Υπάρχουν ορισμένα βότανα και μπαχαρικά που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση και μπορούν να καταπολεμήσουν σημαντικά την υπέρταση. Φυσικά, σε σοβαρότερες περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή και η επίσκεψη στον γιατρό είναι ίσως επιτακτικές.

Υπάρχει αύξηση της ζήτησης για φυτικές θεραπείες παγκοσμίως για διάφορες ασθένειες. Περίπου το 75-80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούν φυτικά φάρμακα, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, για πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, λόγω του ότι αυτά προέρχονται από τη φύση και συνοδεύονται από λιγότερες παρενέργειες. Έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένα βότανα και μπαχαρικά είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη διαχείριση του στρες.

Βότανα που ρίχνουν την πίεση

  • Μαϊντανός (Petroselinum crispum)

Ο μαϊντανός είναι ένα διάσημο βότανο στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και μεσανατολική κουζίνα. Περιέχει διάφορες ενώσεις, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, που βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μία από τις πιο κοινές ιατρικές παθήσεις και επηρεάζει τουλάχιστον ένα άτομο σε κάθε σπίτι. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η άσκηση και η διαχείριση του στρες μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένου και του μαϊντανού στη διατροφή. 

  • Ατζοβάν

Το ατζοβάν είναι ένα ινδικό μπαχαρικό που βρίσκεται παντού στην Ινδία. Περιέχει μια αρωματική ένωση που ονομάζεται Rosmarinic acid, η οποία είναι γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ότι μειώνει τις φλεγμονές και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτη δείχνει ότι η χορήγηση ακατέργαστου εκχυλίσματος ατζοβάν μειώνει την αρτηριακή πίεση, συνοδευόμενη από μείωση του καρδιακού ρυθμού. 

  • Σέλινο (Apium tombolens)

Σύμφωνα με μια κινεζική θεωρία, το σέλινο έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες επειδή δρα στο ήπαρ, και ένας τύπος υπέρτασης σχετίζεται με ηπατική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι το εκχύλισμα από σπόρους σέλινου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς δρα ως φυσικός αποκλειστής διαύλων ασβεστίου. Οι σπόροι σέλινου είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Καταναλώστε φρέσκο ​​χυμό σέλινου με ξίδι για να ανακουφίσετε τη ζάλη, τον πονοκέφαλο και τον πόνο στον ώμο που σχετίζεται με την υψηλή πίεση.

  • Βασιλικός (Ocimum basilicum)

Ο βασιλικός είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση λόγω των ενώσεών του. Είναι πλούσιος στη φυτο-αντιοξειδωτική ευγενόλη, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενεργώντας ως φυσικός αποκλειστής διαύλων ασβεστίου.

Μπαχαρικά που ρίχνουν την πίεση

  • Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον φλοιό του φυτού. Από την αρχαιότητα, η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την καρδιά, ενώ μειώνει και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Φαίνεται να χαλαρώνει και να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

  • Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων της κυκλοφορίας του αίματος, των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Δρα ως φυσικός αποκλειστής διαύλων ασβεστίου που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Μπορείτε να συμπεριλάβετε το τζίντζερ στα καθημερινά γεύματα και τα ποτά σας.

  • Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, ειδικά λόγω της γεύσης του. Αυτό το γλυκό μπαχαρικό περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενεργώντας ως φυσικός αποκλειστής διαύλων ασβεστίου. Λειτουργεί επίσης ως διουρητικό (αυξάνει τη ροή των ούρων) που βοηθά στη μείωση του θερμικού φορτίου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.