fbpx

Κατά την εγκυμοσύνη, είναι λογικό οι έγκυες να επιθυμούν να πάνε στην παραλία και να κολυμπήσουν, να περάσουν χρόνο μέσα στο νερό, να δροσιστούν. Ταυτόχρονα, όμως, ο παράγοντας θάλασσα τους προκαλεί ανησυχία και τις κάνει να αναρωτιούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή.

Τα πλεονεκτήματα της θάλασσας στην εγκυμοσύνη 

Η άσκηση στο νερό είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Η έγκυος έχει τη δυνατότητα να ορίσει μόνη της την ένταση της άσκησή της μέσα στη θάλασσα, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται και ανάλογα με τις αντοχές της. Το μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπει στην έγκυο να αθληθεί χωρίς να ιδρώνει και χωρίς να επιβαρύνει της αρθρώσεις της, αφού μέσα στη θάλασσα η έγκυος δεν έχει κραδασμούς. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα αφού η έγκυος δεν κινδυνεύει να πάθει αποκόλληση του πλακούντα.

Η κολύμβηση όμως βοηθά την έγκυο και σε θέματα όπως η κατακράτηση υγρών –πρησμένα πόδια- που ταλαιπωρεί τις περισσότερες εγκύους σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ακόμη, ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Το μπάνιο στη θάλασσα όμως διατηρεί την καλή ψυχολογική κατάσταση της εγκύου που είναι πολύ σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν  λοιπόν, μια έγκυος επιθυμεί να πάει για μπάνιο είναι απαραίτητο να έχει στο μυαλό της κάποιους βασικούς κανόνες, ώστε να είναι ασφαλής.

“Ναι” στις καθαρές παραλίες, “όχι” στα κύματα
Εγκυμοσύνη

Πρέπει να είναι με καθαρά νερά και χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι από καταβάσεις σε βράχους ή μεγάλη αθλητική δραστηριότητα στην ακτή. Φυσικά κρίνεται απαραίτητο να είναι οργανωμένη, ώστε να υπάρχει κόσμος, φαρμακείο και γιατρός για παν ενδεχόμενο. Η έγκυος δεν θα πρέπει να μπει στη θάλασσα αν έχει κύματα γιατί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει ή αν είναι κρύα τα νερά διότι μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις. Απαγορεύεται  να κάνει μακροβούτια διότι υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος η ακόμα και ταχυκαρδίας. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι πάντα κάποιος μαζί της.

Θάλασσα VS Πισίνα

Η φύση νικάει ξανά! Είναι πολύ προτιμότερο να απολαύσετε το μπάνιο σας στη θάλασσα συγκριτικά με μια πισίνα, όπου δεν μπορείτε να γνωρίζετε τις συνθήκες υγιεινής. Ο κίνδυνος για ουρολοίμωξη ελλοχεύει σε μια πισίνα στην οποία έχουν πρόσβαση πολλοί. Αν πρόκειται για κάποια ιδιωτική που γνωρίζετε πως είναι καθαρή, τότε μπορείτε να απολαύσετε με περισσότερη ασφάλεια το μπάνιο σας.

Ακόμη και στη θάλασσα όμως θέλει προσοχή. Καλό είναι να μην κάθεστε στην άμμο ή στην ακροθαλασσιά, ώστε να αποφύγετε κάποια μόλυνση. Για τον ίδιο λόγο αλλάξτε μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο σας και φροντίστε για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με καλό καθαρισμό.

Εάν η έγκυος πάει σε πισίνα θα πρέπει να προσέχει τις συνθήκες υγιεινής και καθαρισμού της πισίνας για να αποφύγει κάποια λοίμωξη από μικρόβιο.

“Ναι” στις καθαρές παραλίας, “όχι” όταν υπάρχει εγκυμοσύνη 

Μία έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να κάθεται στον ήλιο για αποφυγή μελανώματος, ζάλης και υπότασης, φορά πάντα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας (ακόμα και αν βρίσκεται υπό σκιάν) για να είναι προστατευμένη τις στιγμές που βρίσκεται στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για το καπέλο!

Επιπρόσθετα δεν ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό κατά την περίοδο της κύησης, για την αποφυγή των συμπτωμάτων αφυδάτωσης.

“Ναι” στην εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών 

Η έγκυος γυναίκα οφείλει να εξασφαλίζει την υγιεινή στην παραλία προσέχοντας τις ξαπλώστρες που κάθεται και την πετσέτα της. Ιδανικά να κάθεται πάντα με (τη δική της) πετσέτα στην ξαπλώστρα για να μην υπάρχει κίνδυνος από την επαφή με την άμμο και να αποφεύγονται κολπίτιδες ή μυκητιάσεις, οι οποίες στην κύηση μπορούν να εμφανιστούν πιο εύκολα. Γι’ αυτό η έγκυος μπορεί από κάποια ηλικία κύησης και μετά, να χρησιμοποιεί κολπικά υπόθετα για αποφυγή αυτών αφού πρώτα  συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της.

Σε περίπτωση που η έγκυος αισθανθεί ζαλάδα, κούραση ή ο,τιδήποτε άλλο- όσο είναι έξω από το νερό ή μέσα σε αυτό- πρέπει να ειδοποιήσει κατευθείαν τους οικείους της και να μεταβεί σε σκιερό μέρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενημερώνουμε οπωσδήποτε τον γυναικολόγο μας.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.