fbpx
HDL : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλή χοληστερόλη

HDL : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καλή χοληστερόλη

Έχετε αυξημένη HDL χοληστερόλη; Συγχαρητήρια !

Η HDL χοληστερόλη, που ονομάζεται επίσης «καλή χοληστερόλη», και δεν είναι καθόλου επιζήμια για την υγεία των αρτηριών μας. Αντίθετα, μας προστατεύει ακόμη και από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, αν είναι κάτω από τα όρια, δεν είναι καλό σημάδι. Ειδικά εάν αυτή η ανεπάρκεια σχετίζεται με άλλες λιπιδικές ανωμαλίες.

Από επιστημονική και απλουστευμένη άποψη, η χοληστερόλη είναι μια στερόλη (μορφή πολυκυκλικής αλκοόλης) που σχηματίζεται από 27 άτομα άνθρακα.

Σύμφωνα με πιο πρακτικές εκτιμήσεις, η χοληστερόλη είναι μέρος της οικογένειας των λιπιδίων , δηλαδή των λιπών.

Μπορεί να παρέχεται με τροφή (σε κρέας, αυγά, τυρί, βούτυρο) ή να παραχθεί ενδογενώς από τον οργανισμό.

Η χοληστερόλη είναι αδιάλυτη στα υγρά και μάλιστα, κυκλοφορεί στο δίκτυο του αίματος χωρίς να αναμιγνύεται.

Η χοληστερόλη πρέπει να συνδυαστεί με μια πρωτεΐνη που χρησιμεύει ως σκάφος για να εντοπίσει τη διαδρομή της μέσα στο σώμα. Αυτή είναι η λιποπρωτεΐνη.

Με όποια πρωτεΐνη μεταφοράς συνδυάζεται, η χοληστερόλη παραμένει η ίδια. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχουν πολλοί τύποι χοληστερόλης αλλά διαφορετικές πρωτεΐνες μεταφοράς χοληστερόλης. Αυτά τα μακρομόρια είναι δύο σε αριθμό:

 • Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) ή λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας που φέρουν τη λεγόμενη «HDL» χοληστερόλη.
 • Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας που μεταφέρουν τη λεγόμενη «LDL» χοληστερόλη.

LDL ή HDL χοληστερόλη

Η χοληστερόλη έχει άλλοτε τον κακό ρόλο, άλλοτε τον καλό ρόλο.

Στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και απαραίτητο συστατικό των κυττάρων μας. Είναι ο πρόδρομος των στεροειδών ορμονών. Συμβάλλει επίσης στην παραγωγή ουσιών όπως η βιταμίνη D.

Η χοληστερόλη γίνεται επιβλαβής μόνο εάν απορροφάται σε πολύ μεγάλες ποσότητες καθημερινά μέσω της τροφής.

Επιπλέον, συνιστάται να τηρείτε μια ισορροπία στον τύπο των λιπιδίων που καταναλώνονται:

 • τα κορεσμένα λιπαρά οξέα θα τείνουν να προάγουν τις εναποθέσεις χοληστερόλης στις αρτηρίες, ενώ η τακτική κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών οξέων (ωμέγα-3, 6 και 9) σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η LDL χοληστερόλη είναι «κακή»

Η LDL χοληστερόλη θεωρείται η «κακή χοληστερόλη ».

Στην πραγματικότητα αντιστοιχεί στη χοληστερόλη που κυκλοφορεί από το ήπαρ και το έντερο στα κύτταρά μας χάρη στις λιποπρωτεΐνες LDL.

Θεωρείται επιβλαβές όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα χοληστερόλης που μεταναστεύει από το συκώτι και το έντερο στα κύτταρά μας.  Ο κίνδυνος είναι ότι η υπολειμματική χοληστερόλη  συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών . Αυτό είναι η γνωστή αθηροσκλήρωση . Ένα τέτοιο φαινόμενο μειώνει τον αυλό των αρτηριών μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Γιατί η HDL χοληστερόλη είναι «καλή»;

Η HDL χοληστερόλη θεωρείται η «καλή χοληστερόλη ». Σε συνδυασμό με τη λιποπρωτεΐνη HDL, ο ρόλος της είναι να ανακτήσει την περίσσεια χοληστερόλης που έχει συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία ή στα όργανά μας.

Στη συνέχεια, οι λιποπρωτεΐνες HDL μεταφέρουν τη χοληστερόλη στο ήπαρ όπου και αποβάλλεται.

Η HDL χοληστερόλη επομένως κάνει έναν πραγματικό καθαρισμό των αιμοφόρων αγγείων μας. Αποτρέπει τον σχηματισμό πλακών αθηρώματος στα τοιχώματα των αρτηριών και μειώνει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους .

