fbpx
Εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα – Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα

Εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα – Γνωρίστε τα πλεονεκτήματα

Κατά την εγκυμοσύνη, είναι λογικό οι έγκυες να επιθυμούν να κολυμπήσουν στη παραλία, να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό και να δροσιστούν.

Ταυτόχρονα, όμως, ο παράγοντας θάλασσα τους προκαλεί ανησυχία και τις κάνει να αναρωτιούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή.

Εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα – Πλεονεκτήματα

Η άσκηση στο νερό είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, ακόμα και στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η έγκυος ανάλογα από το μήνα που βρίσκεται και τις αντοχές που διαθέτει μπορεί να επιλέξει η ίδια τις ασκήσεις της. Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπει στην έγκυο να αθληθεί χωρίς να ιδρώσει ή να επιβαρύνει τις αρθρώσεις της. Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, αφού η έγκυος δεν κινδυνεύει να πάθει αποκόλληση του πλακούντα.

Η κολύμβηση βοηθά την έγκυο και σε θέματα όπως η κατακράτηση υγρών και τα πρησμένα πόδια. Ακόμη, ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Το μπάνιο στη θάλασσα όμως διατηρεί την καλή ψυχολογική κατάσταση της εγκύου που είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Αν λοιπόν, μια έγκυος επιθυμεί να πάει για μπάνιο στη θάλασσα είναι απαραίτητο να ακολουθήσει τους παρακάτω κανόνες, ώστε να είναι ασφαλής.

Εγκυμοσύνη: Κοντά στη θάλασσα και μακριά από τα κύματά της 

Πρέπει να είναι με καθαρά νερά και χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι από καταβάσεις σε βράχους ή μεγάλη αθλητική δραστηριότητα στην ακτή. Φυσικά κρίνεται απαραίτητο να είναι οργανωμένη, ώστε να υπάρχει κόσμος, φαρμακείο και γιατρός για παν ενδεχόμενο. Η έγκυος δεν θα πρέπει να μπει στη θάλασσα αν έχει κύματα γιατί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ή αν είναι κρύα τα νερά διότι μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις. Απαγορεύεται  να κάνει μακροβούτια διότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος η ακόμα και ταχυκαρδίας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι πάντα κάποιος μαζί της.

εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα

Εγκυμοσύνη: Θάλασσα ή Πισίνα; 

Το φυσικό περιβάλλον πάντα νικά! Είναι προτιμότερο να απολαύσετε ένα μπάνιο στη θάλασσα από μια πισίνα και αυτό γιατί δεν μπορείτε να γνωρίζετε τις συνθήκες υγιεινής. Ο κίνδυνος ουρολοίμωξης ελλοχεύει σε μια πισίνα στην οποία έχουν πρόσβαση πολλοί. 

Ωστόσο, ακόμη το κολύμπι στη θάλασσα χρειάζεται πολλή προσοχή. Φροντίστε να μη κάθεστε απευθείας με το μαγιό στην άμμο αλλά πάνω σε μια πετσέτα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση. Για τον ίδιο λόγο αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο σας και φροντίστε για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με καλό καθαρισμό.

Εγκυμοσύνη και μπάνιο στη θάλασσα – Εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών

Το τρίπτυχο της επιτυχίας για να ανταπεξέλθετε στον καύσωνα και να προστατεύσετε τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας είναι:

  1. Να πίνετε άφθονο νερό
  2. Nα φοράτε πάντα καπέλο
  3. Να βάζετε συχνά αντιηλιακό

Η έγκυος γυναίκα οφείλει να εξασφαλίζει την υγιεινή στην παραλία προσέχοντας τις ξαπλώστρες που κάθεται και την πετσέτα της. Ιδανικά να κάθεται πάντα με πετσέτα στην ξαπλώστρα για να μην υπάρχει κίνδυνος από την επαφή με την άμμο και να αποφεύγονται κολπίτιδες ή μυκητιάσεις, οι οποίες στην κύηση μπορούν να εμφανιστούν πιο εύκολα. Γι’ αυτό η έγκυος μπορεί από κάποια ηλικία κύησης και μετά, να χρησιμοποιεί κολπικά υπόθετα για αποφυγή αυτών αφού πρώτα  συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της. Σε περίπτωση που αισθανθεί ζάλη, κούραση ή ο,τιδήποτε άλλο, πρέπει να ειδοποιήσει κατευθείαν τους οικείους της και να μεταβεί σε σκιερό μέρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γυναικολόγος.

Τα πλεονεκτήματα της κολύμβησης στην εγκυμοσύνη:

1. Η άνωση του νερού υποστηρίζει το βάρος των κραδασμών, της σπονδυλικής στήλης και άλλων αρθρώσεων κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, επομένως μπορείτε να κάνετε περισσότερη προπόνηση με λιγότερη εξάντληση.

2. Υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος τραυματισμού  κατά την κολύμβηση και λιγότερος τραυματισμός των μαλακών ιστών (που είναι πιο συνηθισμένοι με την άσκηση υψηλής πρόσκρουσης).

3. Σε αντίθεση με άλλες μορφές άσκησης, η κολύμβηση διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός σας χαμηλή και αποτρέπει την υπερθέρμανση.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.