fbpx
Αλκοόλ: Τι επιπτώσεις έχει στον διαβήτη;

Αλκοόλ: Τι επιπτώσεις έχει στον διαβήτη;

Το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη ή να προκαλέσει υπογλυκαιμικές κρίσεις.

Η κατανάλωση κρασιού ή μπύρας δεν απαγορεύεται αυστηρά για τους διαβητικούς, αλλά η συχνότητα πρέπει να παραμένει χαμηλή.

Το αλκοόλ έχει αντίκτυπο στην υγεία, ακόμα κι αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.

Εκτός από τον κίνδυνο μέθης, με το μερίδιό του σε τροχαία ατυχήματα και βίαιη συμπεριφορά, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εθισμού, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων μνήμης.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό η σύσταση είναι τα δύο ποτήρια το πολύ και όχι κάθε μέρα.

Μπορεί ένας διαβητικός να πιει αλκοόλ;

Το αλκοόλ δεν απαγορεύεται στα άτομα με διαβήτη, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μέτρο.

Ο διαβήτης , στην πραγματικότητα, συνδέεται με μεταβολικές διαταραχές που μπορεί να επιδεινωθούν από το αλκοόλ.

Το πολύ αλκοόλ (για παράδειγμα: πολλά ποτά το ίδιο βράδυ) μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή σακχάρου στο συκώτι , με κίνδυνο υπογλυκαιμικής νόσου .

Ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας παρατείνεται με την πάροδο του χρόνου. Επιμένει για 12 έως 18 ώρες μετά τη βαριά πρόσληψη αλκοόλ, προειδοποιούν οι ειδικοί

Και διευκρινίζουν: «Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στους διαβητικούς τύπου 2 που λαμβάνουν φάρμακα και γενικότερα στους διαβητικούς τύπου 1 ή 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη».

Αλκοόλ και διαβήτης – Επιβλαβής αύξηση βάρους

Με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το αλκοόλ είναι φουλ σε θερμίδες. Όταν φθάνει στο ήπαρ μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, μετασχηματίζεται υπό τη δράση διαφορετικών ενζύμων. Το αλκοόλ μεταβολίζεται σε τριγλυκερίδια, με άλλα λόγια: μετατρέπεται σε λίπος.

Τα άτομα που πίνουν πάρα πολύ αρχίζουν σταδιακά να παχαίνουν και αυτή η αύξηση βάρους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στους διαβητικούς.

Το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση διαταράσσει το μεταβολισμό και προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη που είναι χαρακτηριστικό της νόσου. Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές.

Αυτή η αύξηση βάρους αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και νεφρικής βλάβης σε διαβητικούς που είναι ιδιαίτερα εύθραυστοι σε αυτές τις περιοχές.

Αλκοόλ και κίνδυνος επιδείνωσης του διαβήτη

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει φλεγμονή στο πάγκρεας, με κίνδυνο σοβαρής διατάραξης της λειτουργίας του.

  • Διαβήτης τύπου 1, διαβήτης τύπου 2: κίνδυνοι 

Στον διαβήτη τύπου 1, οι ασθενείς χρειάζονται καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης καθώς τα παγκρεατικά τους κύτταρα δεν την παράγουν πλέον. Για αυτούς, ο κύριος κίνδυνος υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι η υπογλυκαιμική δυσφορία ή ακόμα και το κώμα, γνωρίζοντας ότι η ανοχή στο αλκοόλ διαφέρει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Κατά τη διάρκεια μιας  βραδιάς με αλκοόλ η συμβουλή είναι οι ασθενείς  παρακολουθούν το σάκχαρό τους «περισσότερο από το συνηθισμένο».

Στον διαβήτη τύπου 2 και στο προδιαβητικό στάδιο , η αύξηση βάρους είναι δυνητικά επικίνδυνη. Η κατανάλωση αλκοόλ έρχεται σε αντίθεση με τις συστάσεις για τον τρόπο ζωής που συνιστώνται σε αυτούς τους ασθενείς: έλεγχος του βάρους τους, υιοθέτηση υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τακτική άσκηση σωματικής δραστηριότητας. Τα απλά αυτά μέτρα τρόπου ζωής επιτρέπουν σε πολλούς ασθενείς να μην παίρνουν υπογλυκαιμικά φάρμακα και να αποφεύγουν τις ενέσεις ινσουλίνης.

Ποια αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται όταν έχετε διαβήτη;

Αλκοόλ και κίνδυνος επιδείνωσης του διαβήτη

Τα απεριτίφ, ταγλυκά κρασιά, τα χωνευτικά και τα κοκτέιλ περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Επομένως, δεν συνιστώνται ιδιαίτερα σε διαβητικούς.

Τι αλκοόλ μπορείτε να πίνετε όταν έχετε διαβήτη;

Μπορείτε να προτιμήσετε το κρασί, την μπύρα ή τη σαμπάνια (λιγότερο γλυκιά και λιγότερο ισχυρή σε αλκοόλ), υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνετε σε εύλογη κατανάλωση.

Τι γίνεται με την μη αλκοολούχα μπύρα;

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική, Περιέχει μαλτόζη, ένα σάκχαρο που είναι πολύ υπεργλυκαιμικό.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.