Ανάλυση επιπέδου χοληστερόλης HDL

Η ανάλυση HDL χοληστερόλης πραγματοποιείται ως μέρος μιας αξιολόγησης λιπιδίων που συνταγογραφείται από τον γιατρό σας. Πραγματοποιείται σε εργαστήριο ιατρικών αναλύσεων που απαιτεί δείγμα φλεβικού αίματος .

Η εξέταση πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι.

Αυτό σημαίνει ότι δεν τρώτε ή πίνετε τίποτα (εκτός από νερό) για τις προηγούμενες 12 ώρες.

Καλό είναι επίσης να μην πίνετε αλκοόλ 48 ώρες πριν την εξέταση αίματος.

Αφού συλλεχθεί, το δείγμα αίματος αναλύεται στη συνέχεια για να μετρηθούν:

 • επίπεδα HDL χοληστερόλης
 • επίπεδα χοληστερόλης LDL
 • ολικό επίπεδα χοληστερόλης
 • το επίπεδα των τριγλυκεριδίων

HDL χοληστερόλη: Ποια είναι τα σωστά επίπεδα;

Το επίπεδα της HDL χοληστερόλης πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 0,4 g/L . Εάν έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη HDL, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Γενικά,  το πολύ χαμηλό ποσοστό σχετίζεται με άλλες λιπιδικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Ποια είναι η σωστή αναλογία HDL/LDL;

Εάν το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας (καλή χοληστερόλη) είναι πολύ χαμηλό, τότε το επίπεδο χοληστερόλης LDL (κακή χοληστερόλη) μπορεί αντίστροφα να είναι υπερβολικό. Το επίπεδο της LDL χοληστερόλης σας πρέπει να είναι κάτω από 1,6 g/L . Επιστρέψτε στον γιατρό σας εάν έχετε υπερβολική χοληστερόλη LDL.

Πώς να ερμηνεύσετε το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης;

Ο υπολογισμός της ολικής χοληστερόλης λαμβάνει υπόψη το επίπεδο χοληστερόλης HDL και το επίπεδο χοληστερόλης LDL. Θεωρείται ότι πρέπει να είναι μικρότερο από 2 g/L .

Τριγλυκερίδια: ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

Τέλος, το επίπεδο των τριγλυκεριδίων πρέπει να είναι μικρότερο από 1,5 g/L . Διαφορετικά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Χαμηλή HDL χοληστερόλη: γιατί; Τι να κάνω ?

Σπάνια, αυτή η έλλειψη χοληστερόλης HDL μπορεί να συνδεθεί με:

 • υποσιτισμός (υπερβολικό βάρος, παχυσαρκία, υποσιτισμός, μη ισορροπημένη διατροφή κ.λπ.)
 • φυσική αδράνεια υψηλή πίεση του αίματος
 • Διαβήτη
 • κάπνισμα
 • αθηρογόνος υπερλιποπρωτεϊναιμία
 • μια γενετική ανωμαλία
 • δυσαπορρόφηση χοληστερόλης
 • λήψη προγεστερόνης στις γυναίκες
 • μια παθολογία όπως ο καρκίνος, ο υπερθυρεοειδισμός, η ηπατική ανεπάρκεια
 • μια καταθλιπτική κατάσταση

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία της υποχοληστεριναιμίας. Μπορεί να γίνει είτε διαχείριση της αιτιολογικής νόσου, είτε υγιεινοδιαιτητικά μέτρα όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση της σωματικής δραστηριότητας και η διακοπή του καπνού και του αλκοόλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια, όπως οι στατίνες , μπορούν να αυξήσουν μέτρια τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.

Πώς να μειώσετε την κακή χοληστερόλη και να αυξήσετε την καλή;

Πως να κατεβάσω τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα;

Είναι δυνατό να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ καλής και κακής χοληστερόλης με φυσικό τρόπο (αν και ορισμένοι ασθενείς είναι υπερεκκρίτες της χοληστερόλης από γενετική αιτία).

Μια ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη.

Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ελαιούχους σπόρους, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως) και σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα ωμέγα-3) όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, ρέγγα, σκουμπρί κ.λπ.) και παρθένα έλαια .

Ενσωματώστε καθημερινά αντιοξειδωτικά τρόφιμα που βοηθούν στην καταπολέμηση της οξείδωσης της χοληστερόλης, καθώς και μη επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες .

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, καπνού, λιπαρών κρεάτων και επεξεργασμένων κρεάτων.

Πηγή

https://www.vidal.fr/maladies/coeur-circulation-veines/cholesterol/comprendre-taux-cholesterol-sang.html

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.