Η μεταγευματική υπογλυκαιμία αναφέρεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που εμφανίζονται έπειτα από ένα γεύμα ‒ συνήθως εντός τεσσάρων ωρών μετά το φαγητό. Ποια τα αίτια, τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;
Όλη την ημέρα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Εάν τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης πέσουν πολύ χαμηλά, μερικές φορές μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία. Η υπογλυκαιμία αποτελεί μια οξεία επιπλοκή του διαβήτη. Η μεταγευματική υπογλυκαιμία συμβαίνει συχνά λίγο μετά το φαγητό. Μπορεί να την έχετε ακούσει και ως αντιδραστική υπογλυκαιμία. Η πιο συνηθισμένη μορφή υπογλυκαιμίας μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, πίνοντας έναν χυμό φρούτου ή τρώγοντας λίγη ζάχαρη.
Συμπτώματα Μεταγευματικής υπογλυκαιμίας
Τα σημάδια της υπογλυκαιμίας εκδηλώνονται ξαφνικά. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Παθήσεις του Πεπτικού και των Νεφρών (NIDDK), κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα σοβαρά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας συνεπάγονται ότι ο ασθενής δεν μπορεί να δράσει μόνος του και χρειάζεται βοήθεια από άλλο άτομο. Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ζαλάδα
- Σύγχυση
- Αδυναμία
- Αστάθεια
- Εφίδρωση
- Θολή όραση
- Αίσθημα πείνας
- Ωχρότητα δέρματος
Επίσης, μπορεί να υφίσταται υπογλυκαιμία δίχως συμπτώματα, κάτι που φανερώνεται από τον πρωινό πονοκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό, διότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μειώσετε τη δόση της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων.
Αίτια Μεταγευματικής υπογλυκαιμίας
Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη αιτία. Συνηθέστερα αίτια:
- Ηπατικά νοσήματα.
- Νεφρική ανεπάρκεια.
- Ενδοκρινολογικά νοσήματα.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και τύπου ΙΙ.
- Νεοπλάσματα πνεύμονα, εντέρου και ήπατος.
Άλλα πιθανά αίτια:
- Φάρμακα.
- Υπερβολική δόση ινσουλίνης.
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
- Πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας υδατανθράκων στα γεύματα.
Αντιμετώπιση Μεταγευματικής υπογλυκαιμίας
Η καλύτερη αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας είναι η πρόληψη. H υπογλυκαιμία θα πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Η θεραπεία εξαρτάται από το τι προκαλείται. Εάν έχετε διαβήτη, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Για άτομα με διαβήτη, η ένδειξη κάτω των 70 mg/dL σημαίνει ότι είστε υπογλυκαιμικοί. Η υπογλυκαιμία προλαμβάνεται με:
- σωστή δόση της ινσουλίνης
- τακτικά και σωστά γεύματα
- αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
- κύβους ζάχαρης ή καραμέλες.