fbpx
Τυρί στην εγκυμοσύνη: Ποια είδη απαγορεύονται και ποια επιτρέπονται;

Τυρί στην εγκυμοσύνη: Ποια είδη απαγορεύονται και ποια επιτρέπονται;

Πόσο τυρί πρέπει να τρώνε οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη; Ποια είδη επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται;

Το ξέρουμε καλά, ορισμένα τυριά δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποια είναι λοιπόν τα τυριά που πρέπει να αποφύγετε; Και ποιο είναι αυτό μπορούν οι μέλλουσες μητέρες να γευτούν χωρίς κίνδυνο;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ορισμένων τυριών για μια έγκυο γυναίκα;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα ξένο σώμα αναπτύσσεται στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να μειώνεται για να το ανεχθεί. Αποτελέσματα: Ανοσολογική άμυνα στο μισό ιστό , και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις και μικρόβια για τη μητέρα. Ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις ευτυχώς παραμένουν καλοήθεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μερικές από αυτές μπορεί να είναι η αιτία επικίνδυνων ασθενειών για το μωρό.

Τυρί στην εγκυμοσύνη – Λιστερίωση

Η λιστερίωση είναι μια τροφική λοίμωξη που προκαλείται από το μικρό βακτήριο που ονομάζεται Listeria monocytogenes. Αυτό το βακτήριο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν μολύνει έγκυες γυναίκες, προκαλώντας σοβαρή νεογνική λοίμωξη και μερικές φορές πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή.

Η λιστερίωση είναι σήμερα μια πολύ σπάνια λοίμωξη.

Τυρί στην εγκυμοσύνη – Σαλμονέλωση

Η σαλμονέλωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από την κατάποση βακτηρίων που ονομάζονται σαλμονέλα . Ενώ τα συμπτώματα της σαλμονέλωσης είναι γενικά ήπια, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα . Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να απειλήσει ακόμη και την επιβίωση του εμβρύου. Αυτό το βακτήριο αναπτύσσεται κατά προτίμηση σε περιβάλλοντα πλούσια σε νερό και σε θερμοκρασίες μεταξύ 35 και 37 βαθμών.

Τι γίνεται με την τοξοπλάσμωση;

Η τοξοπλάσμωση είναι μια από τις λοιμώξεις που πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για μια παρασιτική λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται από τα ζώα -ιδιαίτερα τις γάτες- στον άνθρωπο, άρα κυρίως μέσω μη μαγειρεμένων κρεάτων και μολυσμένων και κακοπλυμένων φρούτων και λαχανικών. « Το γάλα δεν έχει μολυνθεί από τοξοπλάσμωση , επομένως δεν είναι αυτό το παράσιτο που δημιουργεί πρόβλημα στην κατανάλωση τυριού» επισημαίνουν οι διατροφολόγοι.

Τα δύο βακτήρια που μπορούν επομένως να βρεθούν σε ορισμένα τυριά είναι η λιστέρια και η σαλμονέλα.

Ποια είδη τυριών πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ποια είδη τυριών πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τόσο η λιστέρια όσο και η σαλμονέλα είναι βακτήρια που είναι ευαίσθητα στη θερμότητα. Αυτά τα βακτήρια καταστρέφονται μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 72 βαθμούς για λίγα λεπτά. Από την άλλη, μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε όλα τα τυριά που παρασκευάζονται από νωπό γάλα -το οποίο δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία με παστερίωση- καθώς και σε τυριά των οποίων η πάστα δεν έχει μαγειρευτεί κατά τη διαδικασία παρασκευής .

Τα τυριά, μπλε ή ροκφόρ πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε βακτηριακή μόλυνση. Αυτό ισχύει και για τα τυριά με τη λεγόμενη ανθισμένη φλούδα, όπως το Camembert, το Brie ή ακόμα και το Coulommiers, Maroilles ή το Pont-l’Evêque, που κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση.

Οι έγκυες γυναίκες θα αποφεύγουν επίσης όλα τα κομμένα τυριά στο τυροκομείο , για να αποφύγουν τον κίνδυνο μόλυνσης μέσω του μαχαιριού, που χρησιμοποιείται για όλα τα τυριά, επομένως και για τυριά με νωπό γάλα.

