fbpx
Εγκυμοσύνη και τσακωμοί: Οι βλαβερές επιπτώσεις στο μωρό 

Εγκυμοσύνη και τσακωμοί: Οι βλαβερές επιπτώσεις στο μωρό 

Η ζωή σε ένα σπίτι με πολλούς οικογενειακούς καβγάδες μπορεί να προκαλέσει άγχος στη μέλλουσα μητέρα. Μια τέτοια κατάσταση σίγουρα είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη και συνεπώς για το μωρό.

Εγκυμοσύνη και τσακωμοί: Η εμπειρία της εγκυμοσύνης είναι ξεχωριστή για κάθε ζευγάρι. Μαζί με την ευτυχία και τον ενθουσιασμό, η είσοδος ενός μωρού μπορεί επίσης να επιφέρει σωματικό, οικονομικό και συναισθηματικό άγχος. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας μόλις ανακαλύψετε ότι πρόκειται να γίνετε γονείς. Ενώ η διαμάχη είναι συχνή σε ζευγάρια, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαφωνίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το μωρό σας.

Σε αυτό το ταξίδι λοιπόν των εννέα μηνών της κύησης μπορεί να υπάρξουν διάφοροι παράγοντες που θα σας προκαλέσουν άγχος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως, πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.

Εγκυμοσύνη και τσακωμοί

Οι οικογενειακοί τσακωμοί μπορεί κάποια στιγμή να σταματούν, ωστόσο πάντα αφήνουν το σημάδι τους. Όμως, όταν πρόκειται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυτές οι διαφωνίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Αυτό συμβαίνει διότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης το έμβρυο ζει και αναπτύσσεται μέσω εσάς. Η συναισθηματική σας ζωή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του εμβρύου σας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν η μέλλουσα μανούλα ξεκινήσει να αισθάνεται δυσάρεστα συναισθήματα, αυτόματα ενεργοποιείται το νευρικό της σύστημα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος στο έμβρυο ή την έκκριση ορμονών, οι οποίες μέσω πλακούντα διοχετεύονται στην εμβρυϊκή κυκλοφορία. Έτσι, λοιπόν, είναι καλύτερο να μένετε, όσο αυτό είναι εφικτό, μακριά από διαρκείς εντάσεις.

Οι βλαβερές επιπτώσεις

Είναι γεγονός πως η πίεση από τα οικογενειακά προβλήματα βλάπτει την υγεία του ατόμου. Φυσικά, υπάρχουν και ενοχλήσεις για ασήμαντα θέματα, οι οποίες δεν δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις. Όμως, όταν πρόκειται για την εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες που να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός ή διάφορες παρενέργειες στο μωρό. Η παρατεταμένη ή και συχνά επαναλαμβανόμενη ψυχική ένταση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες επιπτώσεις στον νέο οργανισμό.

Λυπημένη έγκυος

Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ότι η υγεία και η σταθερότητα του μωρού εξαρτώνται από την ευημερία της μητέρας. Πιο αναλυτικά:

  • Περιορισμένη ανάπτυξη εγκεφάλου

Ο θυμός, τα νεύρα και γενικά τα αρνητικά συναισθήματα διακόπτουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Δεν επηρεάζουν μόνο το IQ του, αλλά και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του αργότερα στη ζωή. Τα μωρά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

  • Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα αυξημένα επίπεδα του στρες μπορεί να λειτουργήσουν ως κατασταλτικοί παράγοντες στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, προκαλώντας του διάφορα προβλήματα υγείας, όπως έλκος, άσθμα, υπέρταση, καρδιακά ή πεπτικά προβλήματα.

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο θυμός της κυοφορούσας αυξάνει τους καρδιακούς ρυθμούς και την αρτηριακή της πίεση καθώς και την αδρεναλίνη και την επινεφρίνη, συμβάλλοντας στην αύξηση της έντασης και προκαλώντας τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του οξυγόνου στη μήτρα, θέτοντας σε κίνδυνο την παροχή αίματος στο έμβρυο.

Συμβουλές για μια ήρεμη εγκυμοσύνη

Μια καλή συνεργασία είναι πολύ δύσκολη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις ορμονικές αλλαγές, την έλλειψη ύπνου και ενέργειας και τις μεταβολές στο σώμα της μητέρας, υπάρχει μια τεράστια αλλαγή ζωής και για το ζευγάρι. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ακόμη και τις εύρωστες σχέσεις. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την αποφυγή διαφωνίας με τον σύντροφό σας.

  1. Μη χρησιμοποιείτε το ταίρι σας σαν σάκο του μποξ.
  2. Βρείτε ευκαιρίες για να εκφράσετε την αληθινή σας αγάπη.
  3. Φροντίστε να είστε υποστηρικτικοί, υπομονετικοί και ευγενικοί.
  4. Σκεφτείτε προτού μιλήσετε και μη χρησιμοποιείτε «τελεσίγραφα».
  5. Ξεκινήστε κάποια καινούρια, ενδιαφέρουσα δραστηριότητα μαζί.
  6. Αντί να διατηρείτε αρνητικά συναισθήματα, αποφασίστε να συγχωρήσετε.
  7. Μιλήστε στο ταίρι σας για τους φόβους, τους προβληματισμούς και τα μελλοντικά σχέδια.

Ζευγάρι αγαπημένο περιμένει το μωρό τους

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις, οι οποίες μερικές φορές θα οδηγήσουν σε τσακωμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να δουλέψετε το κομμάτι της επικοινωνίας, ώστε να μάθετε να συζητάτε και όχι να μαλώνετε. Δεχτείτε τον άνθρωπο που έχετε επιλέξει και μην προσπαθείτε να τον αλλάξετε. Και μην ξεχνάτε ότι γι’ αυτό το θαύμα που πρόκειται να έρθει στον κόσμο υπεύθυνοι είστε και οι δύο.

Άνθρωποι που ερωτεύτηκαν παράφορα τα προτερήματα και τα ελαττώματα του συντρόφου τους κατάφεραν με την υπομονή και τη θέλησή τους να καταρρίψουν κάθε στερεότυπο και να δημιουργήσουν τα δικά τους «σωστά» και «λάθος». Βασίστηκαν στα «θέλω» που γεννήθηκαν μέσα από τις προσωπικές τους ανάγκες και προσδοκίες αλλά και τα όρια που έθεσαν μεταξύ τους. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η εκτίμησή μας για τον άνθρωπο που έχουμε επιλέξει ως συνοδοιπόρο κι όχι ως απλό θεατή είναι οι βάσεις για μια ευτυχισμένη συνύπαρξη! Άλλωστε εγκυμοσύνη και τσακωμοί δεν πάνε παρέα!

Διαβάστε περισσότερα: 


Πληροφορίες από: thebump.comparenting.firstcry.com 

 

 

 

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.