Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο

Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ βλάπτει τον εγκέφαλο

Δεν υπάρχει ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ για τον εγκέφαλο, καθώς ακόμη και η μέτρια ποσότητα έχει αρνητική συνέπεια σχεδόν σε κάθε εγκεφαλική περιοχή, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη δρ Άνια Τοπιγουάλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που προδημοσιεύτηκε στο medRxiv, σύμφωνα με την «Guardian», ανέλυσε στοιχεία για 25.378 άτομα. Μάλιστα, λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ιατρικά ιστορικά και τεστ μνήμης, τα οποία συσχετίστηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει κάποιος, τόσο μικρότερος είναι ο όγκος του εγκεφάλου του και άρα τόσο χειρότερες οι επιδόσεις του. Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα σχετίζεται με μικρότερη πυκνότητα της φαιάς ουσίας, ενώ πρόβλημα υπάρχει και για τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

«Δεν υπάρχει κάποιο “κατώφλι” κατανάλωσης πέρα από το οποίο υπάρχει βλάβη. Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ είναι πρόβλημα. Σχεδόν όλος ο εγκέφαλος φαίνεται να επηρεάζεται και όχι μόνο συγκεκριμένες περιοχές, όπως προηγουμένως πίστευαν» δήλωσε η Τοπιγουάλα.

Οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το αλκοόλ φαίνεται να αποτελεί τέσσερις φορές μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για τον εγκέφαλο απ’ ό,τι το κάπνισμα ή το μεγάλο σωματικό βάρος. Αν κάποιος, εκτός του να πίνει συχνά αλκοόλ, είναι επίσης υπερτασικός και παχύσαρκος, η επίπτωση του αλκοόλ στον εγκέφαλό του είναι ακόμη πιο έντονη.

Τριάντα δευτερόλεπτα μετά την πρώτη γουλιά το αλκοόλ επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο. Επιβραδύνει τις οδούς που χρησιμοποιούν τα κύτταρα του εγκεφάλου για την αποστολή μηνυμάτων, δρώντας ως κατασταλτικό. Αρχικά, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας ή κατάθλιψης. Αλλοιώνει τη διάθεση, επιβραδύνει τα αντανακλαστικά, μειώνει τη μνήμη και χαλάει την ισορροπία.

Όσον αφορά τουλάχιστον τον εγκέφαλο, η νέα μελέτη δεν βρήκε κάποιο όφελος στη μέτρια κατανάλωση κρασιού σε σχέση με άλλες μορφές αλκοόλ, κάτι που έχει υποστηριχτεί για την καρδιαγγειακή υγεία. Παραμένει ασαφές κατά πόσο το αλκοόλ συμβάλλει στην άνοια ή τη νόσο Αλτσχάιμερ.

× Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας

Αρχίστε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και την φυσική κατάσταση.