Ποια τυριά επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Επομένως, τα τυριά που εγκρίνονται και χωρίς κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

  • Παστεριωμένα τυριά γάλακτος : οι πληροφορίες αναγράφονται πάντα στη συσκευασία όταν είναι βιομηχανικά.
  • Όλα τα μαγειρευτά πατημένα τυριά : Gruyère, Comté, Beaufort, Abondance…
  • Όλα τα τυριά μόλις ψηθούν : γκρατέν, ρακλέ, φοντί κ.λπ.

Επιτρέπεται το κατσικίσιο τυρί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν σχεδόν χίλιες διαφορετικές ποικιλίες κατσικίσιου τυριού. Τα κατσικίσια τυριά μπορούν να παρασκευαστούν από νωπό ή παστεριωμένο γάλα: μόνο αυτά που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα είναι εξουσιοδοτημένα για τη μέλλουσα μητέρα.

Και το ζεστό κατσικίσιο τυρί; Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν το κατσικίσιο τυρί είναι παστεριωμένο και εάν είναι φτιαγμένο με νωπό γάλα, θα πρέπει όμως να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί.

Τι γίνεται με το camembert και το brie κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το Camembert, όπως και το μπρι, μπορεί να παρασκευαστεί από νωπό γάλα ή παστεριωμένο γάλα.
Εάν παρασκευάζονται από νωπό γάλα, θα πρέπει να αποφεύγονται από έγκυες γυναίκες, εκτός αν τρώγονται καλά ψημένα στο φούρνο.

Μπορώ να φάω φέτα όταν είμαι έγκυος;

Η φέτα είναι a priori πάντα από παστεριωμένο γάλα και επομένως μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τις έγκυες γυναίκες . Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραχθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από νωπό γάλα: αυτήν τη φέτα θα πρέπει να την αποφύγετε.

Μοτσαρέλα

Ενώ οι περισσότερες μοτσαρέλα του εμπορίου παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα , μερικές ωστόσο παρασκευάζονται με νωπό γάλα. Επομένως, είναι προτιμότερο να κοιτάξετε τη συσκευασία πριν την καταναλώσετε: εάν είναι φτιαγμένη από νωπό γάλα, θα αναφέρεται απαραίτητα στη συσκευασία.
Εάν έχετε αμφιβολίες για τη φύση του γάλακτος που χρησιμοποιείται, η μοτσαρέλα μπορεί να καταναλωθεί σε φέτες και να μαγειρευτεί: σε πίτσα, γκρατέν ή σε μια γκουρμέ φέτα ψωμί.

Τι γίνεται με τα βιομηχανικά αλείμματα τυριού κρέμα;

Κάποια από τα  εμπορικά επαλειφόμενα τυριά παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα και μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία. Επομένως είναι πλήρως εγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία της μέλλουσας μητέρας ή του εμβρύου.

Επιτρέπεται το τσένταρ;

Το Cheddar είναι άψητο, σε αντίθεση με το Emmental ή το Comté. Επομένως, μπορεί να καταναλωθεί μόνο από έγκυες γυναίκες όταν παρασκευάζεται με παστεριωμένο γάλα. Θυμηθείτε να ελέγξετε τις πληροφορίες στην ετικέτα του τυριού.

Τι γίνεται με το cottage cheese, το cottage cheese ή ακόμα και τη ρικότα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτά τα πολύ φρέσκα τυριά παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα, γεγονός που τα καθιστά απολύτως ασφαλή για τη μέλλουσα μητέρα. Ωστόσο, όταν αγοράζετε πλήρη τυριά κρέμα, κότατζ ή ρικότα από γαλακτοκομείο ή απευθείας από τον παραγωγό, μπορούν να παρασκευαστούν από νωπό γάλα: επομένως είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Τι να κάνετε αν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε φάει ένα ριψοκίνδυνο τυρί;

έγκυος τυρί επικίνδυνο στην εγκυμοσύνη

Αντιλαμβάνεστε μετά το γεγονός ότι έχετε καταναλώσει ένα τυρί που δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Μην πανικοβάλλεστε: θα πρέπει να γνωρίζετε ήδη ότι η λιστέρια – η οποία κινδυνεύει περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια  Η σαλμονέλωση είναι πιο συχνή, αλλά οι κίνδυνοι σοβαρών επιπλοκών της εγκυμοσύνης είναι πολύ σπάνιοι.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων όπως πυρετός ή πονοκέφαλος , μη διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει πρόσθετες εξετάσεις. Εάν αποδειχθεί ότι έχετε μολυνθεί από ένα βακτήριο, θα μπορεί να προσφέρει αντιβιοτική αγωγή για να αποτρέψει τη μόλυνση του εμβρύου.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.