.